19. listopadu 2009, Zámek Vsetín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
SEMINÁŘ KE KAMPANÍM V ROCE 2011 A PROGRAMU MALÝCH GRANTŮ 3. února 2011, Městský úřad Vsetín.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
SEMINÁŘ KE KAMPANÍM V ROCE 2011 A PROGRAMU MALÝCH GRANTŮ 3. února 2011, Městský úřad Vsetín.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Propojování metod kvality ve Zdravém městě Kopřivnice Propojení metod kvality.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Praxe vítěze soutěže „O lidech s lidmi“ Zapojování veřejnosti do rozhodovacích procesů (v kvalitě MA21)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Ondřej Škorpil 27. října 2011 American Center Řízení agendy CSR ve Skupině ČSOB Na cestě k efektivitě: Jak integrovat CSR do strategického řízení firmy.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
KPSS Vsetínska v systému udržitelného rozvoje Seminář KÚ ZK, Hotel Moskva, 14. listopadu 2007 Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s.
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
„MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ “ seminář, Praha, 12. května 2016 Trendy a nové přístupy k řešení městské mobility.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Komunitní plánování v kvalitě místní Agendy 21 ve Zdravém městě Vsetín PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB, DOBRÁ PRAXE ZDRAVÝCH MĚST aneb ZDRAVÁ MĚSTA.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Místní Agenda 21 ve Vsetíně současný stav a vize Ing. Petr Kozel, koordinátor MA listopadu 2009, Zámek Vsetín.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR PS URROU, 3. června 2010.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Angažovanci Petr Holý - ORR.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Partnerství pro Vysočinu & Vysočina 21
Registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_047/
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Intenzivní podpora škol
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

19. listopadu 2009, Zámek Vsetín Místní Agenda 21 ve Vsetíně současný stav a vize Ing. Karel Měřínský, tajemník MěÚ Ing. Petr Kozel, koordinátor MA 21 19. listopadu 2009, Zámek Vsetín

OBSAH 10 LET MA 21 – současnost a vize PROČ CO JAK

PROČ TADY JEŠTĚ JSME A PROČ NÁM FANDÍTE UŽ 10 LET PRINCIPY MA 21 VE VSETÍNĚ Dobrovolná skromnost a pokora Spolupracovat s nejlepšími Nejenom můj šálek čaje Všechno má svůj čas Více hlav víc ví (SPKP, AERV a další) Krize jako výzva k počátkům na vyšších metách

Co - Kriteria MA 21

CO: STROM KVALITY MA 21 Ceny Finance 4. Komunitní plánování 12. Vlastní kvalitativní vyjádření MA 21-UR Ceny 11. Evaluace pro UR 10. PR strategie CO: STROM KVALITY MA 21 9. Indikátorové sady kvality 8.Databáze projektů UR 7. Realizace metod QVS 6. Budování partnerství 5.Zapojování veřejnosti 4. Komunitní plánování 2.Příprava prostředí 3.Ustanovení org. struktury 1. VIZE MA 21 k UR

Sazenička MA 21 Vize k UR není formalitou, ale odrazem výskytu vizionáře ve městě Existuje jasná představa a zadání pro realizátory o náplni MA 21 Organizační struktura je jednoduchá, komplexní a bez bariér

Kmen MA 21- Komunitní práce 5. 4. 6. D: Kampaně D: Akční plán kvality D: Pověřené osoby C: Kulaté stoly C: Kom.plán péče C: Komise MA 21 B: Pracovní skupiny B: Strategický plán B: Tým pro kvalitu A: Expertní skupiny A: Územní plán (K.Atr.) A: Akademický tým

Větve MA 21- Strategická úroveň 8. 7. 9. D: PZ k APZ D: Benchmarking D: DIS NSZM k dopravě C: PZ k DK C: CAF C: VIS k dílčím koncepcím B: PZ k SP B: BSC B: ECI A: PZ k ÚP A: ISO, EMAS A: VIS k UR

Listí MA 21 10. Obsah a kvalita PR (MKT strategie) 11. AP zlepšování MA 21 (evaluace pro UR) 12. Vlastní vyjádření systému UR pro město

Podnebí MA 21 Srážkový úhrn Míra slunečního záření Finance Ceny Srážkový úhrn Míra slunečního záření - Jak financuje město - Město samo oceňuje - Kolik financí se daří získat - Město získává ocenění

Kvalita stromu se pozná podle ovoce Kvalita stromu se pozná podle ovoce! Proces zrání a transformace - informace a rozhodování

Komunitní práce Kampaně Zdravého města Komunitní kampaně Den Země, DBT, DBÚ, ETM, Dny zdraví Komunitní kampaně Den rodin, Den seniorů, Společně, Den bez bariér, ČPCH Zapojování veřejnosti Fórum TOP 10P, kulaté stoly, setkání s NNO a PV Pracovní skupiny Dětský parlament, PS KPSSP, Komise PZM a MA 21 Expertní skupiny Tým pro kvalitu, Akademický tým

Ochutnávka z kampaní ke zdraví

Kampaně KPSSP

ČESKO PROTI CHUDOBĚ Zapojení úředníků Městského úřadu Vsetín do projektu Adopce na dálku Arcidiecézní charity Praha Osvěta k férovému obchodu neboli fair trade Vlastní akce na podporu kampaně ČPCH - přednášky - besedy - výstavy ..

Strategické řízení Realizace metod kvality ve veřejné správě Benchmarking CAF BSC ISO Vedení databází projektových záměrů Měření indikátorových sad sada NSZM – udržitelná doprava ECI Vlastní indikátory k BSC

Ochutnávka strategie

Projekt: CZ0109 Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Norské fondy Projekt: CZ0109 Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Začátek realizace: 1.10.2008 - Ukončení realizace: 28.2.2011 - Celkové uznatelné náklady: 624 447 EUR Dotace: 530 780 EUR, při kurzu 28,501CZK/EUR - Rozdělení projektu do 8 modulů Rozdělení do Modulů: 1. Administrativa a PR - Osobní náklady - konference, workshopy, letáky,… 2. Udržitelný rozvoj území a dopravy - Územní plán - Analýza brownfieldů - Studie udržitelné MHD - Implementace evropských indikátorů UR 3. Udržitelná energetika - Akční plán udržitelné energetiky - Energ. Audity + štítkování budov - Kjótský protokol – produkce CO2 - Studie OZE 4. Udržitelná místní správa - Implementace BSC, EMAS, CAF, Benchmarking 5. Ekomapa Valašska - Dynamická aktualizace publikace Příroda Valašska (www.priroda-valasska.cz) 6. Místní agenda 21 Organizace a propagace kampaní Komunikace s veřejností Akční plán zdraví a kvality života, Analýza principů UR 7. Příprava budoucích projektů - 6 studií proveditelnosti - 10 finančních a ekonomických analýz - Akční plán pro budoucí projekty 8. Správa dat udržitelného rozvoje GIS Infračervené snímkování Zpracování projektů pro mapový server, digitální katastrální mapa, digitální bloková mapa 18

PR a Evaluace LISTÍ - DECH CO DRŽÍ PŘI ŽIVOTĚ 10. Obsah a kvalita PR (MKT strategie) 11. AP zlepšování MA 21 (evaluace pro UR)

Plakáty

Ochutnávka z komunikace

12. Kvalitativní zvyšování absorpční kapacity vizí týmovou prací UVNITŘ Tým pro kvalitu MA 21 MěÚ Vsetína VNĚ Akademický tým

JAK: 3D MODEL ZDRAVÉHO MĚSTA VSETÍNA „PROCESNÍ ŘÍZENÍ KE KVALITĚ VE VS“ metody a aktivity k uplatňování udržitelného rozvoje Komunitní základ Místní partnerství Komunitní plánování [induktivní proces] Akademický tým Expertní plánování [deduktivní proces] Tým pro kvalitu ve veřejné správě

Činnost TPQ - evaluace pro rozvoj

Akademický tým KOORDINACE PILÍŘŮ UR: I – Sociální I – Enviromentální I – Ekonomický / – Dopravní / – Urbanistický / – Globální zodpovědnosti

Náplň činnosti: Rozpracování vize UR dle konceptu obnovy evropského města Tvorba konceptu udržitelného rozvoje v místních podmínkách Stanovení indikátorové sady UR pro lokální úroveň Komunikace a koordinace s místní komunitou Tvorba variantních scénářů budoucího rozvoje města více se dozvíte odpoledne

Předjímání udržitelnosti I když z odborného hlediska nelze úplně přesně definovat udržitelnost, na druhé straně přesně víme, co k udržitelnosti nevede, a to: Stávající stereotypy v jednání a myšlení! Budoucnost/udržitelnost vyžaduje změnu! Vize nikoli jen jako výskyt vizionáře, ale jako kvalitativní inovace na vyšší úroveň výskytu

Závěrečný apel Přeji vám odvahu prolamovat zaběhlé způsoby a formy A být nositeli změn ve svém okolí

Děkujeme za pozornost Za Zdravé město Vsetín Ing. Karel Měřínský Ing. Petr Kozel Městský úřad Vsetín Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s. Tel.: 571 491 501, Tel.: 571 491 551 E-mail:karel.merinsky@mestovsetin.cz E-mail:petr.kozel@mestovsetin.cz

O čem jsou fáze MA 21? Z: začátky jsou těžké D: dobrá každá aktivita C: celkově zapojujeme veřejnost B: balancujeme ve strategii A: akademici vědí a radí E: efektivně dosahujeme cílů (UR) F: férové chování