Shrnutí I. - III. přikázání. Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ, KDE VANE BOŽÍ DUCH, TAM SVOBODA NÁS ZAPLAVÍ. VÍME, ŽIVOT VE SVOBODĚ DÁVÁ, ŽIVOTEM VE SVOBODĚ BOHU SLÁVU VZDÁVÁM. VÍME,
Advertisements

VÍME, KDE DUCH HOSPODINA SÍDLÍ,
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
Hřích působí destrukci, otroctví, smrt, ale….
III. Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
I. Nebudeš mít jiného Boha mimo mne
II. Nezneužiješ jména Hospodina, svého Boha
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Ježíši, s námi zůstávej 1. Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Ref.: Ježíši s námi zůstávej,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ty musíš jít 1. Ty musíš jít tam do údolí, samoten jít, ač nemáš sil. Všemocný vládce nedovolí, aby tě přítel zastoupil. 1. Ty musíš jít tam do údolí,
1. přikázání Táta daroval synovi vše, syn si přestal všímat otce.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Judaismus Petr Machala.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Desatero božích přikázání
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY III Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Ježíši, s námi zůstávej 1. 1/2 Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Refr.: Ježíši s námi zůstávej,
Povodeň 1. Den nastává, již slunka svit, noc prchá do dáli, nevěsta se zdobí, jsme hotovi, až hlas zazní, brzy přijde Ježíš. Ref: Jak velká povodeň zachvátí.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
El Shadai Ref.: El shadai, el shadai, el eljon na Adonai. Od věků až na věky jméno Tvé se nemění. El shadai, el shadai, el eljon na Adonai. Ty jsi Bože.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
POKUŠENÍ S hudbou – úvod k tématu POKUŠENÍ.
Bůh je záštita má, Bůh je záštita má, Bůh je záštita má, s ním nemusíme se bát.
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Povodeň 1. Den nastává, již slunka svit, noc prchá do dáli, nevěsta se zdobí, jsme hotovi, až hlas zazní, brzy přijde Ježíš. Ref: Jak velká povodeň zachvátí.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Judaismus (židovství)
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Ježíš.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Kde jsou Athény?.
Psychologie náboženství Falešné představy o Bohu a jejich psychoterapie PhDr. Pavel Moravec PS 2014.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Jak dobré je vzývat Ref: Jak dobré je vzývat jméno Tvé před tváří Tvou, ó Králi náš. 2x 1. Enoch vždy chodíval s Bohem svým a zůstával na kolenou. 2x.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Biblické verše....
Úvod do středověku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výtvarné umění starověkého Egypta
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Základní filozofické otázky
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Shrnutí I. - III. přikázání

Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který osvobozuje z … otroctví). „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví“ Bůh jako jediný zachránce, Bůh zachraňuje, bohové nemohou.

Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Svoboda v. manipulace Ideologie Ideologie – do sebe uzavřený systém, který chce vysvětlit vše pouze sebou samým. Pokušení moci Pokušení majetku Pokušení požitku a rozkoše

Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Relativizace Bohem Relativizace moci Relativizace majetku Relativizace požitku a rozkoše

Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Obrazy Boha a dějin spásy v kultu a umění II. Nicejský koncil (787) se rozhodl pro uctívání obrazů. Jádrem zdůvodnění bylo Vtělení Logu. V Ježíši Kristu se Bůh stal člověkem. Tak má Bůh konkrétní tvář, tvář Ježíše Nazaretského. Lidská tvář je tváří Boží, je ikonou Otce.

Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Krása – proporcinalita, integrita, záře řádu. Kýč – lživá parodie krásy. Falešné představy o Bohu Bůh soudce, dozorce, účetní... Bohopocta Falešný kult a pověra

Shrnutí I. - III. přikázání II. přikázání Jméno – osoba Jméno – číslo Kdo znal jméno, mohl manipulovat osobou. JAHVE Jméno milovaného ho zpřítomňuje. Ježíš - Je = Jahve, šua = spása Zneužití Božího jména: lze s ním zaštiťovat naše zájmy „ve jménu Boha“.

Shrnutí I. - III. přikázání II. přikázání Povinnost úcty k posvátnému Úcta k posvátným místům Úcta k posvátným předmětům a věcem profanace, rouhání

Shrnutí I. - III. přikázání III. přikázání 1. Znění textu Trojí znění textu 2. Vztah práce a odpočinku v antickém světě Práce – otroci + ženy, volný čas – svobodní muži Epos Athrahasis – volný čas jako výraz svobody.

Shrnutí I. - III. přikázání III. přikázání III. přikázání Dekalogu – změna v rozdělení práce a volného času. Bůh pracuje a odpočívá, lidé (bez rozdílu) pracují a odpočívají Dvě východiska – stvoření a osvobození z otroctví v Egyptě. Logos proměňuje chronos v kairos – Zvěstování Panně Marii.

Shrnutí I. - III. přikázání III. přikázání Neděle je dnem kritického zamyšlení se nad zodpovědným zacházením se vším, co nám bylo svěřeno jako Boží stvoření, naším místem a orientací ve vlastním životě.