Fyziologie a evoluce smyslových orgánů živočichů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Druhy smyslového vnímání
Smyslová soustava člověka
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Smyslová ústrojí Funkce:
Smyslová soustava.
Seminární práce z biologie
Optické vlastnosti oka
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
ŽLUTÁ SKVRNA.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Světlo a barvy v přírodě
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Smyslové orgány.
Čidla receptory.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Nervová soustava a smyslové orgány
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Receptory: Olga Bürgerová.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
VY_32_INOVACE_PSYPS12660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Chemoreceptory - prezentace
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Smyslové vnímání Sluch
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
Smyslové orgány.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Fyziologie a evoluce smyslových orgánů živočichů

Člověk – „zrakový“ živočich Pes – „čichový“ živočich x Smyslové vjemy živočichů jsou obvykle zásadně odlišné od vjemů člověka : Člověk – „zrakový“ živočich Pes – „čichový“ živočich Netopýr – „sluchový“ živočich Tykadla švába amerického (Periplaneta americana) : 525 hmatových (čidel) receptorů 18 000 receptorů reagujících na mechanické podráždění 72 000 chemoreceptorů 195 000 čichových receptorů 2 100 receptorů vlhkosti prostředí 90 receptorů teploty prostředí Periferní filtrace (zesílení, zeslabení) vjemů – hroch, ploutvonožci Naladění smyslových orgánů (tuning) – vodoměrka (vlny frek. 30-150 Hz)

Typy smyslových receptorů Mechanoreceptory Chemoreceptory Fotoreceptory Elektrické orgány Magnetický smysl

Fotoreceptory (zrakové orgány) Evoluce : Rozptýlené světločivné buňky (kroužkovci) Koncentrace světločivných buněk Ploché oko (medúza) Pohárkovité (miskovité) oko (ploštěnky, starobylí měkkýši) Váčkovité oko (loděnka) Komorové oko hlavonožců (konvergence, zrakové buňky směřují ven – není slepá skvrna) Komorové oko obratlovců (sítnice = vychlípená část mezimozku, slepá skvrna)

Komorové oko savců Světlolomný aparát (rohovka a čočka) Sítnice – světločivné buňky : Fotopigment RODOPSIN (bílkovina opsin + retinal, tj. derivát vit.A) Tyčinky (citlivé i na malé množství světla, v sítnici primátů asi 120 milionů) Čípky (činné jen za dobrého osvětlení, zobrazují ostře a barevně, v sítnici primátů asi 5 – 8 milionů; denní ptáci mají v sítnici asi 80% čípků) Oční nerv (jen 10 mil. vláken) Žlutá a slepá skvrna, stereoskopické vidění.

Receptory rovnováhy a polohy těla Sluchové orgány Mechanoreceptory Hmatové Receptory rovnováhy a polohy těla Sluchové orgány

Mechanoreceptory pro rovnováhu a polohu těla Statocysta (členovci) Měchýřky s minerálním tělískem, smyslové buňky se štětinkami) Skolopidium (hmyz) Mezi články tykadel nebo končetin, smyslové buňky s vláknitým zakončením, tzv. vibrační smysl – dech predátora, pohyb a vlnění vzduchu, chvění pavučiny, klepání termitů v termitišti, škrábání hladových larev vos….) Postranní čára ryb Neuromasty, orgán informující o vlnění a tlaku vody (poloha vlastní, kořisti, predátora…) – vývojový vztah k labyrintu vnitřního ucha

Hmatové mechanoreceptory Citlivé na tlak, teplo, chlad, bolest, pohyb. Uloženy roztroušeně v kůži nebo u savců hmatové (sinusové) vousy Ptáci : Herbstova tělíska (orgán hmatu v kůži, na konci zobáku, ale i ve svalech, šlachách, kloubech, v nohách hýlů – reakce na vibrace, na špičce jazyka datlů) Grandryho tělíska (vodní ptáci v zobáku k hledání potravy a reakce na tlak) Savci : Meissnerova tělíska (papilární linie prstů a na dlani) Ruffiniho a Merkelova tělíska ((tlak) Sinusové vousy (vodní savci – vlnění vody, pohyb v podzemí)

Mechanoreceptory sluchové Umístění sluchových orgánů hmyzu : komáři v tykadlech, cvrčci na holeních předních noh, motýli na hrudi a na zadečku. Základní stavba sluch. orgánu : Na povrchu je sluchový aparát kryt bubínkem (tympanum), pod ním smyslové neurony + celý orgán je obklopen rezonančními komůrkami. Smyslové buňky bývají ve spec. skupinách, odpovídající za příjem jen určitého kmitočtu (kobylka), nebo je sluchových orgánů více (na hrudi můry dva – první registruje signály nižší intenzity, druhý vysoké intenzity a je nervově propojen se svalovinou křídel = obrana před netopýry). Sluchový orgán obratlovců (obojž., plazi a ptáci : jedna sluchová kůstka k přenosu chvění bubínku, savci : tři sluchové kůstky)

Sluchový orgán savců I

Echolokace (lelek jeskynní, netopýři, delfíni)

Chemoreceptory (čich a chuť) Čichové orgány hmyzu – tykadla Feromony Chuťové orgány hmyzu – mouchy na chodidlech (a na spodním pysku)

Čichové orgány obratlovců – čichový epitel

Chuťové orgány obratlovců I

Termoreceptory I

Magnetické smysly I