Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMIE
Advertisements

Další nekovy – síra a fosfor
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Další průmyslové kovy – měď, hliník
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Ostatní průmyslové kovy – olovo, cín, rtuť, titan
VY_32_INOVACE_G Drahé kovy.
Nekovy – Uhlík C VY_32_INOVACE_G3 - 18
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
Kovy – nekovy polokovy RZ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
POLOKOVY.
Polokovy.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Kovy Chemie 8. třída.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Rtuť Hg (Hydrargium).
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_104.
Řešení otázek na železo
Nikl.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Fosfor Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Křemík Mgr. B. Nezdařilová.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Mgr. Blanka Nezdařilová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Autor: Mgr. M. Vejražková
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Rozdělení chemických prvků
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Polokovy - jsou prvky na rozhraní mezi kovy a nekovy. Patří sem: B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At

Vlastnosti: Mají kovový lesk, ale nejsou tažné a kujné a špatně vedou el.proud a teplo. Používají se jako polovodiče – jejich vodivost stoupá až po přidání konkrétní příměsi nebo s rostoucí teplotou.

Křemík Si modrošedá kryst. látka tvrdá, ale křehká odolná kyselinám Autor foto: Saperaud http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polykristalines_Silizium.jpg modrošedá kryst. látka tvrdá, ale křehká odolná kyselinám tvoří 28% zemské kůry

Výskyt: v křemenu SiO2 – součást písku – výroba skla v živých organismech – kosti, chrupavky, zubní sklovina Použití: mikročipy(počítačové čipy) solární články – převod slun.energie na elektrickou Autor foto: Original uploader was F5ZV at fr.wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panneaux_solaires_thermique_et_PV.jpg

Sloučeniny: 1)silany – sloučeniny Si a H, např Sloučeniny: 1)silany – sloučeniny Si a H, např.SiH4 (jako alkany) 2)silikony – kapalné nebo pevné látky odolné extrémním teplotám a tlaku Použití: tmely, mazadla, lepidla, v nátěrech, oleje technické i kosmetické zdravotnické potřeby (dudlíky, hadičky, drobné protézy, prsní implantáty)

Použití: Germanium Ge optická vlákna a optické kabely lesklý, šedobílý, vzácný polokov Autor foto: by Gibe (selfmade) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Germanium.jpg Použití: optická vlákna a optické kabely výroba integrovaných obvodů – rychlý přenos signálu přístroje pro noční vidění (zachycuje infračervené záření)

Arsen As šedý, lesklý, krystalický polokov Autor foto: Arsen_1.jpg: Original uploader was Tomihahndorf at de.wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arsen_1a.jpg použ.: As+Ga – v procesorech počítačů

sloučeniny: oxid arsenitý As2O3 (arsenik, utrejch) – bílá kryst sloučeniny: oxid arsenitý As2O3 (arsenik, utrejch) – bílá kryst.látka, jed(0,2g), karcinogenní Použ.: insekticidy (látky na hubení hmyzu)

Pozn. (Zdroj: Wikipedie - http://cs. wikipedia Pozn. (Zdroj: Wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Arsen Ze sloučenin je bezesporu nejznámější oxid arsenitý As2O3, známý jako arsenik, silně toxická sloučenina, dobře rozpustná ve vodě. Už odpradávna byl používán jako jed při přípravě nástrah na hlodavce nebo lovu kožešinové zvěře v arktických oblastech. Byl však také častým nástrojem travičů. Je možné, že Napoleon Bonaparte byl ve vyhnanství na ostrově Svaté Heleny postupně otravován právě tímto jedem. Na arsenik je však možné získat poměrně rychle toleranci (byl používán jako hemopoetický prostředek). V současné době se uvažuje v souvislosti s Napoleonovou otravou spíše o antimonu.