WTO World Trade Organisation

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Advertisements

Revize Nového přístupu
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Tato prezentace byla vytvořena
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_339.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Struktura a principy Evropského práva
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
FONDY EU Programové období
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
FONDY EU Programové období
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
EVROPSKÁ UNIE.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
ZÁSAHY STÁTU DO CEN Cíle: Vysvětlit možnosti státu zasahovat do cen a dopady těchto zásahů.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika EU v období
Sociální zabezpečení v EU
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Společná obchodní politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Digitální učební materiál
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

WTO World Trade Organisation Mezinárodní organizace zabývající se pravidly obchodu mezi zeměmi. Zajišťuje, aby toky obchodu byly maximálně plynulé, předpověditelné a svobodné. Cílem má být zlepšení životní úrovně obyvatel planety.

Historie 1948 GATT (23 zemí) od 1995 WTO (147 členů včetně EU) – Uruguayské kolo GATT Konference ministrů obchodu Přijetí rámcové dohody (31.7.2004) – právně nezávazný dokument

Příčiny deformace obchodu neobchodní zájmy Obavy o znehodnocení půdního fondu, utváření krajiny Strategické důvody (soběstačnost) Životní úroveň obyvatel venkova, pracovní příležitosti Péče o životní prostředí, utváření krajiny

Omezení obchodu – rámcová dohoda Domácí podpory Omezení vývozní soutěže (vývozní subvence) Omezení přístupu na trh – cla a kvóty Zvláštní a rozdílné zacházení Nižší hodnoty pro rozvojové země Omezování chudoby, hladu a pěstování narkotik

Domácí podpory Žlutá skupina (amber box) – podpory výroby (např udržování cenové hladiny) – pravidlo „de minimis“ – 5, 10 % Modrá skupina (blue box) - podpora výroby, která obsahuje i regulační mechanismy (přímé platby vázané na produkci) Zelená skupina (green box) – podpora školství poradenství, vědy a výzkumu včetně zavádění do praxe, zvěrolékařská a rostlinolékařská služba, obecné marketingové služby, zásoby pro potravinovou bezpečnost, budování infrastruktury, pojištění a pomoc při pohromách, potraviny pro chudé, restrukturalizace zemědělství, podpora znevýhodněných oblastí, životní prostředí, zvýšení životního standardu zemědělců (nesmí být podmíněny výrobou nebo ovlivněny cenami na trhu) platby na farmu, platby na plochu nenarušují trh (green box) EU

Omezení vývozní soutěže Omezení vývozních subvencí (neurčeno datum) Princip paralelismu – omezit se musí nejen vývozní subvence, ale i nástroje s podobným účinkem (výhodné úvěry, nadstandardní pojištění, zneužívání potravinové pomoci ke zbavování se neprodejného zboží)

Omezení přístupu na trh V letech 1995 až 2001 (2004) proběhla tarifikace – převod omezení na cla Postupné omezování cel Zavedení celních kvót – k dosažení alespoň minimálního obchodu s citlivými výrobky Zavedení citlivých a zvláštních výrobků

Nástroje WTO Oznámení o plnění závazků Arbitráž Vztahy jsou rovnocenné Zvýhodnění (koncese) jsou přístupné jen těm co plní požadavky

EU principy Volný pohyb osob Volný pohyb zboží Volný pohyb kapitálu Volný pohyb služeb Společný celní sazebník Kvóty

Instituce EU Rada (Rada EU, Evropská Rada) Komise Parlament Soudní dvůr Účetní dvůr

Předpisy EU Nařízení - jsou bezprostředně aplikovatelná, aniž by se na národní úrovni přijímala pro jejich zavedení. Směrnice - zavazují členské státy, pokud jde o cíl, jehož má být dosaženo, ale ponechávají na národních orgánech výběr forem a prostředků k jeho dosažení. Rozhodnutí jsou závazná ve všech ohledech pro ty, kterým jsou určena. Adresátem rozhodnutí může být kterýkoliv členský stát nebo všechny státy Unie, ale také jednotlivá právnická nebo fyzická osoba. Doporučení a stanoviska nejsou závazná.

Nástroje pro uplatnění politik Strukturální fondy:    Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) Podpora zaostávajících regionů Evropský sociální fond (ESF) Podpora zaměstnanosti a vytváření rovných podmínek Fond soudržnosti (FS) – přímé placení Podpora vytváření infrastruktury Podpora ochrany životního porstředí

Daně v EU Ochrana jednotného trhu Ochrana zájmů států Zabránění dvojímu zdanění DPH – rozsah sazeb – (min. 5 a 15 %) Služby tam kde jsou poskytnuty (v EU) Zboží osobě registrované k DPH – osvobozeno (daň zaplatí odběratel podle pravidel své země) Osobě neregistrované (rezident EU) se účtuje vč. DPH Vývoz do třetích zemí je bez DPH (daň přizná dovozce) Spotřební daň Společná pravidla – zohlednění kulturních zvyklostí Daň z příjmů Kapitálové výnosy (výměna informací nebo paušální platby za nerezidenty) Přiznání k dani z příjmů nerezidenta