Následná a akutní rehabilitace po CMP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
Advertisements

Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích pohybového a nervového systému ve FN Brno Projekt „Zajištění včasné rehabilitace po úrazech a operacích.
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Schopnost zvířat léčit
Lázeňská léčebná rehabilitace pacientů s roztroušenou sklerózou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení.
Rehabilitační postupy u CMT
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Prožitkový seminář 30. listopadu 2011 Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost reg. číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/
Je obezita pokládána za nemoc?
Liga vozíčkářů Žijte podle svých představ, podpoříme vás.
ROLE SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA V NEUROREHABILITAČNÍM TÝMU
Polytraumatizovaný pacient v péči traumacentra KNTB Zlín
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Polohování v akutní rehabilitaci
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM
Praktický přístup k lumbalgiím
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích
Rehabilitace spastické parézy
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Rehabilitace u pacientů po operaci bederního úseku páteře
Michala Moudrá, Marek Balkó
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
Dětský rehabilitační stacionář
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
Rehabilitační ošetřování Úvod, historie rehabilitace
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Dětská mozková obrna (DMO, morbus Little)
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Ambulance léčby bolesti
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Rekondiční pobyt osob po cévní mozkové příhodě Skokovy 2.9. –
DMO Olga Bürgerová.
Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
Ergoterapie u CMT V. Ježková Bc., H. Hlochová Bc. Ergoterapie Klinika rehabilitace FN MOTOL.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Koordinovaná rehabilitace z pohledu fyzioterapeuta Klinika rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK, Praha Vendula Matolínová
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Péče o pacienta s imobilizačním obvazem
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Cévní onemocnení mozku
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Bolestivé stavy pohybového aparátu
O lázních Léčebné lázně Bohdaneč jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Naše péče je vhodná například pro pacienty s artrózou.
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Následná a akutní rehabilitace po CMP prim. MUDr. Zuzana Dlouhá Státní léčebné lázně Janské Lázně, s.p.

RHB- cíl, spolupráce Cílem RHB je využití všech metod k odstranění, zmírnění klinického a psychického deficitu. Dosáhnout toho, aby pacient byl co nejvíce samostatný a nezávislý na svém okolí. K tomu je nezbytně nutná spolupráce lékařů /neurologa, RHB lékaře, internisty/ fyzioterapeuta, psychologa, logopeda, ergoterapeuta a sociálních pracovníku. Samozřejmě spolupráce s rodinou, pokud nějaká existuje a funguje.

Zahájení RHB Ihned jakmile lze CPM považovat za ukončenou. Sestavení individuálního rehabilitačního plánu.

Rehabilitace v akutním stadiu Trvá několik dnů až týdnů. V klinickém nálezu je svalová hypotonie, motorický deficit různého stupně, často bývá porucha komunikace. V tomto období hlavně rehabilitační ošetřovatelství. Polohování - zabránění dekubitů, kontraktur, kloubních deformit, působí proti bolesti, zlepšuje psychicky stav. Při polohování nutno vycházet z antispastických vzorců, volit stabilní polohy. Důraz na polohu kyčelního a ramenního kloubu.

Rehabilitace v akutním stadiu Pasivní cvičení Stimulace Nácvik posturálních reflexních mechanismů

Rehabilitace v subakutním stadiu V tomto období je nástup spasticity. Nácvik aktivní hybnosti a vertikalizace. Pohyby nejprve s dopomocí, dále samostatně, proti odporu globální vzorce -leh-sed-klek, lezení-stoj-chůze- nácvik rovnováhy nácvik izolovaných pohybů-jemná motorika, úchop, pohyb nohy Správně zvolená metodika- Kabat, Vojta , Bobath..

Rehabilitace v chronickém stadiu Fixované vadné posturální a pohybové sterotypyPacient v klasickém držení s flekčním držením HK a extenčním držením DK - W-M držení. Zde je cílem navodit správné pohybové vzorce. Metodika opět reflexní,Kabat,Bobath. Někdy vhodnější vrátit se na počátek/nižší pohybové vzorce/ Většinou se řeší i sekundární potíže-bolestivý ramenní kloub, subluxace na postižené HK. Zajištění ortez, dlah, holí, chodítek, vozíků.

Rehabilitace v chronickém stadiu Pacient po CMP v chronickém stádiu

Vybrané statistické údaje Následná péče v ČR V ROCE 2010 157 OLÚ 70 LDN 6 RÚ 20 OOLÚ 7 OZDRAVOVEN 15 HOSPICŮ 85 LÁZNÍ (z toho může léčit pacienty po CMP 6 léčebných lázní) (zdroj ÚZIS, vyhláška č.58/1997 sb.)

Vybrané statistické údaje Zdroj: ÚZIS, SLL JL Pozn.: U rehabilitačních ústavů tyto údaje ÚZIS nesleduje.

Následná rehabilitace v Janských Lázních PLZ - minerální voda hydrouhličitanovápenatosodného typu - termální. Důraz na individuální fyzioterapii. Elektroléčba, ergoterapie, logopedie. Kapacita 402 lůžek na LD. Dlouholetá tradice a zkušenost s léčbou nervových onemocnění.

…děkuji za pozornost