Český humanismus a renezance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doba poděbradská korunovace Ladislava Pohrobka
Advertisements

VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
ČESKÁ RENESANČNÍ LITERATURA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_844_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Rudolf II. rudolfínská doba rudolfínská Praha.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Název Renesance v Čechách
Třicetiletá válka Filip Elsner 8.A
České země po husitských válkách
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Česká kultura v 16. století renesance
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
České stavovské povstání
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Identifikátor materiálu: EU
Pohusitská doba a doba poděbradská
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
HUMANISMUS V ČECHÁCH 7. ročník.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
2/ Česká katolická literatura
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Kultura na počátku novověku
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Společně opakujeme riskuj.
Hudební renesance v Čechách
České země v době předbělohorské
Česká renesanční a humanistická literatura
2/ Situace po Bílé hoře Válka falcká
Humanismus z latinského humanus = lidský různé myšlenkové směry a postoje, zaměřené na člověka, lidství a lidstvo.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Renesance a humanismus v Čechách
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Humanismus a renesance v české literatuře. Období: 70. léta 15. století – 20. léta 17. století.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_17.
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
VY_32_INOVACE_1_ 1_1.  ojedinělé humanistické projevy – již za vlády Karla IV. x nemají charakter programu  humanistické myšlenky v literární tvorbě.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Literatura v období renesance a humanismu v Čechách Tematická oblast: Český.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_20 TÉMA: České stavovské.
Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic (1461 – 1510) (1461 – 1510) vyšehradský probošt, dvořan krále Vladislava II. proslulý.
ČESKÁ RENESANČNÍ A HUMANISTICKÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Humanismus a renesance v české literatuře. Inspirace světovou renesancí ● Také do Čech se šíří myšlenky renesance a humanismu z okolních zemí. ● Období:
 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Česká hudební renesance a baroko Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby v období renesance a baroka. Popisuje historické souvislosti jejího vzniku.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Test k ověření znalostí z HV
Doba poděbradská.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Literatura období humanismu a renesance
KŘÍŽOVKA H O L Ý Vůdcem radikálních husitů v bitvě u Lipan byl Prokop ……… P A L C Á T Symbolem husitského hejtmana byl …… B O M A R D Těžké obléhací dělo.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Digitální učební materiál
Renesance a humanismus v Čechách
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Třicetiletá válka
Renesance a humanismus
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

Český humanismus a renezance 7. ročník Český jazyk a literatura Vložené obrázky z klipart pod MS Office

Znaky Rozvoj vzdělanosti – nižší šlechta, měšťanstvo Rozvoj školství Snaha vyrovnat se evropské literatuře Několik etap – podle společenských změn

Doba polipanská – 1434 - 1471 Neklidná doba od bitvy u Lipan po smrt Jiřího z Poděbrad Objev knihtisku – Johann Guttenberg - kol. 1450, první tiskárna v Čechách – Plzeň 1468 Cestopisy – vliv snah Jiřího z Poděbrad – Václav Šašek z Bířkova Petr Chelčický – jihočeský zeman – jeho spisy jako podklad pro učení jednoty bratrské

Rozvoj humanismu – 1471 - 1520 Nástup Jagellonců na český trůn, ohrožení Evropy tureckými vojsky Latinsky psaná literatura – katolické spisy, básně, odborná literatura např. Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic – cestovatel, básník, prozaik

Rozvoj humanismu – 1471 - 1520 Nástup Jagellonců na český trůn, ohrožení Evropy tureckými vojsky Česky psaná literatura – především překlady evropských děl do češtiny Vlastní tvorba autorů Viktorin Kornel z Všehrd – spisovatel, básník, právník, univerzitní mistr – od r. 1484 děkan Karlovy univerzity, stoupenec jednoty bratrské Hynek z Poděbrad – překladatel, básník, syn krále Jiřího z Poděbrad

Doba veleslavínská – 1520 - 1620 Prudký rozvoj literatury – úbytek umělecké literatury, rozvoj naučné a praktické literatury Rozvoj školství (bratrské školství) Překlad bible – ne z latiny, ale z původních jazyků – Kralická bible (Bible kralická) Česky vznikají odborné a univerzitní spisy, duchovní nekatolické písně Vznikají tzv. literátská bratrstva = amatérské pěvecké spolky – tisk zpěvníků = kancionálů předchůdci novin – letáky – aktuální informace a zprávy Knížky lidového čtení

Doba veleslavínská – 1520 - 1620 Autoři: Latinsky – Jan Campanus Vodňanský – český spisovatel, rektor Karlovy univerzity v době Bílé hory, 1622 – veřejně se zřekl kalicha a přestoupil ke katolictví (zůstal na KU) – kritika Česky – Jan Blahoslav, Daniel Adam z Veleslavína, Václav Hájek z Libočan, Mikuláš Dačický z Heslova, Václav Vratislav z Mitrovic (cestoval s poselstvem Rudolfa II k tureckému sultánovi - katolík), Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic (popraven 1621), Ján Jesenský (Jesenius – popraven 1621), Karel starší ze Žerotína ( - pomáhal exulantům do Polska, zemřel na Moravě)