Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Abiotické podmínky života
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Vzácné plyny.
Alternativní zdroje energie
Voda a vzduch.
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Vzdělávací obor: Chemie Ročník : osmý Autor prezentace: Mgr. Renata Holá Název prezentace : „ Vzduch“

Vzduch Je směs látek, které vytvářejí vzdušný obal Země -atmosféru. Vzduch patří k základním podmínkám života.

Složení vzduchu 78% dusíku 21% kyslíku 1% jiné látky vzácné plyny oxid uhličitý vodní pára mikroorganismy prach

Důkaz složek vzduchu hořením svíčky Zapálíme dvě stejně velké svíčky. Obě najednou zakryjeme menší a větší kádinkou. Pozorujeme, že svíčky ve vzduchu chvíli hoří, ale potom nejdříve v menší a potom ve větší kádince zhasínají. Vysvětlení: K hoření svíčky je potřeba kyslík. Čím větší objem vzduchu byl v kádince, tím více tam bylo i kyslíku a svíčka déle hořela. Zbývající složka plynu již hoření neumožňovala, naopak plamen udusila.Touto složkou je dusík.

Složka vzduchu -KYSLÍK Kyslík objevil anglický chemik Joseph Pristley v roce 1774 Je nejrozšířenější prvek na Zemi. Prvek, který dýcháme a bez kterého nevydržíme ani 3 minuty.

Hmotnostní podíl kyslíku v zemské kůře, ve vodě, v lidském těle, v atmosféře

Pokus Důkaz kyslíku ve vzduchu

Vlastnosti kyslíku bezbarvý plyn, bez zápachu důležitý pro hoření tvoří dvouatomové molekuly O 2 vyskytuje se i ve formě tříatomových molekul O 3 ozon kyslík má větší hustotu než vzduch, jeho množství s přibývající výškou klesá (potíže horolezcům,v letadle) kyslík se přepravuje v tlakových nádobách označených modrým pruhem

Kyslík se používá: ke svařování kovů (autogen) v dýchacích přístrojích při zpracování železa Ozon: je velmi reaktivní vrstva atmosféry s vyšším výskytem ozonu se nazývá ozonosféra ( km nad Zemí) ozon chrání život na Zemi před účinky UV záření ze Slunce úbytek ozonu se označuje jako ozonová díra

Složka vzduch - DUSÍK Vlastnosti dusí plamen k tomu,aby reagoval,potřebuje zvláštní podmínky (vyšší teplotu a tlak) dusík se přepravuje v tlakových nádobách označených zeleným pruhem Použití jako ochranná atmosféra jako chladivo (např. hluboké zmrazení potravin) k výrobě amoniaku

Složka vzduchu – VZÁCNÉ PLYNY reagují ještě méně ochotně než dusík, říkalo se jim netečné plyny přes svou chemickou „nezajímavost“ mají široké využití Helium - velmi lehký plyn, používal se k plnění balónů, vzducholodí – jeho nehořlavost zaručovala bezpečí před požáry. Dnes se používá v chladírenské technice. Neon - používá se k plnění trubic,v elektrickém výboji vytváří barevné světlo –využití v reklamě Argon,krypton - součástí náplně žárovek –využití při osvětlování

Teplotní inverze Za běžných podmínek tlak vzduchu se stoupající nadmořskou výškou klesá. Rovněž průměrná teplota vzduchu se tímto směrem zmenšuje. Změna však může nastat v předjaří, za jasných nocí a v bezvětří, kdy se spodní vrstva vzduchu ochlazuje (např. od sněhu). V těchto případech může teplota vzduchu směrem vzhůru naopak stoupat a vzniká teplotní inverze. (z latiny obrat,zvrat) Smog je směs mlhy, prachu a kouřových zplodin

Zdroje informací Doc. RNDr. Pavel Beneš,Csc; PhDr. Václav Pumpr,Csc; doc. RNDr. Jiří Banýr,Csc. – Základy praktické chemie 1. díl Doc. RNDr. Pavel Beneš,Csc; PhDr. Václav Pumpr,Csc; doc. RNDr. Jiří Banýr,Csc. – Základy chemie 1. díl Mgr. Ivo Karger; RNDr. Danuše Pečová; Prof. RNDr.Pavel Peč,Csc – Chemie 1 RNDr. Petr Los,Csc; RNDr. Jiřina Hejsková; RNDr.Marta Klečková – Nebojte se chemie, 1. díl

Poznámky k prezentaci netradiční forma výuky názornost možnost vracet se k probrané látce postupné zobrazení textu v závislosti na rychlosti výkladu učitele vhodné je použití laserového ukazovátka