Možnosti a přínosy výzkumné spolupráce univerzity s firmami

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Doktorské studium na AF
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Mendelova univerzita v Brně: Kvalitní partner pro firemní výzkum a vývoj – Olomouc Ing. Miroslav Zapletal Vedoucí Zkušebny STV Zlín.
Centrum pokročilých jaderných technologií CANUT
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Inovační vouchery : potenciál spolupráce s UTB
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Inovační vouchery v Olomouckém kraji Konference VĚDA V OLOMOUCI Přírodovědecká fakulta 17. listopadu 12, Olomouc Ing. Marta Novotná.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Aktuální uplatnění praktických zkušeností na trhu práce z pohledu FDV
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.

Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Transkript prezentace:

Možnosti a přínosy výzkumné spolupráce univerzity s firmami 24. 4. 2013 Kamil Krč, MBA Manažer komercializace; Zástupce ředitele CTT CTT MENDELU Možnosti a přínosy výzkumné spolupráce univerzity s firmami

NA FERRARI NENAŠETŘÍTE…

…MUSÍTE NA NĚJ VYDĚLAT!

MOMENTÁLNÍ ZISKOVOST… LUXUSEM JE NEJEN MOMENTÁLNÍ ZISKOVOST… …ALE I DLOUHODOBÁ PROSPERITA FIRMY! Nestačí, že vaše firma prosperuje právě teď. Pokud samozřejmě máte zájem na tom, aby fungovala dlouhodobě. Ale k tomu nestačí jen optimalizovat a snižovat provozní výdaje – šetřením ještě nikdo nezbohatl. Pro dlouhodobou prosperitu je třeba řešit příjmovou stránku.

Podmínky dlouhodobé prosperity Orientace na potřeby zákazníka Schopnost správně reagovat na okolní změny Ochota a schopnost realizovat inovace S každým z těchto bodů mohou do jisté míry pomoci univerzity! KDO ZDE JIŽ S UNIVERZITAMI SPOLUPRACUJE??

Přínosy spolupráce s univerzitami Zvýšení konkurenceschopnosti firmy Schopnost rychlé a účinné reakce na změny trhu Možnost spuštění nové (inovační) firmy

Přínosy spolupráce s univerzitami Zvýšení konkurenceschopnosti firmy Inovace produktu Vznik nových produktů či variant produktu Přidání nových funkcionalit ke stávajícím produktům Řešení vývoje bez nutnosti investic do vlastní výzkumné infrastruktury Zvýšení přidané hodnoty produktů (konkurenční výhoda) Podpora obchodu a tržeb Zjištění parametrů produktu - ověřených kredibilní institucí Využití dat o produktech v marketingu a obchodní argumentaci Zvýšení image firmy odkazem na spolupráci s univerzitou

Přínosy spolupráce s univerzitami Schopnost rychlé a účinné reakce na změny trhu Rychlost reakce Využití dosavadního / dlouhodobého výzkumu univerzity Rychlé zpřístupnění vědeckých výsledků v okamžiku potřeby Zkrácení inovačního cyklu Účinnost reakce Využití dlouhodobých zkušeností univerzitních vědců Snížení rizik slepých cest vývoje - eliminace chyb Prohloubení firemních znalostí technologií v kontextu s trhem Efektivnější strategické reakce na signály z trhu (příležitosti a hrozby) Získání kvalitnějších vstupů a podkladů pro inovace

Přínosy spolupráce s univerzitami Možnost spuštění nové (inovační) firmy Získání výhradní licence na významné výsledky univerzitního výzkumu ELMARCO + Technická univerzita v Liberci Nanospider – technologie výroby nanovláken Založení spin-off společnosti (disponující právy na významné výsledky univerzitního výzkumu) INVEA-TECH + VUT, Masarykova univerzita, CESNET Technologie pro bezpečnost provozu sítí

Možné formy spolupráce Poskytnutí licence na výsledky výzkumu Zakázkový výzkum Partnerský výzkum Odborné služby s využitím přístrojů a laboratoří Znalecké posudky, poradenství, studie a metodiky Spolupráce se zapojením studentů Stáže / praxe Školní práce Soutěže pro studenty aj. …

Co je to ten „transfer technologií“?

Proč Mendelova univerzita v Brně? Univerzita zaměřená na praktické potřeby průmyslu Množství referencí – dlouhodobé spolupráce s firmami Know-how, vědci a výzkumné výsledky v mnoha oborech K dispozici Centrum transferu technologií (CTT MENDELU) Informační centrála – poptávky i nabídky výzkumné spolupráce Nasměrování na ústavy a vědce užitečné pro firmu Zabezpečení profesionální komunikace mezi firmou a vědci Asistence při zajišťování smluvních záležitostí Dohled nad věcným plněním dohodnuté spolupráce

Profil MENDELU Silná tradice Střední velikost Rozmanitost oborů Zal. r. 1919, nejstarší zemědělská VŠ v ČR Střední velikost Cca 10.600 studentů Cca 500 akademických pracovníků Celkem 57 ústavů (kateder) Rozmanitost oborů 5 fakult 1 vysokoškolský ústav

Věda a výzkum na MENDELU PŘÍRODOVĚDNĚ – TECHNICKÉ OBORY Agronomická fakulta (AF) Lesnická a dřevařská fakulta (LDF) Zahradnická fakulta (ZF) EKONOMICKO – SPOLEČENSKÉ OBORY Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií (FRRMS) Provozně ekonomická fakulta (PEF)

Příklady možné spolupráce STROJÍRENSTVÍ Optimalizace konstrukce a techn. funkcí strojírenských a energetických zařízení Testování parametrů vozidel – motory, brzdové systémy vč. ABS, podvozky Ověřování a zlepšování pevnosti a antikorozní odolnosti Testování vyvíjených komponent zemědělské a zahradní techniky ENERGETIKA Vývoj efektivních postupů výroby biomasy Metody snižování vlhkosti biomasy Měření energetické výtěžnosti rostlin Šlechtění rostlin s vyšší energetickou výtěžností Zkoumání charakteru a výtěžnosti surovin k výrobě bioplynu Vývoj prostředků pro podporu fermentace a produkce bioplynu Vývoj systému regulace, optimalizace spalování kotle na biomasu

Příklady možné spolupráce STAVEBNICTVÍ A BYDLENÍ   Vývoj obvodového pláště dřevostaveb Měření energetických toků a ztrát ve stavbách Vývoj a testování konstrukčních a spojovacích prvků pro dřevostavby Zkoumání zdravotní nezávadnosti nátěrových hmot Vývoj ekologických nátěrových hmot Design interiérových prvků LESNICTVÍ, DŘEVAŘSTVÍ A DŘEVOVÝROBA Optimalizace metod těžby, skladování a zpracování dřevěné suroviny Vývoj postupů k regeneraci lesní půdy Vývoj specifických hnojiv pro lesnictví Vývoj lesnických strojů Návrh technologických uzlů operací a procesů v dřevovýrobě Ověření trvanlivosti dřevěného výrobku Návrh, design a vývoj prototypu nábytku

Příklady možné spolupráce POTRAVINÁŘSTVÍ A NÁPOJÁŘSTVÍ Optimalizace podmínek pro skladování potravin Metody šetrnějšího zpracování a konzervace potravin Vývoj nových druhů potravin a nápojů Procesní a technická optimalizace potravinářské výroby Zajištění jakosti a bezpečnosti potravin Vývoj biotechnologických postupů výroby potravin Vývoj doplňků stravy a funkčních potravin EKOLOGIE A CLEANTECH Metody ochrany a čištění vody Metody čištění a rekultivace půdy Testování rozkladu biologicky rozložitelných materiálů Zhodnocení ekologického stavu chráněných území Postupy pro odpadové hospodářství Zkoumání ekologického dopadu technického prostředku na prostředí

Příklady možné spolupráce ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA A ŠLECHITELSTVÍ   Technická podpora při šlechtění nových odrůd Měření výnosnosti odrůd Vyhodnocení vlastností a geografické vhodnosti osiv a sazenic Testování množitelského materiálu na absenci virů Určení optimální skladby výživy konkrétních rostlin Posouzení vlivů chovu na biologické parametry hospodářských zvířat Vývoj optimálního postupu chovu ryb ZEMĚDĚLSKÉ POTŘEBY A TECHNOLOGIE Vývoj krmiv a doplňků pro zvířata Optimalizace složení vyvíjených hnojiv Ověřování a zlepšování účinnosti a zdravotní nezávadnosti u prostředků na ochranu rostlin Testování a měření technických charakteristik zemědělských strojů

Reference

AKTUÁLNĚ: Inovační vouchery Inovační vouchery JIC – výzva 2013: Dotace města Brna na spolufinancování spolupráce firem s univerzitami a výzkumnými institucemi Mezi vylosované firmy bude rozděleno celkem 4 mil. Kč Dotace na 1 projekt je max. 75% (max. 100.000 Kč) Min. objem zakázky 75.000 Kč Výstup spolupráce musí mít výzkumně-vývojový charakter Sběr žádostí: 13.3. – 10.5.; Losování žádostí: 27.5.2013 Více informací: www.inovacnivouchery.cz Kontaktní osoba za MENDELU: Ing. Mgr. Jan Přenosil, Ph.D. prenosil@mendelu.cz

Děkuji za pozornost! Kamil Krč, MBA WWW.CTT.MENDELU.CZ krc@mendelu.cz Manažer komercializace / Zástupce ředitele CTT krc@mendelu.cz Mendelova univerzita v Brně Centrum transferu technologií Tel. 545 135 193 WWW.CTT.MENDELU.CZ