Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

REÁLNÝ – vyjadřuje skutečnou kupní sílu dané měny
Měnový kurz 9.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Teorie měnových kurzů.
TEORETICKÉ PŘÍSTUPY K VYSVĚTLENÍ VÝVOJE MĚNOVÉHO KURZU
MAEK1 – CVIČENÍ 9,10 Měnový kurz
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Platební bilance, zahraniční zadluženost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
8. Agregátní nabídka a poptávka, hospodářský cyklus a hospodářský růst
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. března 2014.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Peníze, měna a úloha bank
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Tržní kategorie II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mezinárodní trh peněz.
Mezinárodní měnová politika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)
3. Kurzové systémy a platební bilance
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Peníze a měny.
Platební / obchodní bilance
Vnější hospodářská politika
4. MĚNOVÉ KURZY.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Peníze v MEV a mezinárodní měnové systémy Mechanizmus vzájemné směny a pohybu kapitálu se uskutečňuje prostřednictvím mezinárodně platného a uznávaného.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Mezinárodní pohyb kapitálu
Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Peníze, cena, inflace Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_16 Název materiáluKurzovní.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Devizové intervence Měnové právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Inflace a měna Národní hospodářství
Inflace a měna Národní hospodářství
Platební bilance, měnový kurz
Téma 4 Peníze a měny.
Transkript prezentace:

Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna

3 základní systémy měnových kurzů Měnový kurz = cena jednotky jedné měny vyjádřená v jednotkách jiné měny (počet dolarů za libru, počet franků za dolar) 3 základní systémy Zlatý standard (pevný kurz) – země své měny vymezují pomocí dané váhy zlata – své mezinárodní platby pak vyrovnávají jeho nákupem a prodejem (pilířem mezinárodního obchodu v letech 1880 – 1913) Volně plovoucí systém měnových kurzů – kurz země je určován výhradně tržními silami nabídky a poptávky Řízený plovoucí systém měnových kurzů – úroveň kurzůje určována interakcí mezi intervencemi vlády a tržními silami

Měnové trhy v současnosti se měnami obchoduje na měnových trzích a užívají se plovoucí (pružné) měnové kurzy; jejich výši určuje trh, na němž intervenují vlády (centrální banky) Kurzovní lístek valuty – zahraniční bankovky nákup – cena, za kterou finanční instituce měnu odkupují prodej – cena, za kterou finanční instituce měnu prodávají prodejní cena převyšuje nákupní devizy – měny v podobě bankovních vkladů, předmětem obchodování, utvářejí pravou podobu kurzu, tzv. „středu“

Poptávka po domácí měně Exportéři Importéři Nabídka cizí měny Poptávka po domácí měně Nabídka domácí měny Poptávka po cizí měně Měnový trh měnový kurz Investoři Investoři

Z(ne)hodnocení měnového kurzu roste-li poptávka měny oproti její nabídce, říkáme, že dochází k tzv. apreciaci měny, ke zhodnocení (v poměru k zahraničním měnám) roste-li nabídka měny oproti její nabídce, dochází k tzv. depreciaci měny, k jejímu znehodnocení (vůči zahraničním měnám) současné kurzy ve větším měřítku ovlivňují spíše než směny na trhu zboží a služeb aktivity investorů a spekulantů (arbitráže)

Z(ne)hodnocení měnového kurzu Vyjdeme z kurzu 1 koruna za 1 dolar (1:1)  město Vancouver nakupuje v Česku tramvaje  potřebuje k platbě českou měnu  vzroste poptávka po koruně a také nabídka dolarů  zhodnocení kurzu české koruny (jednoduše řečeno, díky poptávce roste její „cena“)  po zhodnocení lze za 1 dolar nyní nakoupit méně korun  1 koruna za 1,1 dolarů Původní kurz v Česku…….1,- Kč / dolar Kurz po zhodnocení……….0,9,- Kč / dolar Řekli bychom – „kurz české koruny klesl“ (jde o posílení měny)

Parita kupní síly podmínka úrokové parity = měnový kurz se ustálí na takové úrovni, při které jsou očekávané míry výnosu z aktiv v obou zemích stejné rozdílné úrokové míry  realokace na měnových trzích, investoři budou přesunovat již vlastněné zásoby měny, ale také nakupovat měnu té země, ve které jim vklady vynesou větší výnosy  v zemi s vyšší úrokovu mírou porostou peněžní zásoby  bude tam levnější půjčovat peníze, sníží se úroková míra z vkladů  dojde k vyrovnání kurzu i úrokové míry

Teorie parity kupní síly - absolutní verze - zákon jediné ceny - pokud se stejné zboží prodává na dvou trzích za různé ceny, obchodníci budou chtít nakupovat na levnějším trhu (růst poptávky) a prodávat na dražším (růst nabídky) - cena se vyrovná na obou trzích - zákon jediné ceny funguje na trzích používajících stejnou i různou měnu - je to mechanismus, který utváří kurz obou měn ČR (Kč) 15 USA ($) 0,5 >>> 1$ = 30 Kč chleba - problémy: - náklady dovozu a vývozu, cla a daně - neobchodovatelné statky (jízdenky MHD) - rozdílná kvalita zboží v obou zemích - parita kupní síly nevypovídá o kupní síle obyvatel obou zemí

Teorie parity kupní síly - relativní verze - protože kurzy měn se od absolutní verze parity kupní síly zásadně odchylují, ekonomové pracují spíše s relativní verzí, která vysvětluje pouze změny kurzů ČR (Kč) 15 USA ($) 0,5 >>> 1$ = 30 Kč chleba 16,50 (+ 10 %) 0,5 >>> 1$ = 33 Kč (depreciace Kč o 10 %) - změna cenových kurzů je způsobena změnou cenových hladin

Intervence státu do měnového kurzu - devizové rezervy centrální banky - nákup korun při snahách investorů zbavovat se korunových vkladů - snaha zabránit depreciaci koruny (vrátit investorům důvěru v korunu) - pokud intervence nejsou úspěšné, je lepší nechat měnu depreciovat a udržet si devizové rezervy

Režimy stabilního kurzu - volně pohyblivý (plovoucí) x stabilní (fixní) měnový kurz - možnost svázat kurz měny s kurzem jiné měny (několika měn) - centrální banka stanoví kurzové pásmo, uvnitř které se může měna volně pohybovat (Kč do roku 1996 ± 2,5% k dolaru a marce, do r. 1997 ± 7,5%), pokud jej přesáhne, začne intervenovat - důvody - důvěra zahraničních investorů ve stabilitu ekonomiky - útoky měnových spekulantů - centrální banka jim není schopna čelit (1997: zrušení kurzového pásma) - měnová krize - pád měny, způsobený hromadnou snahou investorů zbavovat se koruny (mají pocit, že měna bude depreciovat, čímž tuto depreciaci vyvolají) - devalvace a revalvace x depreciace a apreciace

CZK / EURO 2006

CZK / EURO 2007

CZK / EURO 2008

CZK / EURO max

CZK / USD 2001

CZK / USD 2002

CZK / USD 2005

CZK / USD 2006

CZK / USD 2007

CZK / USD 2008

CZK / USD max

CZK / USD max