Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etnická příslušnost Příslušnost k určité etnické skupině,národu.
Advertisements

MENŠINY A JEJICH PRÁVA Mgr. Michal oblouk.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Diversita lidské populace II
Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
OBYVATELSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
PROBLÉMY MENŠINOVÝCH SKUPIN I
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
Studijní obor: Sociální činnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Národnosti Jazyky.
Obyvatelstvo ČR Animované grafy ČSÚ.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Česká republika Obyvatelstvo II. Jan Dušek. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATEL  Vysvětlete rozdíly v hustotě zalidnění pohraničních okresů v Čechách:  Které části.
Struktura obyvatelstva
KŘESŤANSTVÍ.
Náboženská mapa současného světa
Rozšíření náboženství ve světě
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
N ÁBOŽENSTVÍ, VÍRA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Středočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
NÁBOŽENSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_13 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
24 / 1 / Sčítání lidu, domů a bytů 2011 předběžné výsledky za Pardubický kraj Krajská správa ČSÚ v Pardubicích
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
Současné teorie pro web
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Nejlidnatější světadíl
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Opakování – mapy Otázky jsou sestrojeny pomocí učebnice Společnost str
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Náboženská mapa současného světa
Národnostní menšiny, migrace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_07_Z9_Skála
Obyvatelstvo a sídla.
Obyvatelstvo ČR VY_32_Inovace_08KR-7
Transkript prezentace:

Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41 Kolik procent obyvatelstva se hlásí k české národnosti? Napiš název 5 národnostních menšin v ČR od nejpočetnější k méně početné, podle sčítání lidu z roku 2001. Liší se oficiální počet Romů (ze sčítání r. 2001) od skutečného počtu? Jak? Jak dlouho žijí Romové v ČR? Odkud pochází Romové?

Postavení národnostních menšin v ČR - odpovědi 1. K české národnosti se hlásí 90% K nejpočetnější národnostní menšině patří národnost moravská, slovenská, polská, německá, ukrajinská. Ano. Při sčítání se k romské národnosti nehlásili. V ČR jsou Romové 100 let. Romové pochází z Indie.

Filosofie a náboženství v životě člověka učebnice str. 42-43 Co je to ateismus? Kolik věřících mají jednotlivé církve v ČR. Kolik lidí je bez vyznání či nezjištěno? Spočítej %.

Filosofie a náboženství v životě člověka – odpovědi: Ateismus je světový názor založeny na otevřeném popírání boha a božstev, odmítání všeho nadpřirozeného, kteréhokoli náboženství a na popírání jeho smyslu Církve: - věřící 32 % Římskokatolická 26 % Československá husitská 1 % Českobratrská evangelická 1, 2 % Pravoslavná církev v českých zemích 0,2 % Náboženská společnost Svědkové Jehovovi 0.2 % Bez vyznání 59 % Nezjištěno 8.8 %

Prolínání světových kultur 1. Vypiš názvy 9-ti civilizací v dnešním světě. 2. K čemu dochází v místech kde se tyto civilizace protínají? Vypiš podle mapy na str. 45 místa konfliktů ve světě – zvlášť národnostní a zvlášť etnické. Co je to terorismus? Napiš název alespoň jedné teroristické organizace

Prolínání světových kultur - odpovědi západní, pravoslavná, latinskoamerická, čínská, japonská, hinduistická, buddhistická, islámská, africká V oblasti kde se prolínají civilizace může docházet ke konfliktům. Národnostní konflikty – Turecko,