Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH"— Transkript prezentace:

1 RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH
konec 15.století počátek 17.století

2 HISTORICKÝ KONTEXT UDÁLOSTI – FAKTA ÚKOLY:
husitské hnutí a války zbrzdily kulturní rozvoj započatý za Karla IV. konflikty mezi šlechtou a sílícími městy krize univerzitního vzdělání – odchod studentů do ciziny změny na českém trůně (Jagellonci, Jiří z Poděbrad, Habsburkové) humanistické vzdělání a ideály reprezentuje Jednota bratrská ÚKOLY: Vyhledejte 10 fotografií renesančních staveb v Čechách a doložte na nich typické znaky tohoto uměleckého stylu v architektuře.

3 FILOSOFICKÝ ZÁKLAD HUMANISMUS ÚKOLY:
uplatnil se v českých zemích s výrazným zpožděním ve srovnání s Evropou nenavazuje přímo na antiku humanistické myšlenky jsou zprostředkovány přes reformační hnutí zájem o člověka je směřován ke vzdělání a rozvoji jazyka ÚKOLY: Výrazným nositelem humanismu v Čechách se stala Jednota bratrská. Připravte výklad o jejím vzniku, vývoji a myšlenkách. Zvolte jednu z následujících forem A) komentovaná prezentace B) referát s kontrolním testem

4 ZNAKY LITERATURY ÚKOLY:
zpočátku literatura hlavně latinská plní zejména naukovou, poznávací a didaktickou funkci měšťanstvo však záhy vytvořilo vlastní proud zaměřený k životní praxi s ním došlo k rozvoji češtiny a potřebě zrození české jazykovědy knihtisk – vznik prvních českých nakladatelství ÚKOLY: Pokuste se zjistit odpovědi na následující otázky: Která kniha se považuje za první český tisk? Co jsou PRVOTISKY? Kdy a kde byla poprvé tiskem vydána Bible v češtině? Kde se nacházely v Čechách v době humanismu tiskárny? V jaké podobě vycházely první noviny?

5 ŽÁNRY A FORMY Literatura naučná: zákony, rady, ponaučení, pravidla
Základy vědecké literatury: slovníky, jazykové příručky, překlady evropských filozofických děl Literatura umělecká: poezie, cestopis, kronika, drama, povídka, písně ÚKOLY: V souvislosti s obdobím humanismu bývá často užíváno označení „zlatý věk české literatury“ a „veleslavínská čeština“. Zjistěte k těmto pojmům co nejvíce dalších doplňujících informací.

6 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
LATINŠTÍ HUMANISTÉ Jan z Rabštejna – polemiky o politice Dialogus Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic – filozof, teolog, shromáždil významnou knihovnu Žaloba k svatému Václavu na mrav Čechů Jan Skála z Doubravky - dvořan, alegorické rady králi, jak vládnout Rada zvířat Jan Campanus Vodňanský - rektor univerzity, historik, dramatik, básník Bretislaus

7 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
NÁRODNÍ HUMANISTÉ píší vlastní českou tvorbu, pořizují překlady Viktorin Kornel ze Všehrd - právník, univerzitní mistr Předmluva k překladu Jana Zlatoústého O práviech, súdiech i o dskách Země české knihy devatery Václav Hájek z Libočan Kronika česká (tendenční ve prospěch šlechty, omyly a nepravdy x poutavé vypravěčství, obliba) Mikuláš Dačický z Heslova Paměti Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic Putování aneb cesta z Království českého do Benátek… Václav Vratislav z Mitrovic Příhody Mikuláš Konáč z Hodiškova Pravidlo lidského života (bajky) Hynek z Poděbrad Májový sen (poezie)

8 PŘEHLED ZEMÍ / SMĚRŮ / AUTORŮ /DĚL
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ OSOBNOSTI DOBY Jan Blahoslav velmi všestranný vzdělanec biskup Jednoty bratrské jazykovědec, historik, překladatel, hudební teoretik Akta Jednoty bratrské Gramatika česká Musica Filipika proti misomusům překlad Nového zákona Daniel Adam z Veleslavína profesor pražské univerzity zeť pražského nakladatele Jiřího Melantricha překladatel tiskař dbal na jazykovou kulturu Kalendář historický – k jednotlivým dnům přiřadil historické události

9 SEZNÁMENÍ S VYBRANÝM DÍLEM
BIBLE KRALICKÁ (1579 – 1594) společné dílo skupiny českých bratří tajná tiskárna v Kralicích na Moravě použity hebrejské a řecké texty a starší české překlady 6 dílů vyspělá čeština – dlouho vzor jazykové dokonalosti uzákonění jazykové normy ÚKOLY: Jazyk Bible kralické – tzv. bibličtina – se stal jedním ze základů kodifikace jiného slovanského jazyka. Zjistěte jakého, kdy a za jakých okolností k tomu došlo a které osobnosti se o to zasloužily.

10 SEZNAM DOPORUČENÝCH POMŮCEK K VYPACOVÁNÍ ÚKOLŮ:
POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN Internet – vyhledané údaje ověřovat z několika zdrojů Další knižní publikace – encyklopedie, slovníky, literární přehledy Konkrétní literární díla (školní knihovna, městská knihovna, úryvky v čítankách)

11 Seznam použité literatury
POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar, DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. SOCHROVÁ, Marie. Kompletní přehled české a světové literatury: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, 356 s. Maturita. ISBN BALAJKA, Bohuš. Přehledné dějiny literatury vyd. Praha: Fortuna, 1995, 239 s. ISBN


Stáhnout ppt "RENESANCE A HUMANISMUS V ČECHÁCH"

Podobné prezentace


Reklamy Google