GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA
(Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a dietních zvyklostí dominace potravin s vysokým glykemickým indexem (GI)
Klasifikace GI: nízký GI ≤ 55 střední GI = vysoký GI ≥ 70
Parametry ovlivňující výši GI Druh sacharidu
Druh škrobu
Vláknina v potravině - rozpustná vláknina snižuje GI, nerozpustná ho významně neovlivní střední vysoký
Technologická úprava potraviny: Rafinace potraviny, rozmělnění na menší kousky a doba vaření zvyšuje výsledný GI Kyseliny snižují GI (vinný ocet, citrónová šťáva, kvašené okurky, kyselé ovoce, zakysané mléčné výrobky). střední vysoký
Kombinace živin v potravině: Tuky i bílkoviny snižují hodnotu GI díky zpomalení vyprazdňování žaludku střední vysoký
GI a obezita Příjem potravy s nižším GI Výzkum Ludwiga et al. (1999) prokázal u obézních jedinců o 53 % zvýšený energetický příjem po příjmu potravy s vysokým GI ve srovnání s konzumací potravin s nízkým GI. Prodlužuje pocit nasycení Snižuje následný energetický příjem
Při zařazení potravin s nízkým GI do jídelníčku obézních můžeme očekávat lepší adaptaci na nízkoergetickou dietu větší pravděpodobnost jejího dodržení.
Glykemická nálož (glycemic load – GL) GL = (GI x množství sacharidů v porci)/100 GL nás tedy informuje o glykemické odpovědi nejen na konkrétní druh, ale i na množství konzumované potraviny, tedy o denzitě (hustotě) sacharidů ve stravě novější tabulky obsahují vedle hodnot GI i hodnoty GL. Klasifikace GL: nízký GL ≤ 10 střední GL = vysoký GL ≥ 20 Potraviny s nízkým GL jsou ve většině případů také potravinami s nízkým GI, výjimkou je např. vodní meloun (GL = 4, GI = 72).
Závěr Při sestavování redukčního dietního plánu nestačí dodržet pouze vhodný energetický příjem, důležitá je také kvalita zařazených potravin. Potraviny s nízkým GI a GL způsobují: nižší postprandiální glykemickou i inzulinemickou odpověď, zlepšení využití metabolických zásob v organizmu, snížení pocitu hladu usnadnění snižování hmotnosti. Zařazení potravin s nízkým GI a GL také snižuje riziko vzniku dalších civilizačních chorob, které jsou spojené s hyperinzulinémií: diabetes mellitus 2. typu (Jenkins et al., 2002; Rušavý, Kreuzbergová, 2001; Salmeron et al., 1997) kardiovaskulární choroby (Liu et al., 2002; Jenkins et al., 2002; Brand- Miller et al., 2003; Amano et al., 2004) Výzkumy také dokazují preventivní působení těchto potravin na výskyt rakoviny tlustého střeva (Higginbotham et al., 2004) a dělohy (Augustin et al., 2003).
Osvěta zaměřená na informace o prospěšnosti potravin s nízkým GI a GL by mohla významně ovlivnit výskyt obezity i dalších civilizačních chorob. Na vhodných potravinových výrobcích by měla být na obalu přímo vyznačena hodnota GI a GL, seznamy vhodných potravin by mohly být zveřejněné v prodejnách a umožnit tak běžným spotřebitelům snadnější orientaci. Také technologie výroby některých potravin by mohla být přizpůsobená tak, aby snižovala GI výrobku (např. úprava pečiva a snídaňových cereálií přidáním kyseliny mléčné nebo rozpustné vlákniny).