GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Chemické složení organismů
stravovací režim školáků
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Složení potravy.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Sacharidy.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Nutriční strategie v prevenci DM
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Výživa.
Sacharidy ve výživě ryb
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Glykemický index a glykemická nálož
Škrob a výrobky ze škrobu
Glykemický index a glykemická nálož
Zelenina, … Dodatky, ….
PESTROST STRAVY.
Prevence metabolického syndromu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Výživa.
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Maso a masné výrobky Dodatky.
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA

(Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a dietních zvyklostí dominace potravin s vysokým glykemickým indexem (GI)

Klasifikace GI: nízký GI ≤ 55 střední GI = vysoký GI ≥ 70

Parametry ovlivňující výši GI Druh sacharidu

Druh škrobu

Vláknina v potravině - rozpustná vláknina snižuje GI, nerozpustná ho významně neovlivní střední vysoký

Technologická úprava potraviny: Rafinace potraviny, rozmělnění na menší kousky a doba vaření zvyšuje výsledný GI Kyseliny snižují GI (vinný ocet, citrónová šťáva, kvašené okurky, kyselé ovoce, zakysané mléčné výrobky). střední vysoký

Kombinace živin v potravině: Tuky i bílkoviny snižují hodnotu GI díky zpomalení vyprazdňování žaludku střední vysoký

GI a obezita Příjem potravy s nižším GI Výzkum Ludwiga et al. (1999) prokázal u obézních jedinců o 53 % zvýšený energetický příjem po příjmu potravy s vysokým GI ve srovnání s konzumací potravin s nízkým GI. Prodlužuje pocit nasycení Snižuje následný energetický příjem

Při zařazení potravin s nízkým GI do jídelníčku obézních můžeme očekávat lepší adaptaci na nízkoergetickou dietu větší pravděpodobnost jejího dodržení.

Glykemická nálož (glycemic load – GL) GL = (GI x množství sacharidů v porci)/100 GL nás tedy informuje o glykemické odpovědi nejen na konkrétní druh, ale i na množství konzumované potraviny, tedy o denzitě (hustotě) sacharidů ve stravě novější tabulky obsahují vedle hodnot GI i hodnoty GL. Klasifikace GL: nízký GL ≤ 10 střední GL = vysoký GL ≥ 20 Potraviny s nízkým GL jsou ve většině případů také potravinami s nízkým GI, výjimkou je např. vodní meloun (GL = 4, GI = 72).

Závěr Při sestavování redukčního dietního plánu nestačí dodržet pouze vhodný energetický příjem, důležitá je také kvalita zařazených potravin. Potraviny s nízkým GI a GL způsobují: nižší postprandiální glykemickou i inzulinemickou odpověď, zlepšení využití metabolických zásob v organizmu, snížení pocitu hladu usnadnění snižování hmotnosti. Zařazení potravin s nízkým GI a GL také snižuje riziko vzniku dalších civilizačních chorob, které jsou spojené s hyperinzulinémií: diabetes mellitus 2. typu (Jenkins et al., 2002; Rušavý, Kreuzbergová, 2001; Salmeron et al., 1997) kardiovaskulární choroby (Liu et al., 2002; Jenkins et al., 2002; Brand- Miller et al., 2003; Amano et al., 2004) Výzkumy také dokazují preventivní působení těchto potravin na výskyt rakoviny tlustého střeva (Higginbotham et al., 2004) a dělohy (Augustin et al., 2003).

Osvěta zaměřená na informace o prospěšnosti potravin s nízkým GI a GL by mohla významně ovlivnit výskyt obezity i dalších civilizačních chorob. Na vhodných potravinových výrobcích by měla být na obalu přímo vyznačena hodnota GI a GL, seznamy vhodných potravin by mohly být zveřejněné v prodejnách a umožnit tak běžným spotřebitelům snadnější orientaci. Také technologie výroby některých potravin by mohla být přizpůsobená tak, aby snižovala GI výrobku (např. úprava pečiva a snídaňových cereálií přidáním kyseliny mléčné nebo rozpustné vlákniny).