RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

16. století - počátek 17. století
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
R ENESANCE SE VYZNAČUJE ZESVĚTŠENÍM ( OPROTI GOTICE, KDY VEŠKERÉ UMĚNÍ BYLO PODŘÍZENO CÍRKVI ), ČLOVĚK SE SVOU INDIVIDUALITOU, ROZUMEM, POZNÁVÁNÍM SVĚTA,
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Románský sloh.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
RENESANCE A HUMANISMUS
Leonardo da Vinci Vrcholná renesance.
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
RENESANCE A HUMANISMUS
Kultura na počátku novověku
Středověk Úvod.
Renesance.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
Renesance a humanismus
LEONADRO DA VINCI.
Kultura na počátku novověku
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Renesance a humanismus
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Renesance a humanismus
Literatura, architektura, výtvarné umění
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
RENESANCE.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
RENESANCE - pokračování
renesance a humanismus
14. – 16. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona: III/2 Pořadové číslo : 1.3 Renesance a humanismus Autor : Mgr. Soňa Blažková Škola : Základní.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S17 TEMA: Stručné dějiny výtvarného.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona III/2 EVROPA NA PRAHU NOVOVĚKU Mgr. Lucie Opltová – 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura období humanismu a renesance
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Renesance a humanismus
RENESANCE A HUMANISMUS
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Renesance Dějepis 7.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
Humanismus a renesance.  Konec 13. století – Evropa→ ohromný hospodářský rozvoj – města - 1. zámořské plavby ( O 1 jaký byl jejich důvod?) → rozvoj přírodních.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Renesance a humanismus
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

RENESANCE

Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva

RENESANCE – ZJISTĚTE! Do jakého časového období ji řadíme? Do jakého časového období ji řadíme? Co tohle slovo doslova znamená? Co tohle slovo doslova znamená? Která země je považována za její kolébku? Která země je považována za její kolébku? Co se považuje za další významné evropské události této doby? Co se považuje za další významné evropské události této doby? Jaká města hrála v Itálii významnou roli? Jaká města hrála v Itálii významnou roli? Který umělec je mnohými považován za prototyp renesančního člověka? Který umělec je mnohými považován za prototyp renesančního člověka? Co je to humanismus? Co je to humanismus? Který vynález napomáhal šíření renesance? Který vynález napomáhal šíření renesance?

DVĚ HNUTÍ – DVĚ CESTY RENESANCE – HUMANISMUS RENESANCE – HUMANISMUS vs vs REFORMACE REFORMACE

TYPICKÉ PRVKY RENESANCE antropocentrismus antropocentrismus individualismus individualismus humanismus humanismus vědecký základ umění vědecký základ umění realismus realismus zesvětštění zesvětštění nacionalismus nacionalismus sběratelství sběratelství mecenášství mecenášství

Italská renesance a humanismus

Návrat k antice V průběhu 14. století se začali italští učenci a umělci opět obracet k antickým vzorům, především k umění císařského Říma. V průběhu 14. století se začali italští učenci a umělci opět obracet k antickým vzorům, především k umění císařského Říma. Tento nový životní styl, se později začal nazývat renesance = znovuzrození, obrození Tento nový životní styl, se později začal nazývat renesance = znovuzrození, obrození renesance = nový pohled na svět a na úlohu člověka v něm renesance = nový pohled na svět a na úlohu člověka v něm

Vznik renesance Renesance je období mezi 14. a 16. stoletím, které předchází období reformace. Vznikla v Itálii a rozšířila se po celé Evropě. Renesance je období mezi 14. a 16. stoletím, které předchází období reformace. Vznikla v Itálii a rozšířila se po celé Evropě. Italská renesance spojuje západní svět s antickou vzdělaností. Italská renesance spojuje západní svět s antickou vzdělaností. vzdělanost se šíří také díky objevu knihtisku (který vynalezl Johannes Guttenberg, 1455) vzdělanost se šíří také díky objevu knihtisku (který vynalezl Johannes Guttenberg, 1455) Italská renesance je často označovaná jako počátek moderního věku Italská renesance je často označovaná jako počátek moderního věku pojem poprvé použil G. Vasari v r pojem poprvé použil G. Vasari v r. 1550

Důvody pro vznik v Itálii postupné bohatnutí it. měst – tzv. komun postupné bohatnutí it. měst – tzv. komun udrželi si poměrně velkou nezávislost jak na císaři tak na papeži i přesto, že byli formálně součástí svaté říše římské udrželi si poměrně velkou nezávislost jak na císaři tak na papeži i přesto, že byli formálně součástí svaté říše římské sídlila zde velká část původně venkovské šlechty sídlila zde velká část původně venkovské šlechty jiný styl života díky bohatství jiný styl života díky bohatství rozvoj umění a architektury rozvoj umění a architektury politická nezávislost politická nezávislost vznik nového typu člověka! vznik nového typu člověka!

renesanční názor na svět středověký člověk vycházel z víry v Boha středověký člověk vycházel z víry v Boha renesanční člověk kladl důraz na lidský rozum renesanční člověk kladl důraz na lidský rozum snaha o pochopení světa a jeho zákonitostí snaha o pochopení světa a jeho zákonitostí středem zájmu se stává člověk = humanus středem zájmu se stává člověk = humanus odtud humanismus = obráceni pozornosti k člověku odtud humanismus = obráceni pozornosti k člověku

Leonardo da Vinci ( ) tento všestranně nadaný umělec se často klade za vzor renesančního člověka tento všestranně nadaný umělec se často klade za vzor renesančního člověka byl zároveň malířem, sochařem, architektem, přírodovědcem, spisovatelem a hudebníkem byl zároveň malířem, sochařem, architektem, přírodovědcem, spisovatelem a hudebníkem

Poslední večeře od Leonarda Poslední večeře byla námětem spousty umělců. Výjev zobrazuje Ježíše Krista a jeho 12 učedníků při večeři v den, kdy byl Ježíš zrazen a zajat. Později ukřižován.

Mona Lisa – La Gioconda

Leonardovy vynálezy

Renesanční vzdělání znalost jazyků – zejména LATINA znalost jazyků – zejména LATINA latina v průběhu středověku upadala a zjednodušila se latina v průběhu středověku upadala a zjednodušila se humanisté se vraceli zpět k původní antické latině prostřednictvím opisů antických děl humanisté se vraceli zpět k původní antické latině prostřednictvím opisů antických děl

Renesanční vzdělání fyzika fyzika anatomie anatomie chemie chemie botanika botanika astronomie astronomie

Mikuláš Koperník zabýval se astronomií a matematikou zabýval se astronomií a matematikou dokázal, že se Země spolu s dalšími planetami otáčí kolem Slunce dokázal, že se Země spolu s dalšími planetami otáčí kolem Slunce tj. HELIOCENTRISMUS tj. HELIOCENTRISMUS dokázal, že se Země otáčí kolem své osy dokázal, že se Země otáčí kolem své osy

Giordano Bruno zastával také heliocentrismus zastával také heliocentrismus dále došel k přesvědčení, že vesmír je nekonečný a že je v něm nesčetně sluncí a planet dále došel k přesvědčení, že vesmír je nekonečný a že je v něm nesčetně sluncí a planet dostal se do sporu s veřejností a s církví dostal se do sporu s veřejností a s církví roku 1600 byl upálen jako kacíř roku 1600 byl upálen jako kacíř

Galileo Galilei odsouzen k upálení za podobné názory odsouzen k upálení za podobné názory ale nakonec své názory odvolal ale nakonec své názory odvolal údajně poté co se zachránil před smrtí pronesl slova: „…a přece se točí!“ údajně poté co se zachránil před smrtí pronesl slova: „…a přece se točí!“ vynalezl dalekohled se třicetinásobným zvětšením

Výtvarné umění hledání krásy hledání krásy hledání pravidel, která by vystihovala ideál krásy hledání pravidel, která by vystihovala ideál krásy centry umění se stala italská města: centry umění se stala italská města: Florencie, Pisa, Benátky a Řím Florencie, Pisa, Benátky a Řím

Florencie

Sandro Botticelli

Tizian portrét císaře Karla V.

Michelangelo Buonarotti vyzdobil freskami tzv. Sixtinskou kapli ve Vatikánu, v Římě

Doplnění zápisu: viz. kopie které dostanete viz. kopie které dostanete