TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Advertisements

Test znalostí o kovech a nekovech
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Chemické prvky-nekovy č.1
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLOŽENÍ LÁTEK Chemie 8. ročník
Periodický zákon a periodická soustava prvků
ALKANY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/12
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
VY_32_INOVACE_11_TŘÍDĚNÍ LÁTEK
Polokovy.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
REAKTIVITA KOVŮ Chemie 9. ročník
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
VY_32_INOVACE_07.2/18 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Chemie 9. ročník.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
UHLOVODÍKY Chemie 9. ročník
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. M. Vejražková
Periodická soustava prvků
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Periodická soustava prvků
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Rozdělení chemických prvků
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník VY_32_INOVACE_07.1/12 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník

TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ

Třídění chemických prvků Dnes známe přes 100 chemických prvků. : přírodní, umělé : kapalné, plynné, pevné : kovy, nekovy, polokovy Dmitrij Ivanovič Mendělejev 1834 – 1907

Kovy Většina prvků jsou kovy. Vyznačují se výbornou tepelnou a elektrickou vodivostí. Na očištěném povrchu mají kovový lesk. Dají se dobře opracovávat – jsou kujné a tažné. Na jejich povrchu probíhá koroze (rezivění). Kovy vytvářejí slitiny, které vznikají roztavením jejich směsí.

Slitiny Bronz – cín, měď Mosaz – zinek, měď Slitiny mají lepší vlastnosti než čisté kovy. Slitiny jsou stejnorodé směsi dvou nebo více kovů. Bronz – cín, měď Mosaz – zinek, měď Dural – mangan, měď, hořčík, hliník Nerez – železo, uhlík Zlato 18 karátů – zlato, měď, stříbro

Alkalické kovy Nestálé, reagující na vzduchu. Musí se uchovávat v petroleji. Vázané ve sloučeninách. Sodík Na Draslík K Lithium Li

Nekovy Pětina prvků jsou nekovy. Většinou mají nízké teploty tání. Jsou křehké, snadno se lámou. Kromě uhlíku nevedou teplo a elektrický proud. Kyslík Uhlík Síra Dusík Fosfor Halogeny

Polokovy Křemík Si Germanium Ge Mají některé vlastnosti kovů a některé polokovů. Vzhledem se podobají kovům, vlastnostmi nekovům. Většinou jsou křehké a kujné. Malá elektrická vodivost. Používají se na výrobu polovodičů a dalších elektronických součástek. Křemík Si Germanium Ge

Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN 80-7168-879-7. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz>. Snímek 2:Rozdělení prvků:. Chemie pro Starou Paku: [online]. 2012 [cit. 2012-01-01]. Dostupné z: http://home.tiscali.cz/chemie/rozdeleni.htm Snímek 3:Géniové - Dmitrij Ivanovič Mendělejev:. Životopisy slavných géniů: [online]. 2012 [cit. 2012-01-01]. Dostupné z: http://slavnigeniove.sweb.cz/dim.htm