Trojčlenka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Advertisements

Přímá a nepřímá úměrnost
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Nepřímá úměrnost Trojčlenka
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
Přímá úměrnost Trojčlenka
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
* Trojčlenka příklady Matematika – 7. ročník *
Trojčlenka a procenta Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak, je.
TROJČLENKA Řešení praktických úloh o úměrných veličinách.
Výpočty přímé a nepřímé úměrnosti.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Téma: Trojčlenka Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_098.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – přímá úměrnost 1 VY_42_INOVACE_08 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Slovní úlohy řešené rovnicí nebo soustavou Patnáctiminutovka
Poměr, úměra atd.… tercie - opakování.
Přímá úměrnost.
NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST.  Při budování bazénu bylo vykopáno 10 t zeminy. Do jednoho vozíku se vejde 200 kg zeminy. Kolikrát by musel zeminu vyvážet jeden.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Trojčlenka v nepřímé úměrnosti Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno.
Násobení a dělení desetinných čísel
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Matematika a její aplikace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Téma: Přímá úměrnost - úvod Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_086.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Trojčlenka v přímé úměrnosti
Přímá úměrnost Slovní úlohy.
Téma: Slovní úlohy (trojčlenka)
TROJČLENKA.
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Troj č lenka Ing. Kamila Kočová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Úměra Mgr. Petra Jelínková. Opravdu se dané poměry rovnají? Zdůvodni proč? 1:2 = 2:4 3:7 = 9:21 0,5:0,8 = 5:8 12: 9 = 120 : 90 44:33 = 4:3 64:24 = 8:3.
Trojčlenka - procvičování Tento digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není-li uvedeno jinak,
Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Prezentace_11
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – nepřímá úměrnost 1 VY_42_INOVACE_09 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka,
Ukázkové řešení. Postup: 1. Určíme si neznáme 2. Sestavíme rovnice ze vztahů ve slovní úloze 3. Aplikujeme dosazovací metodu a výpočet neznámých 4. Zkouška.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, výpočet základu VY_42_INOVACE_13 Sada 4 Základní škola T.
Matematika 7.ročník ZŠ P r o c e n t a % IV. Základ Creation IP&RK.
P r o c e n t a % II. Procentová část Matematika 7.ročník ZŠ Creation IP&RK.
Úměra je rovnost poměrů.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Řešení slovních úloh trojčlenkou Kolik benz í nu potřebuji na cestu?
U příkladů, kde se vyskytují procenta, rozlišujeme tři základní veličiny: - základ (100%)... z - procentovou část... č - počet procent... p První dvě.
ProcentaProcenta VY_32_INOVACE_048_Procenta Procenta Autor: Ing. Janeček Jaroslav.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICÍ (s procenty) % 0,01 setina Prezentace je zaměřená na výklad a procvičení slovních úloh s procenty, které řešíme rovnicí. Autor:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_072.MAT.01 Hospodářské výpočty 2 – Trojčlenka.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Grafy přímé a nepřímé úměrnosti
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Přímá a nepřímá úměrnost
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s. Autor: Mgr
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_043_Úměrnost
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_92_M7
1.5 Poměr.
ÚMĚRA– výpočet neznámého členu úměry
VY_32_INOVACE_044_Trojčlenka
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_88_M7
Přímá úměrnost Ing. Kamila Kočová
Dělení desetinného čísla celým číslem - procvičování
Úměra – úměrnost (výpočty přímé a nepřímé úměrnosti)
Slovní úlohy na soustavy rovnic
Procenta Výpočet počtu procent.
Transkript prezentace:

Trojčlenka

Slovní úloha č.1 Maminka koupila 3kg jablek za 126 Kč. Kolik by zaplatila za 7 kg téhož druhu jablek? Úloha se dá řešit také výpočtem přes 1 kg (zjistíme kolik stojí 1kg jablek 126:3 a výsledek vynásobíme 7), ale my se zaměříme na výpočet pomocí trojčlenky. Trojčlenka je „schéma“ , v němž na levé straně je jedna veličina (u nás hmotnost) a na pravé straně druhá veličina (u nás cena). K výpočtu neznámého údaje potřebujeme znát tři další údaje – odtud trojčlenka.

Výpočet úlohy pomocí trojčlenky 1. Stejné veličiny musí být zapsány pod sebou PÚ 3kg ………………126Kč 7kg………………….xKč 2. Rozhodneme, jak na sobě veličiny závisí. Čím více jablek koupím, tím více zaplatím – závisí přímoúměrně. 3. Protože se jedná o přímou úměrnost, dokreslíme do trojčlenky šipky jdoucí stejným směrem

Výpočet úlohy pomocí trojčlenky 3kg ………………126Kč 7kg………………….xKč PÚ 4. Šipky nám pomohou vytvořit úměru . Zapíšeme poměry ve směru šipek 5. Spojíme vnější členy úměry a zapíšeme je jako součin. 7:3 = x:126 úměra 6.Spojíme vnitřní členy úměry a zapíšeme jako součin za znaménko = 7.126 = 3.x 7. Čísla na levé straně vynásobíme a výsledek vydělíme číslem z pravé strany rovnice. 882 =3.x x= 882:3 8.Zapíšeme odpověď x = 294 Maminka by zaplatila 294Kč.

Slovní úloha č.2 3 kombajny sklidí pole za 1,5h. Za jak dlouho sklidí stejné pole 5 kombajnů?

Výpočet úlohy pomocí trojčlenky 1. Stejné veličiny musí být zapsány pod sebou NPÚ 2. Rozhodneme, jak na sobě veličiny závisí. Čím více kombajnů tím kratší čas – závisí nepřímoúměrně. 3kombajny ………1,5h 5kombajnů…………x h 3. Protože se jedná o nepřímou úměrnost, dokreslíme do trojčlenky šipky jdoucí opačným směrem

Výpočet úlohy pomocí trojčlenky NPÚ 3kombajny ………1,5h 5kombajnů…………x h 4. Šipky nám pomohou vytvořit úměru . Zapíšeme poměry ve směru šipek 5. Spojíme vnější členy úměry a zapíšeme je jako součin. 3:5 = x:1,5 6.Spojíme vnitřní členy úměry a zapíšeme jako součin za znaménko = 3.1,5 = 5.x 7. Čísla na levé straně vynásobíme a výsledek vydělíme číslem z pravé strany rovnice. 4,5=5.x x = 4,5:5 8.Zapíšeme odpověď x= 0,9h 5 kombajnů sklídí pole za 54min.