VY_32_INOVACE_CHK4 3960 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

VY_32_INOVACE_PSYPS14760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
VY_32_INOVACE_TMM20860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VY_32_INOVACE_PSYM22860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VY_32_INOVACE_PSYPS12560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYPS13660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CHK4 3960 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3.1.2013 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Vitamíny Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci zpracovávají některé úkoly s pomocí internetu Čas: 20 minut

Vitamíny biokatalyzárory 2 1 3

Čemu dáte přednost vy?   4 5

Vitamíny Organické sloučeniny, které v malých koncentracích ovlivňují průběh některých reakcí v živých organismech. Tvoří součást enzymů. Z chemického hlediska netvoří sourodou skupinu látek (odvozeny od sacharidů, heterocyklických látek). Označujeme je velkými písmeny abecedy. Živočišný organismus je (až na některé výjimky) nedovede připravit, nutný příjem v potravě. Nedostatek vitamínů v těle organismu se může projevit poruchami a onemocněními.

Avitaminóza – naprostý nedostatek vitamínu v těle, v našich podmínkách se téměř nevyskytuje. Hypovitaminóza – nedostatek některého vitamínu v těle, má mírnější průběh. Hypervitaminóza – nadbytečné množství některého vitamínu v těle. Antivitamíny – ruší účinky vitamínů. Vitamíny snadno podléhají oxidaci, účinnost může být ovlivněna zahříváním, kyselinami, zásadami, světlem, kovy. Dělení: Rozpustné ve vodě B, C. Rozpustné v tucích A, D, E, K.

Vitamín A retinol Výskyt: mrkev, rajčata, papriky, meruňky, salát, špenát, játra, mléko. Vzniká z provitamínu A – beta-karotenu. Význam: správná činnost oční sítnice, udržování normální funkce sliznic dýchacích, trávicích, močových. Vitamín A je také důležitý antioxidant. POZOR ! Hypervitaminóza může způsobit  nervozitu, bolesti kostí, odvápnění kostí, bolesti hlavy. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur.

Skupina vitamínů B B-komplex je souhrnné označení pro vitamíny skupiny B. Jsou to ve vodě rozpustné vitamíny, nezbytné pro správné fungování metabolismu. Hlavním zdrojem vitamínu skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy. B1 – thiamin B2 – riboflavin B3 – niacin B5 – kyselina pantothenová B6 – pyridoxal B7 – biotin B9 – kyselina listová B12 – kobalamin

B1 Výskyt: droždí, celozrná mouka, vnitřnosti. Projevy nedostatku: záněty nervů, nemoc beri-beri (při stravování pouze rýží). B2 Výskyt: vejce, mléko, listová zelenina. Projevy nedostatku: oční choroby, zánětlivé změny sliznic, zdrsnění pokožky. B12 Výskyt: vnitřnosti, maso. Projevy nedostatku: zastavení růstu, zhoubná anémie (chudokrevnost).

Vitamín C kyselina L-askorbová Výskyt: čerstvé ovoce (šípky), zelenina (zelí, paprika, brambory). Význam: posiluje imunitu, působí jako antioxidant. Nadměrný příjem vitamínu C způsobuje zvýšení hladiny kyseliny močové a šťavelové v moči, může zvýšit výskyt ledvinných kamenů.   Ničí jej : oxidace, var, zmrazení a kovy Fe, Cu, Al. Jeho přebytek se vyloučí ledvinami. Projevy nedostatku: krvácení dásní, snížená odolnost k infekcím, únava, malátnost, kurděje.

Vitamín D - kalciferol antirachitický - protikřivičný Výskyt: ryby, rybí tuk, játra, vaječný žloutek, mléko. Význam: ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle, správný růst kostí a zubů. Tvoří se v kůži působením slunečního záření z provitamínu. Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů), křivice.

Vitamín E - tokoferol Výskyt: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna. Význam: důležitý antioxidant, pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému. Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost.

Vitamín K - fylochinon Výskyt : zelená listová zelenina, luštěniny, sojový a olivový olej, vytváří se ve střevech účinkem střevních bakterií. Význam : pro správnou srážlivost krve, v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu, metabolismu  proteinů cévní stěny. Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění.

Úkoly: 1) Zjisti, co je to antioxidant, které vitamíny mohou působit jako antioxidanty? 2) Zjisti, jak se projevovaly kurděje a u jakého povolání se projevovaly. 3) Seřaď následující plody podle obsahu vitamínu C (od nejvyšší hodnoty k nejnižší): brambory, černý rybíz, česnek, kiwi, zelí. 4) Zjisti, k čemu slouží lék Warfarin.

5) Urči, zda níže uvedené výroky jsou pravdivé:   ANO - NE Vitamíny jsou po chemické stránce nesourodá skupina látek Ve vodě jsou rozpustné vitamíny A, B, C Deformaci kostí, křivici způsobuje nedostatkem vitamínu K Imunitu organismu podporuje vitamín D V šípcích, černém rybízu je obsaženo velké množství vitamínu C Avitaminóza je mírný nedostatek vitamínu A

Zdroje: http://www.google.cz/imgres?q=hypof%C3%BDza&start=157&hl=en&sa=X&biw=1024&bih=653&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=3ER0sTIqJju95M:&imgrefurl=http://www.rustovyhormon.cz/novinky/jak-zvysit-tvorbu-rustoveho-hormonu-prirozenou-cestou-434&docid=32dnqWbri1JUdM&imgurl=http://www.rustovyhormon.cz/dbpic/zdravy_kos-190&w=190&h=127&ei=X72kUM7HNY_EtAbbsIGgBA&zoom=1&iact=hc&vpx=719&vpy=134&dur=76&hovh=101&hovw=152&tx=83&ty=60&sig=102004817977704817104&page=9&tbnh=101&tbnw=152&ndsp=27&ved=1t:429,r:77,s:100,i:235 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retinol.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Antioxidant http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:L-Ascorbic_acid.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_C http://cs.wikipedia.org/wiki/Kurd%C4%9Bje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cholecalciferol.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VitaminEstructure.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_E http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phylloquinone_structure.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_K 1 Kliparty Office [online]. 2013 [cit. 2013-01-03]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1