Lékařské zobrazovací metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Zobrazování aplikátorů a struktur v brachyterapii od 1D po 3D ( 5D )
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Významné osobnosti fyziky a chemie
Úvod do fyziky ionizujícího záření Doc. Ing. J. Heřmanská,CSc.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Vědecké objevy 2.poloviny 19.století
Radioaktivita.
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radiologický informační systém Marek Mechl
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D.
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
W.C. ROENTGEN a jak to bylo dál…
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření Tadeáš Trunkát 2.U.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Rentgen Ota Švimberský.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Telemedicina na neurochirurgickém oddělení KNTB Zlín v rámci zlínského kraje Autoři : Filip M. + Lékaři neurochirurgického oddělení KNTB, Technici útvaru.
VY_32_INOVACE_B3 – 08 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
Radioaktivita.
XLVII. Dny nukleární medicíny
Počítačová tomografie (CT)
... a její využití v lékařské fyzice
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
2. interní klinika LFUK a FN Subkatedra gastroenterologie LF UK
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Marie Currie-Sklodowská
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Ochrana před ionizujícím zářením
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Radiologická fyzika Michal Lenc podzim 2011.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
CT Mozku počítačová tomografie mozku
Radiologické zobrazovací metody
Patologie propojující lékařské obory Jaroslava Dušková
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Záření, radon a životní prostředí.
PACS Picture Archiving and Communication System
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody
Docházka – jak to bude? Více vyučujících dle tématu Zápočet bude formou testu ve cvičeních Ve cvičeních budou v kontrolních mikrotestech i nějaké otázky.
Onkogynekologická diagnostika ve filmu Daniela Fischerová Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze 6. jihlavská onkogynekologická konference:
50. Jaderná fyzika II.
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Marie Curie Sklodowska
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Gama záření z přírodních zdrojů
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Mária Bombová, Júlia Bugeľová
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Jakub Foukal Jaroslav Sedmík
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Marie Curie Sklodowska
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

Lékařské zobrazovací metody Historie, přehled, principy Úvodní seminář výuky radiologie v 1. ročníku. Zabývá se historií oboru, jeho současnou podobou a trendy jeho dalšího rozvoje. Podává rozdělení hlavních zobrazovacích modalit dle fyzikálních principů. Končí rozdělením metod konvenční rtg diagnostiky. Na tento seminář navazují pak semináře, věnované podrobněji jednotlivým zobrazovacím technikám. 3 LF UK Praha RDG klinika 2011

Objev RTG záření – počátek radiologie 1 8 9 5 W.C.Röntgen Würzburg 1901 Nobelova cena za fyziku Objevitel rtg záření – Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fyziky na universtě ve Würzburgu, listopad 1895. Prvý historický snímek – ruka manželky ( exponováno 15 minut ! ). Prvé rentgenky byly vakuové trubice s chladnou katodou, antikatodou a anodou, vysoké napětí bylo získáváno z Rhumkorffova induktoru.Pod vlivem vysokého napětí došlo v trubici k ionizaci molekul vzduchu, uvolněné elektrony dopadly na antikatodu, kde zabržděním došlo k přeměně jejich kinetické energie ve fotony pronikavého elektromagnetického záření –zvaného z počátku zářením X, poději rtg zářením. V anglofonních zemích však se dodnes jmenují „X-rays“ záření X - rtg

1 9 0 0 Pohled do primitivní rtg snímkovny počátku 20.století. Je vidět Rhumkorffův induktor, starý typ rentgenky bez jakéhokoliv krytu – biologické účinky rtg záření tehdy nebyly známy, ochrana před ionizujícím zářením neexistovala. Řada průkopníků rentgenologie z počátku minulého století proto zahynula na rakovinu. Snímkovalo se na fotografické desky zabalené do černého papíru.

RTG záření : krátkovlnné elmag. záření - proud fotonů – pronikavé neviditelné ionizující prostředí E = h. f f = c / λ

Historie radiologie Röntgen záření X (rtg) rentgenologie Becquerel přirozená radioaktivita (α, β, γ) 1898 Mme Curie Po, Ra radiologie 20. století 1940 F.J.Curie umělá radioaktivita nukleární medicína technika IČ záření termovize technika UZ ultrazvuk – léčba elektronika, polovodiče,TV zesilovač rtg obrazu mikroprocesory, počítače digitální obraz 1970 ultrasonografie Hounsfield, McCormack výpočetní tomografie CT Lauterbur princip MR zobrazování digitalizace digitální metody, MRI intervenční radiologie 1990 informatika PACS, teleradiologie Historický přehled vývoje radiologie v návaznosti na fyzikální a technické objevy.

Současnost radiologie - 21. století Radiologie a zobrazovací metody jsou základním lékařským klinickým oborem s vlastní specializací ( zákon č. 95/2004 Sb ) Patří mezi obory tzv. komplementu, zahrnuje výkony diagnostické i léčebné Navazující specializace: dětská radiologie, intervenční radiologie a neuroradiologie. Blízké, tzv. radiační obory: nukleární medicína, radiační onkologie ( radioterapie ). Postavení a členění oboru v dnešní medicíně.

Trendy rozvoje radiologie zobrazování analogové zobrazování digitální morfologie funkce kvalitativní hodnocení kvantitativní hodnocení hybridní systémy molekulární zobrazování rozvoj intervenčních metod miniinvazivita ionizující záření neionizující záření Radiologie je oborem který profituje z rozvoje techniky i technologií všech druhů. Radiologické zobrazování se stále zdokonaluje, radiologie se stává díky intervencím i oborem léčebným. Kromě detailního zobrazení tvaru a struktury orgánů se dnes rozvíjejí metody zachycující funkci Od metod subjektivního hodnocení se přechází ke kvantifikaci – tedy číselnému hodnocení. V poslední době se uplatňují tzv. hybridní systémy, představující fúzi mezi radiologickým a nukleárně-medicínským zobrazováním, které tvoří základ pro molekulové zobrazení. Na poli intervenčním jsou zaváděny miniinvazivní techniky. Kladen je důraz na rozvoj těch metod zobrazování, které nejsou spojeny s rizikem ionizujícího záření či toto riziko výrazně snižují.

Přehled radiodiagnostických metod RTG UZ IČ MRI Rozdělení základních technik radiologického zobrazování dle použitého záření či vlnění. skiagrafie skiaskopie CT ultrasonografie termografie MRI Doppler MRS

Základní principy zobrazovacích metod 1. Princip transmisní Z P D Princip transmisní je založen na průchodu záření pacientem. Primární svazek, vycházející ze zdroje je částečně absorbován mechanismem fotoefektu v pacientovi, částečně rozptýlen mechanismem Comptonova rozptylu – vzniká sekundární záření, šiřicí se všemi směry kol pacienta, jeho vlnová délka je větší než vlnová délka primárního záření. Primární svazek po průchodu pacientem přestavuje signál se zakódovanou absorpční charakteristikou tkání pacienta. Dopadá na detektor kde tuto informaci předá. Tento princip je uplatněn v metodách, které používají rtg záření – tedy při skiagrafii, skiaskopii a CT. Velikost oslabení signálu ve tkáních pacienta závisí od tvrdosti záření – tedy na vlnové délce záření emitovaného zdrojem (Z) a od efektivního atomového čísla příslušné tkáně pacienta (P). Vzájemné postavení zdroje, pacienta a detektoru určuje danou projekci – např. předo-zadní či zado-přední dle toho, kde záření do těla vstupuje. zdroj pacient detektor 3 4 μ ≈ λ . Zef RTG, CT Z P

P Z D 2. Princip emisní NM, termografie U emisního principu se zdroj záření nachází v pacientovi, odkud vychází všemi směry a je zachycen v detektoru. Tato technika se uplatňuje v nukleární medicíně, kdy umělé radioaktivní zářiče jsou podány do těla a odtud září a při termografii, kdy infračervené tepelné záření je emitováno úměrně teplotě jednotlivých tkání. U těchto metod hovoříme o projekci přední, zadní, pravé bočné atd. – dle polohy detektoru k tělu pacienta. NM, termografie

Z P P D 3. Princip reflexní - odrazu Ultrazvukové metody V ultrazvukové sondě se nachází zdroj UZ vlnění a detektor. Ze zdoje vycházející vlnění se odráží na impedančních rozhraních v pacientovi a vrací se do detektoru. D Ultrazvukové metody

4. Princip rezonanční absorpce a emise Ze zdroje – cívky – vychází vysokofrekvenční elektromagnetické záření a dopadá na pacienta. Ten se nachází v silném magnetickém poli a pokud je splněna podmínka rezonance je dopadající záření absorbováno atomovými jádry a poté opět emitováno mechanismem deexcitace jader. V celotělové či povrchové cívce je pak detekováno. Tato technika je základem zobrazování pomocí magnetické rezonance. Z P D MRI

Děkuji za pozornost