19. Počítačová grafika (získávání, úpravy a publikování fotografií, práce v rastrovém grafickém editoru)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační a komunikační technologie ročník Základy focení – základní pojmy Bohumil Bareš.
Advertisements

Referát č. 19 Počítačová grafika Lucie Březíková 4.C.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základy fotografování kompozice snímku
Digitální fotografie.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Ostříš 2010 Nastavení foťáku a jeho ovládání. Foťáky fotomobily - nejde nastavit skoro nic kompakty namiř a foť pokročilejší kompakty (ultrazoom, skoro.
Základy digitální fotografie
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Reguluje množství světla, které prochází objektivem fotoaparátu Značí se f Skládá se z řady čísel: f1 f 1,4 f2 f2,8 f4 f5,ž f8 f11 f16 f22 f32 f64.
Tato prezentace byla vytvořena
Počítačová grafika maturitní otázka č. 19
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.
MT. Světlo a expozice  Množství světla dopadající na objekt Denní doba Počasí Černá/bílá Barvy Jas.
Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.
Světelné jevy Optika II..
Digitální videokamery
Optické přístroje (Fotoaparát – Mikroskop – Lupa)
VY_32_INOVACE_FOTF11260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_FOTF10160ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Přehled a parametry digitálních fotoaparátů
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Digitální fotoaparát
Mgr. Ivana Pechová Mimimum fotografa Mgr. Ivana Pechová
Digitální fotoaparáty, kamery a skenery
Digitální fotoaparáty
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
F IREMNÍ GRAFIKA ( ŠKOLA FOCENÍ ) Tomáš Mucha. Z ÁKLAD ÚSPĚCHU – „ HEZKÁ “ FOTOGRAFIE Pravidlo třetin Zlatý řez Perspektiva - prostor Linie a diagonály.
Základy digitální fotografie 1. Základy fotografování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Technika a technické vzdělávání Dalibor Valenta
Základní pojmy, základy teorie a praxe
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Vlastnosti digitálního fotoaparátu
Film Klára Čermáková 4.C.
Digitální fotografie Bohumil Bareš.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Správná odpověď? Opakování celkového učiva o Základní skladbě obrazu – kompozici obrazu.
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Fotografie. O co se jedná? je proces získávání a uchování obrazu za pomocí specifických reakcí na světlo, a také výsledek tohoto procesu. Zahrnuje získání.
Základy počítačové grafiky III
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁTY
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Základy fotografování
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_20_ Fotografický přístroj a filmová kamera.
Ostatní fotografické potřeby 3. ročník Zbožíznalství.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Prezentace - youtubeyoutube Optické klamy Spočítej černé puntíky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa Číslo DUM: III/2/VT/2/3/44 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika.
Nastavení fotoaparátu (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Fotoaparát.
Nejnovější kamera Panasonic HDC-HS700. Základní parametry Rozlišení :(1080x60) Pixel 14,2 megapixelové snímky, 13,3 kps (snímky za sekundu) fotografií.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_04 TÉMA: VYNÁLEZY.
Periferní zařízení počítače - opakování
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti světla
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Druhy kompozic
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Druhy kompozic
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Transkript prezentace:

19. Počítačová grafika (získávání, úpravy a publikování fotografií, práce v rastrovém grafickém editoru)

PROHLÍŽENÍ FOTEK: - Pomocí prohlížeče fotek POŘIZOVÁNÍ FOTEK: - pomocí digitálního fotoaparátu (DF) VYHLEDÁVÁNÍ FOTEK NA INTERNETU: - Seznam, Google (obrázky),.. SKENOVÁNÍ FOTEK: - Pomocí skeneru (z fyzické do datové podoby)

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT (DF) VÝHODY Možnost prohlížení snímků na LCD panelu a okamžité smazání nepovedených Možnost úprav snímků před tiskem Jednodušší archivace (CD, DVD, HD) Možnost přenosu datového souboru (e-mailem) Kapacita paměti DF až několik stovek snímků Velmi nízké provozní náklady

NEVÝHODY Vysoké pořizovací náklady O něco složitější manipulace s DF

Používání ZOOM = plynulá změna hlediska OBJEKTIV - pro optické přiblížení vzdálených objektů (možnost přidat objektiv) OBJEKTIV = čočka nebo soustava čoček, vytvářející opticky změněný obraz, který se obvykle ještě dále zpracovává (záznamem, okulárem, ..) - používá se např. ve fotoaparátu k soustředění světla na senzor nebo film Mezi objektivy fotoaparátu, kamery, dalekohledu, mikroskopu a dalších optických zařízení není v principu rozdíl - liší se ale svou konstrukcí

OHNISKOVÁ VZDÁLENOST ZÁLOHOVÁNÍ BATERIE = vzdálenost čočky nebo zakřiveného zrcadla od jejich ohniska Udává se v mm (28-300) = širokoúhlé záběry, teleobjektivy ZÁLOHOVÁNÍ negativ, paměťové karty přenos do PC, záloha na CD, DVD) internetové fotografie rajče.net, mojefotky.cz, … Fotolaby = k získání fyzické fotky z datové podoby BATERIE Alkalické (tužkové), nabíjecí akumulátory

BLESK zařízení, které vytváří velmi krátký světelný záblesk (typicky trvající tisícinu sekundy)s barevnou teplotou k osvětlení snímané scény Požití blesku: 1)zachytit rychle pohybující se objekty 2) barevné tónování 3) potřeba dodatečného osvětlení záběrů, kde přirozené světlo nestačí ke správné expozici Jako blesk je označován jak samotný záblesk, tak i zábleskové zařízení, které jej vytváří Dnes používáme blesky hlavně elektronicky, dříve byly používány zábleskové žárovky na jedno použití nebo rychle hořící prášky

HLEDÁČEK = je součást fotoaparátu umožňující kontrolu fotografované scény 1) Průhledový hledáček = používán hlavně u analogových fotoaparátů -Jeho podání není přesné kvůli tzv. paralaktické vadě 2) Elektronický hledáček = používán u digitálních fotoaparátů - Hledáčkem je malý displej, na kterém se zobrazuje aktuální scéna a je možno zobrazit i nastavení fotoaparátu

3) TTL hledáček = v tomto typu prochází obraz přímo objektivem fotoaparátu a po stranovém otočení se promítá do hledáčku 4) LCD hledáček = jako hledáček může sloužit také LCD displej, na kterém se scény zobrazují - Většina fotoaparátů má optický hledáček i LCD displej - Pouze displej mají levné digitální fotoaparáty

Další příslušenství stativ odrazová plocha světelný deštník

Základy fotografování Cit a praxe Vhodné podmínky k focení, množství světla EXPOZIČNÍ ČAS (doba expozice, rychlost závěrky) = doba, po kterou je závěrka fotoaparátu otevřena a umožňuje tak světlu dopadat na obrazový senzor nebo film ve fotoaparátu Doba expozice může ovlivnit podobu těch částí snímky, které se v době expozice pohybují příliš dlouhá expozice způsobí rozmazání a velmi krátká naopak jejich „strnutí“ v čase

CLONA = zařízení, které reguluje množství světla procházejícího objektivem fotoaparátu Funguje na podobném principu jako lidská oční zornička a kontroluje množství světla, které dopadá na fotocitlivý materiál nebo obrazový snímač EXPOZICE = označuje jak ve fotografii proces vystavení světla dopadajícího na film nebo senzor, tak jeho celkové množství Expozice se měří v EV (=expoziční stupeň) SCN REŽIM = přednastavené režimy pro focení např. na sněhu, v noci, focení ohňostrojů, profil, .. VYVÁŽENÍ BÍLÉ = je ve fotografii nebo kinematografii označení pro úkon spočívající v barevném vyvážení předmětu snímání zachycený obraz co nejlépe shodoval s podáním barev, tak jak je vidí lidské oko

KOMPOZICE = nebo pravidla kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle: v malbě, grafickém designu, fotografii, kinematografii a sochařství pravidla obsahují různá doporučení, jako např. soustředit hlavní motiv na střed, nebo do některé z třetin nebo na zlatý řez Dalším důležitým faktorem je vyvarování se zmatečných nebo rušivých prvků Zásada oko-foťák = snaha vyfotit objekt tak, jak je viděn lidským okem Dominantní prvek = ústřední motiv fotografie: portrét, kostel, slečna, .. Pohyb fotografovaného objektu = pohyb směřuje do středu fotografie, snímek pak dostane opticky větší rychlost

Zlatý řez = označuje poměr o hodnotě přibližně 1,618 V umění a fotografii je pokládán za ideální proporci mezi různými délkami Vznikne rozdělením úsečky na dvě části tak, že poměr větší k menší je stejný jako poměr celé úsečky k větší části Hodnota tohoto poměru je rovna iracionálnímu číslu (1.618) Popředí = dodá hloubku a plastičnost obrázku, oživení snímku, nesmí působit rušivě Pozadí = nesmí být rušivé, převládat nad ústředním motivem, musí být barevně sladěné se zbytkem snímku Světlo = dominantní prvek osvětlen hlavně zepředu, světlo zezadu na zvýraznění okrajů a ohraničení

Děkuji za pozornost Dujková Michaela, 4.B