Literatura: povinná: ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
Rok s kocourkem Matyášem
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Struktura poradenského procesu
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
Abstraktní expresionismus
Analytická psychologie
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
v pedagogické diagnostice
Sebepoznání klientů KBT v porovnání s dalšími terapeutickými směry Mgr. David Kuneš Psychologický ústav FF MU v Brně.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
Obrazotvornost či představivost
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Systemický přístup v SP
Poezie ve světové literatuře
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
Surrealismus.
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
ARTETERAPIE.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Teorie a přístupy v SP. Podmínky atestace Písemný test.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Arteterapie – možnosti a limity v péči o klienty/klientky s Alzheimerovou chorobou Lenka Motlová, Zdravotně sociální.
Graffiti Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
Struktura poradenského procesu
Rok s kocourkem Matyášem
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Biblioterapie jako pomocná ruka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Arteterapie a Artefiletika
Financováno Nadací Sirius
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

ARTETERAPIE a prevence psychosociálních problémů v pomáhajících profesích

Literatura: povinná: ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie Literatura: povinná: ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie. Praha: Portál, 2002. GÉRINGOVÁ, J. Pomáhající profese. Tvořivé zacházení s odvrácenou stranou. Praha: Triton, 2011. Doporučená: LIEBMAN,M. Skupinová arteterapie. Praha: Portál, 2005.

ARTETERAPIE Arteterapie je léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů. www.arteterapie.cz

TERAPEUTICKÝ EFEKT UMĚNÍ UMĚNÍ teorie umění PSYCHOTERAPIE Psychologie ARTETERAPIE Terapie uměním Artpsychoterapie (Art as Therapy) (Artpsychotherapie) Eklektický směr

ROZDĚLENÍ ARTETERAPIE terapie uměním Důraz na tvorbu Léčebný potenciál tvůrčí činnosti Zvládání výtvarné formy = vyšší kompetence ve vlastním životě (přeneseně zvládání vlastního života) artpsychoterapie Tvorba + psychoterapeutická práce Dílo a prožitky z tvorby jsou součástí další psychoterap. práce (např.interpretace)

ROZDĚLENÍ ARTETERAPIE Širší pojetí – všechna ars Užší pojetí – výtvarné umění Receptivní artetrapie – divák přijímá Produktivní arteterapie – tvůrce tvoří Skupinová arteterapie Individuální arteterapie

HISTORIE ARTETERAPIE Hans Prinzhorn (1886 -1933) německý psychiatr, hudebník, filozof, který působil na psychiatrické léčebně při univerzitě v Heidelbergu. Mezi lety 1919–1921 zde vytvořil základ unikátní sbírky, která dnes čítá na 5000 kreseb, akvarelů, dopisů, deníků a grafických záznamů, maleb, koláží a plastik. V roce 1922 publikoval knihu Tvorba duševně nemocných (Bildnerei der Geisteskranken), která měla obrovský úspěch a brzy se stala bestsellerem mezi pokrokovými umělci té doby. Nadchla Paula Kleea, Alfreda Kubina, Maxe Ernsta a surrealisty a stala se inspiračním zdrojem i pro Pabla Picassa či Jeana Dubuffeta, který na jejím základě formuloval svůj koncept art brut. V Prinzhornově knize byl poprvé v širším kontextu aplikován interdisciplinární přístup: díla psychiatrických pacientů již nebyla nahlížena jen jako diagnostický materiál, ale Prinzhorn docenil i jejich umělecké kvality. Kniha pojednává o hranici mezi psychiatrií a uměním, mezi nemocí a sebevyjádřením. Jako jedna z prvních poskytuje analýzu práce duševně nemocného člověka. Hitler – zvrhlé umění, propaganda proti modernímu umění.

HISTORIE ARTETERAPIE Margaret Naumburgová Učitelka, dějiny umění Projektivní možnosti hodnocení díla Volné asociace = necenzurovaný výtvarný projev Pacientova vědomá interpretace vlastního díla Výtvarná tvorba zlepšuje psychoanalytický postup. Artpsychoterapie. První texty o arteterapii (1947). Přenos a protipřenos

HISTORIE ARTETERAPIE Edith Kramerová Arteterapeutka, umělkyně Zakladatelka jedné z prvních teorií arteterapie (publ.1958) Léčebné vlastnosti tvořivého procesu Zakoušení, řešení a vstřebávání konfliktu pomocí tvorby Umění jako terapie Práce s dětmi Arteterapie a aktivní imaginace (jungiánský přístup)

HISTORIE ARTETERAPIE II.sv.válka – rozvoj všech terapií. V Británii ji objevil téměř náhodou malíř Adrian Hill, který zjistil při pobytu v tuberkulózním sanatoriu během 2. sv. války, že kreslení a malování jej nejen uvolňuje od nudy a napětí, ale pomáhá mu také sdílet pocity s ostatními pacienty. Umění se stalo prostředkem k vyjádření strašlivých válečných zážitků a také pomůckou, která umožňovala veteránům hovořit o strachu ze smrti a nemoci. První britský arteterapeut byl zaměstnán na psychiatrické klinice v roce 1946. U nás do 1990 arteterapie součástí psychoterapie. 1994 založení ČAA. Časopis www.arteterapie.cz

ARTETERAPIE x ARTEFILETIKA Arteterapie – zaměření na „problém“ a jeho léčbu sociální oblast, zdravotnictví výtvarný proces zkoumá a odhaluje intrapsychické jevy. Individuální a skupinová práce. Artefiletika - zaměření na výchovný a vzdělávací motiv školství, sociální oblast výtvarný zážitek jako cesta do fikčního světa, reflexe jako porozumění a uchopení prekoncept, sociokognitivní konflikt. Skupinová práce. Doc.Jan Slavík, CsC.

Teoretická východiska, směry Psychoalalyticky orientovaná arteterapie Sigmund Freud Kreativita = sublimace = osobní konflikt Id – ego – superego Ranné dětství, sexualita, agresivita, vědomí-nevědomí, přenos, protipřenos, interpretace Arteterapie: volné asociace, výklad snů, výtvarné vyjádření internalizovaného konfliktu symbolem, prožitkové zpracování, verbalizace

Teoretická východiska, směry Analytická arteterapie (hlubinně dynamická). C.G.Jung Vědomí – osobní nevědomí – kolektivní nevědomí Archetyp, self, sebeuskutečnění = individuace Symboly, sny, mýty, imaginace, mandaly

ARTETERAPIE V PRAXI Indikace arteterapie: !!!Samostudium: ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie. Portál, 2002. kap.10. Rodinná arteterapie: Rodina jako systém Cíle arteterapie: dagnostika, skryté souvislosti, porozumění, komunikace, autonomnost členů… Základní koncepty systemického přístupu (život.cyklus, komunikace, struktura…) Portál, 2002. s.44-52.

ARTETERAPIE V PRAXI Arteterapie s klienty s duševním onemocněním Psychóza: schizofrenie deprese mánie Typické rysy v tvorbě Vizual: s.77 (Šic) ART BRUT Cíle arteterapie: součást širší léčby, medikace, fáze. Dialog s já, nemocí, forma sebevyjádření… Vizual: Seraphine, Art Brut

Diagnostické aspekty tvorby Kresebné testy Výtvarný projev sám o sobě Barva v artetrapii: dělení barev, symbolika barev Červená Modrá Žlutá

Základní informace k interpretaci nebe, duchovní, ideje, přání, touhy, sny Matka otec Minulost budoucnost pudy, instinkty, materiální, země

Psychosociální problémy v pomáhajících profesích SAMOSTUDIUM: GÉRINGOVÁ,J. Pomáhající profese.Tvořivé zacházení s odvrácenou stranou. Praha: Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-394-3. Kapitola 3, 4.,5. ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie. Portál, 2002. kap.10. Portál, 2002. s.44-52. TEST: Znalosti literatury, informace z PP pezentace

DOMÁCÍ ÚKOL KOMUNIKAČNÍ MALBA: 3x Malba v páru na jeden papír (Vy a Váš klient) Podmínky: formát papíru min.A3, temperové barvy nebo vodovky, práce na celé ploše – vyplnění celého prostoru obrazu Partnery v malbě: - dítě - vrstevník (partner/ka) - senior Studovat, sledovat, zaznamenávat vše co se odehrává, držet se spíše v roli pasivnějšího pozorovatele: a) co se děje na papíře: jak se zaplňuje prostor, kdo je jak aktivní, jak se mění výtvarný projev (tahy štětce, výrazné změny v barevnosti) b) co se s vámi děje, reakce a pocity

DOMÁCÍ ÚKOL c) co se děje mimo papír: co klient říká, jak situaci komentuje 5. Seminární písemná práce na min.4 strany A4. Každý klient 1 stránku zprávy + na konci shrnutí a závěr Zpráva bude obsahovat u každého klienta: Informaci o klientovi (věk, jak se Vám jej podařilo získat pro práci…) vaše záznamy ze sledování práce dle bodů: a, b, c. Fotokopii obrázku společné shrnutí a závěr: Jak se Vám s jednotlivými klienty spolupracovalo, porovnání jejich přístupu k práci, výtvarného přístupu (tvořivost, dominance na papíře, pokuste se zobecnit vaše poznatky) 5. Vše přinést na příští setkání. TZN: obrázky i písemnou práci.