Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEONADRO DA VINCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEONADRO DA VINCI."— Transkript prezentace:

1 LEONADRO DA VINCI

2 Leonardo di ser Piero da Vinci (15. dubna 1452 Anchiano u Vinci – 2
Leonardo di ser Piero da Vinci (15. dubna 1452 Anchiano u Vinci – 2. května 1519 Cloux u Amboise) byl všestranná renesanční osobnost. Byl významný malíř, sochař, architekt, přírodovědec, hudebník, spisovatel, vynálezce a konstruktér.

3 Dílo Jeho dílo je obrovské a ovlivnilo umění i vědu na celém světě. A to i přesto, že značná část jeho výtvarných děl i vědeckých pojednání byla zničena. Výzkum jeho deníků stále probíhá. .                                                                            

4 Výtvarná díla Madona ve skalách (1483–1493)
Poslední večeře (da Vinci) (1495–1498) – nástěnná malba 440 × 880 cm Bitva u Anghiari (1505) Mona Lisa (La Gioconda) (1503–1506) Dáma s hranostajem ( )

5 Výtvarné díla

6 Vynálezy Leonardovy vynálezy lze rozdělit do čtyř základních skupin:
létací stroje pracovní nástroje válečné stroje s vodou související vybavení

7 Vynálezy

8 Vynálezy

9 Anatomie Značnou část svého života věnoval Leonardo studiu anatomie. Nezůstalo jen u lidské anatomie, v jeho náčrtcích můžeme nalézt i koně a jiná zvířata. Plánoval ostatně jako u většiny svých poznámek vydání souborného spisu. Leonardo získával vědomosti o stavbě lidského těla z četných pitev, které prováděl. Byl ovšem udán svými odpůrci, a tak byl jeho výzkum zakázán papežem Lvem X. Přesto svým studiem výrazně ovlivnil tehdejší anatomické a fyziologické názory

10 Anatomie


Stáhnout ppt "LEONADRO DA VINCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google