Canisterapie Foto z archivu Jany Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Zákon o sociálních službách
Schopnost zvířat léčit
Zvířata pomáhají člověku.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Liga vozíčkářů Žijte podle svých představ, podpoříme vás.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Metoda canisterapie při práci se školní třídou
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Školní poradenské pracoviště
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Komunikace mezi generacemi
Domácí násilí v praktické rovině
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Reminiscenční terapie
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nejčastější poškození mozku u předčasně narozených dětí
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Působení psychologa jako člena týmu odborných pracovníků projektu AVC
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Psychologické aspekty zdraví
CANISTERAPIE.
Zooterapie Požadavky předmětu a obecný úvod
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Canisterapie přispívá k rozvoji hrubé a jemné motoriky, podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvoj orientace v prostoru, nácvik koncentrace, rozvíjí.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Z. Polášek, Mgr. Š. Honová Občanské sdružení ARIS Ostrava.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Komunikace učitele se žáky
Reminiscenční terapie
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Canisterapie Foto z archivu Jany Králové

„Základním principem léčebného využití psa je probouzení samoléčitelských schopností člověka. K nim patří psychologické účinky antidepresivní, antistresové, i aktivace pozitivního myšlení v životě.“(Zoran Nerandžič v knize Animoterapie aneb Jak nás zvířata umí léčit) Foto z vlastního archivu

Co je canisterapie? Canisterapie je způsob terapie, který využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka (pojem zdraví je zde myšlen přesně podle definice WHO jako stav psychické, fyzické a sociální pohody).

Canisterapie… klade důraz na řešení problémů psychologických, citových a sociálně integračních působení na fyzické zdraví člověka je u ní druhotné zahrnuje spíše složku motivace k rehabilitaci a povzbuzení imunity prostřednictvím psychiky

Kde canisterapie pomáhá? Při práci s… emocionálně poškozenými a citově deprivovanými dětmi autistickými dětmi mentálně postiženými smyslově postiženými Foto z archivu Jiřiny Volšické

Kde canisterapie pomáhá? u některých psychiatrických diagnóz (úzkost, deprese, fobie) v logopedické a rehabilitační praxi jako socioterapie a psychoterapie tělesně postižených či jinak handicapovaných při výskytu apatie, naučené bezmocnosti

Kde canisterapie pomáhá? u chronicky nemocných a zdravotně postižených u nemocných dětí (zejména dlouhodobě – neurologicky, onkologicky, po úrazech apod.) jako komplexní terapie v geriatrii Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Pro zajímavost Fobie ze psů Canisterapie se dá využít jako metoda behaviorální terapie (expozice in vivo): Fobie je odstraňována přímou konfrontací se psem – podnětem vzbuzujícím strach (pochopitelně neagresivním speciálně vycvičeným psem!). Tato konfrontace může být postupná nebo náhlá (tzv. zaplavení/flooding).

Pro zajímavost Metodu systematické desenzibilace a expozice pro léčení fobií vypracoval jihoafrický lékař a profesor psychiatrie Josef Wolpe (1915 – 1997) Zdroj obrázku: http://www.123people.com/s/joseph+wolpe

Metody canisterapie Aktivity za pomoci psa (AAA = Animal Assisted Activities) - poskytují příležitost pro motivační, výchovný, odpočinkový a/nebo terapeutický prospěch zaměřený na zvýšení kvality života klienta a obecnou aktivizaci (např. návštěvy v domově důchodců) - jsou vedeny speciálně vyškoleným profesionálním odborníkem nebo dobrovolníkem za účasti speciálně vycvičených zvířat

Metody canisterapie Terapie za pomoci psa (AAT = Animal Assisted Therapy) - je cílená intervence, při které je zvíře nedílnou součástí terapeutického procesu - je poskytována a vedena zdravotnickým profesionálem se speciálními odbornými znalostmi

AAA versus AAT Výsledky AAA lze vyjádřit pouze v pojmech radosti, spokojenosti a štěstí. Výsledky AAT jsou objektivně pozorovatelné a měřitelné. Cílem AAT může být posílení žádoucího chování nebo utlumení nežádoucího chování (například léčení fobií nebo nácvik nových dovedností, jako mluvení a chůze).

Metody canisterapie Vzdělávání za pomoci zvířat (AAE = Animal Assisted Education) - pedagogové využívají pozitivní vliv psů na žáky se specifickými potřebami nebo jako součást zážitkové výuky

Metody canisterapie Krizová intervence za pomoci psů (AACR = Animal Assisted Crisis Response) - kontakt psa a člověka v krizové situaci nebo prostředí působí na odbourání stresu a napomáhá k celkovému zlepšení psychického a/nebo i fyzického stavu klienta

Jak canisterapie léčí? rozvíjí hrubou a jemnou motoriku podněcuje verbální i neverbální komunikaci pomáhá při nácviku koncentrace a paměti rozvíjí sociální cítění, poznávání a citovou složku Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Jak canisterapie léčí? - působí také v rovině rozvoje motoriky s atributem rehabilitační práce, v polohování a v relaxaci - na druhou stranu podněcují psi ke hře a k pohybu tam, kde je to třeba Foto 1 z archivu Ireny Vlachové Foto 2 z archivu Jany Králové

Jaký pes je vhodný ke canisterapii? nejde o plemeno, ale o jedince (je jedno, zda je to retrívr, voříšek nebo pitbull) pes nesmí být nervózní, agresivní nesmí mu vadit chycení za ucho nebo ocásek, napřaženou ruku nikdy nepovažuje za hrozbu nebo trest musí bezmezně milovat lidi Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Jaký pes je vhodný ke canisterapii? nesmí to být pes, který má nějaký traumatický zážitek s člověkem (ale i jiným psem) je zvyklý žít v domácnosti, nikoli v kotci na zahradě ke svému majiteli má vybudovaný pevný vztah, aby spolu tvořili spolehlivý canisterapeutický tým Foto z archivu Jany Králové

Canisterapeutické zkoušky Zkoušky podléhají Zkušebnímu řádu pro canisterapii. Tak například:  Podle zákona 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů se nesmí zkoušek zúčastnit psi s kupírovanýma ušima. V den zkoušek musí pes dosáhnout věku nejméně: 12 měsíců - „malý“(cca do 35 cm), 15 měsíců - „střední“ (cca do 60 cm) a 18 měsíců - „velký“ (cca nad 60 cm). Výška je uvedena v kohoutku. Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Canisterapeutické zkoušky Zkoušky podléhají Zkušebnímu řádu pro canisterapii. Tak například:  V den zkoušek se pes podrobí vstupní prohlídce u veterináře.  Psovod se prokáže očkovacím průkazem psa potvrzujícím pravidelnou veterinární péči  Zkoušek se nesmí zúčastnit feny v době hárání, kojící feny a feny v druhé polovině březosti. Atd. Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Canisterapeutické zkoušky zkouší se sáhnout psovi do misky s jídlem a odebrat mu ji podávají se pamlsky, pes si je musí odebrat velmi jemně psa hladí např. lidé na invalidním vozíku Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Canisterapeutické zkoušky prochází se skupinou lidí dělajících velký rámus – pes musí zůstat klidný, neútočit a působit vyrovnaně psa odvede asistent, kterého pes nikdy neviděl pes si musí přilehnout ke křičícímu dítěti a neublížit mu Foto z archivu Jany Králové

Návštěva Práce s dospělými (např. v domovech důchodců): Sami si řeknou, jestli po psovi chtějí podat pac, hladit ho , někteří se na něj chtějí jen dívat. Pak jsou klienti, kteří se nemohou hýbat a je nutné jim pomoci, aby se psa mohli dotknout. Pes musí zůstat klidný a ve vhodné poloze. Často se lidé rozpovídají o svých zážitcích, i negativních, kde hrál pes hlavní úlohu. Takové rozhovory bývají velmi emotivní. Zpočátku odmítavý postoj klienta se mnohdy mění ve váhavý a nakonec pozitivní.

Návštěva v domově důchodců Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Návštěva Práce s dětmi: Např. v dětských domovech jsou děti, které se špatně vyrovnávají s životem bez rodičů – psa berou jako kamaráda, který je má rád takové jaké jsou. Hrají si s ním, mazlí se, pomáhají s péčí o pejska – to vede k vytváření pocitu odpovědnosti, ale také zvýšení sebevědomí. Canisterapeuti připravují různé hry, aby tyto děti co nejvíce poznaly psy a věděly, jak se o ně starat a jak se k nim chovat.

Návštěva v jeslích Foto z archivu Markéty Matějkové Hývlové

Použitá literatura: FEJKUSOVÁ,Helena. Canisterapeutický víkend Podaných rukou. Pes přítel člověka, 2009, roč. 54, č. 12, s. 56. ISSN 0231-5424. GALAJDOVÁ, Lenka. Pes lékařem lidské duše aneb Canisterapie. Praha: Grada Publishing, 1999. 160 s. ISBN 80-7169-789-3. HORÁKOVÁ, Hedvika. Zkušební řád pro canisterapii [online]. Dostupné: http://www.canisterapie.info/o-canisterapii/zkusebni-rad/. [cit. 25. 4. 2011]

Použitá literatura: KOLEKTIV AUTORŮ. Povídání o canisterapii. Vyškov: Sdružení PIAFA, rok neuved., 46 s., ISBN neuved. KRATOCHVÍL, Stanislav. Základy psychoterapie. 5. vydání, Praha: Portál, 2006. 384 s. ISBN 80-7367-122-0. MYNÁŘOVÁ, Jana. Canisterapie u seniorů. Pes přítel člověka, 2009, roč. 54, č. 10, s. 52 – 53. ISSN 0231-5424.

Použitá literatura: NERANDŽIČ, Zoran. Animoterapie aneb Jak nás zvířata umí léčit. Praha: Albatros, 2006. 160 s. ISBN: 80-00-01809-8 RŮŽIČKA, Josef. Canisterapeutické kurzy trochu jinak. Pes přítel člověka, 2010, roč. 55, č. 2, s. 48. ISSN 0231-5424. WEIDNEROVÁ, Michaela. Rotvajler v roli anděla. Pes přítel člověka, 2011, roč. 56, č. 3, s. 56. ISSN 0231-5424.

Autor prezentace: Bc. Adéla Nerglová, A10205 Univerzita J. E. Purkyně Filozofická fakulta, katedra germanistiky Studijní obor: Učitelství pro základní školy – německý jazyk, navazující studium PVK – Somatopedie (KPG/6046)