Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Informatika Počítačové sítě.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě.
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ II.
Internet - historie.
INTERNET.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Digitální učební materiál
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Informatika - prezentace
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Počítačové sítě základní pojmy
Optical Fibre Apparatus Kam kráčí české GEPON sítě Konference „Kam kráčí české bezdrátové sítě“ Sušice Věra Plodíková OFA s.r.o.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
Topologie sítí Adam Eisenreich.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Multiprocesorové systémy. Multiprocesorové systémy vznikly z důvodu zvýšení výkonnosti počítačů, protože jednoprocesorové systémy svým výkonem již přestaly.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Počítačové sítě 7. Topologie sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● LAN, WAN ●
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Typy připojení k internetu
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Vypracoval / Roman Málek
Topologie počítačových sítí
Internet - historie.
TÉMA: Počítačové systémy
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj

Postupná převaha lokálních úloh si později vyžádala vzájemný distribuovaný, decentralizovaný přístup uživatelů a budování počítačových sítí. Tento trend umocnilo též intenzivní nasazení počítačů řady PC a sítí LAN zejména v komerční sféře. Vzájemné propojení počítačů mezi sebou lze realizovat různými způsoby.

Přímé propojení počítačů Počítače jsou propojeny samostatným datovým okruhem. Pokud je počítačů více, lze je vzájemně propojit každý s každým samostatným datovým okruhem. Takové uspořádání označujeme jako polygonální síť. Jsou-li propojeny všechny počítače jedná se o úplnou polygonální síť. Nejsou-li propojeny všechny počítače jedná se o částečnou polygonální síť. Při větším počtu počítačů a větších vzdálenostech se velmi rychle ukázalo, že tento způsob je absolutně nevyhovující z hlediska potřeby propojovacích médií.

Sběrnicová síť Opačným extrémem je maximální úspora propojovacích médií při propojení počítačů tzv. sběrnicovým způsobem, což označujeme jako stuhová síť. Za úsporu médií u takové sítě však zaplatí nemožností současné komunikace, což prodlužuje dobu odezvy.

Hvězdicová síť Vývoj si však vynutil hledání efektivnějších způsobů společného využívání přenosových kapacit. Cesta vedla od časového využívání přenosového kanálu k jeho prostorovému využití. To si však vynutilo řešit tzv. společný propojovací uzel (počítač), který rovnoměrně rozdělí svoje přenosové kapacity mezi jednotlivé počítače. Takové uspořádání představuje hvězdicová síť s danými vlastnostmi. Již jen krůček dělil tyto systémy od systémů současných, v nichž je přenosová část oddělena od koncových zařízení. Tak bylo vytvořeno nezávislé veřejné přenosové prostředí nazvané veřejná datová síť - VDS. Z důvodů normalizace se každé koncové zařízení připojuje na VDS tzv. ukončujícím prvkem. VDS se tak stává veřejnou telekomunikační službou pro uskutečňování datových přenosů. Uživatel vidí VDS jako černou skříňku, která se jeví jako standardní rozhraní.

Kombinovaná síť Jedná se kombinaci sběrnicové a hvězdicové sítě.