Evropská unie - Schengenský prostor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Cestování po Evropě / Schengenu
1 Vstup do Schengenu – změny v ČR ISSS Hradec Králové
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Historické milníky evropského práva
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
1 Vstup ČR do schengenského prostoru Eurocentrum Ostrava
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Evropské správní právo
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Struktura a principy Evropského práva
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Systém kontrolní činnosti SEI
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Hraniční kontrola předmětů na vnějších hranicích spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
Národní centrála S I R E N E Úřad služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Rozšíření informačního systému OBZOR projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Dočasná změna režimu na státních hranicích s Rakouskem
Spolufinancováno Evropskou unií
Rozšíření funkcionalit systému ZC-CIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Evropská unie - Schengenský prostor

Schengenská spolupráce mezi státy Evropské unie vznikla zejména pro zjednodušení volného pohybu osob, který se pojí s pracovní mobilitou a také přispívá k větším možnostem na trhu práce. V těchto hlavních principech můžeme spatřovat spojení se sociální politikou.

V současnosti se výraz „Schengen“ nejčastěji využívá jako zkrácené označení tzv. schengenského prostoru, v jehož rámci nejsou na společných státních hranicích vykonávány hraniční kontroly a hranice lze tedy překračovat kdykoli a na jakémkoli místě.

Od 21. prosince bude možné přejíždět a přepravovat zboží přes hranice ČR bez kontrol a zastavení. Česko se stává součástí Schengenu. Znamená to: cestování bez zdržení na hranicích odstranění překážek bránících volnému pohybu přes hranice ať již za možnostmi pracovních příležitostí nebo obchodu sdílení informací v Schengenském informačním systému (SIS) uznání schopnosti ČR převzít odpovědnost za ochranu společného prostoru

8. listopadu potvrdili ministři vnitra ukončení schengenského hodnocení a konstatovali připravenost všech 9 států na vstup do Schengenu. Přijetím závěrů Rady byl formálně zakončený více než dvouletý hodnotící proces expertů ze schengenských států a přezkoumávání plnění schengenských standardů v praxi.

Principy schengenské spolupráce Hlavní praktický dopad spočívá v odpadnutí povinnosti předkládat doklad totožnosti při překračování hranice mezi schengenskými státy Hraniční kontroly se neprovádějí, hranice je možné překročit kdekoliv a kdykoliv - stále ovšem s platným dokladem totožnosti

Vysoký standard při zajišťování ochrany schengenského prostoru garantují detailní pravidla rozepisující aktivity jednotlivých států včetně jejich vzájemné spolupráce především v následujících oblastech: Ochrana vnějších hranic Policejní a justiční spolupráce Vízová a konzulární spolupráce Ochrana osobních údajů Schengenský informační systém

Ochrana vnějších hranic zrušení kontrol na vnitřních hranicích a přesun aktivit spojených s ochranou hranic na tzv. vnější hranice států schengenského prostoru, tj. hranice se státy, které se plně nepodílejí na schengenské spolupráci. Společná ochrana vnějších hranic by měla napomáhat v boji proti nedovolenému přistěhovalectví a obchodování s lidmi a zabránit jakékoliv hrozbě pro vnitřní bezpečnost, veřejný pořádek, veřejné zdraví a mezinárodní vztahy členských států.

Policejní a justiční spolupráce Důležitý nástroj vzájemné spolupráce v trestních věcech představující možnosti nabízené např. evropským zatýkacím rozkazem nebo předáváním osob ve výkonu trestních rozsudků. Přitom jsou samozřejmě respektována lidská práva a platí mj. zákaz dvojího trestu. Státy se zavazují ke spolupráci a vzájemné pomoci při prevenci a objasňování kriminality. Policejní spolupráce v rámci Schengenu zahrnuje pět základních okruhů činnosti spočívajících ve výměně styčných důstojníků, výměně informací, sladěnosti komunikační sítě a v přeshraničním sledování a přeshraničním pronásledování osoby

Vízová a konzulární spolupráce Nástrojem umožňujícím regulaci přílivu osob a eliminaci proniknutí nežádoucích osob nebo osob představujících bezpečnostní riziko Schengenské státy navíc harmonizovaly podmínky pro krátkodobý pobyt na svém území – tzn., že po získání tzv. schengenského víza může jeho držitel pobývat a volně se pohybovat po schengenském prostoru po dobu až 3 měsíců během šestiměsíčního období ode dne prvního vstupu na území Schengenu.

Ochrana osobních údajů Zpracování osobních údajů, tj. údajů, které lze vztáhnout ke konkrétním fyzickým osobám, je nedílnou součástí schengenské spolupráce Pro shromažďování, ukládání, předávání či jiné zpracování osobních údajů v souvislosti s schengenskou spoluprací jsou proto stanovena striktní pravidla, přičemž kontrola jejich dodržování je svěřena nezávislým dozorovým orgánům

Schengenský informační systém SIS je evropská policejní databáze, která slouží zejména pro pátrání po osobách (hledaných, pohřešovaných, nežádoucích) a věcech (vozidla, registrační značky, cestovní a osobní doklady, registrační doklady k vozidlům, bankovky, zbraně aj.) na území schengenského prostoru. Do systému přispívají všechny členské státy Schengenu přímo ze svých národních databází. Využívání SIS je nezbytnou podmínkou pro odstranění kontrol na vnitřních hranicích.

Konzultace s Ing. Mgr. Janem Dočkalem CSc. http://mvcr.cz http://mzv.cz http://uoou.cz http://ec.europa.eu http://www.euroskop.cz

a přeji příjemné Vánoční svátky Děkuji za pozornost a přeji příjemné Vánoční svátky