Trávící soustava - opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Lidská kostra – 1. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Lidské tělo - opakování
Lidská kostra – 2. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Trávící soustava – 1.část
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Trávicí soustava – souhrnné opakování 1. (stavba) VY_52_INOVACE_35
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Základní škola, Hradec Králové
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávící soustava - opakování Autor: Mgr. Diana Mücksteinová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko 2013, srpen

1. Vyjmenujte části trávící soustavy.

2. Co je to dutina ústní? Obr. 1 – Dutina ústní

3. Popište stavbu zubu. Obr. 2 – Stavba zubu

4. Kolik párů slinných žláz má člověk a jak se nazývají?

5. K čemu slouží žaludek? Obr. 3 – Stavba trávící soustavy

6. K čemu slouží tenké střevo? Jak se nazývají jeho oddíly?

7. Kde leží a kam ústí slinivka břišní?

8. Jaký význam mají játra při metabolismu?

9. K čemu slouží tlusté střevo? Obr. 4 – Stavba trávící soustavy

10. Jakou funkci mají bakterie v tlustém střevě?

Řešení

1. Vyjmenujte části trávící soustavy. Obr. 4 – Stavba trávící soustavy

2. Co je to dutina ústní? prostor ohraničený patrem, rty a tvářemi Obr. 1 – Dutina ústní

3. Popište stavbu zubu. každý zub má korunku, krček a jeden nebo více kořenů v oblasti korunky obklopuje tvrdá vrstva zubní skloviny měkčí zubovinu zubovina je svým chemickým složením blízká kosti uvnitř zuboviny je zubní dřeň v oblasti kořene je zubovina kryta zubním cementem

4. Kolik párů slinných žláz má člověk a jak se nazývají? 3 páry slinných žláz (příušní, podčelistní a podjazykové) Obr. 4 – Stavba trávící soustavy

5. K čemu slouží žaludek? slouží jako zásobník přijaté potravy a místo, kde se potrava upravuje před vstupem do tenkého střeva

6. K čemu slouží tenké střevo? Jak se nazývají jeho oddíly? hlavní místo, kde dochází k trávení a vstřebávání dvanáctník (krátký úsek), lačník a kyčelník (delší úseky)

7. Kde leží a kam ústí slinivka břišní? leží přímo pod žaludkem ústí do dvanáctníku

8. Jaký význam mají játra při metabolismu? nadbytečná glukóza se zde ukládá ve formě glykogenu probíhá zde tvorba tuků za sacharidů jsou zásobárnou některých vitamínů /B12, A,D,K) nadbytečný dusík je zde převáděn na močovinu

9. K čemu slouží tlusté střevo? shromažďují se zde nestrávené a nestravitelné zbytky potravy probíhá zde vstřebávání solí a vody Obr. 4 – Stavba trávící soustavy

10. Jakou funkci mají bakterie v tlustém střevě? kvasné bakterie zkvašují sacharidy a v malém množství i celulózu hnilobné bakterie rozkládají aminokyseliny

Použité zdroje Obr. 1 - SHIZHAO. Wikipedie [online]. [cit. 25.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sagittalmouth.png Obr. 2 - METJU. Wikipedie [online]. [cit. 25.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tooth_section_international.png

Použité zdroje Obr. 3 - QUIBIK. Wikipedie [online]. [cit. 25.8.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray1224.png Obr. 4 - MARIANA RUIZ, TRANSLATED BY MICHAL MAŇAS. Wikipedie [online]. [cit. 25.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1vic%C3%AD_soustava_%C4%8Dlov%C4%9Bka

Použité zdroje NOVOTNÝ; HRUŠKA. Biologie člověka pro gymnázia. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-462-7. JELÍNEK; ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4.