Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha, 17. 10. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bibliograficko-informační služby v SVK Hradec Králové Klára Fialová, odd. informačně referenčních služeb Ivana Novotná, odd. bibliografie ŠVK Banská Bystrica.
Advertisements

Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
Národní filmový archiv v digitálním věku
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Jak ji dostat do postele... (aneb odborné knihy z online zdrojů a e-čtečky) teze vystoupení Albertina icome Praha Konference IKI Praha,
Summon v osmi minutách v osmi bodech Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o.
Pedagogika volného času (VČ)
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
„K výzkumu dějin VŠE v Praze“ pracovní kolokvium v rámci mezifakultního studentského vědeckého projektu IGS „Ekonomické, politické a sociální okolnosti.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Jednotná informační brána pro obor mezinárodní vztahy IReL (International Relations electronic Library ) Okna oborů dokořán! Praha, Helena Kolátorová.
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Rozsáhlé zdroje článků z odborných periodik Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Městská knihovna v Orlové. Současnost Období 60. až 90. let Období 20. až 50. let Obecná veřejná knihovna Čtenářský spolek Historie knihovny.
E-knihy v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích Jihočeská vědecká knihovna 2012, Mgr. Ivo Kareš.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Knihovědné oddělení KNAV a Bibliografie cizojazyčných bohemikálních tisků století on-line Lenka Veselá.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Pracovní skupina pro zpracování seriálů Spolupráce s českým národním střediskem ISSN.
Informační zdroje GEOLOGIE.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Informační prameny I. část
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Informační prameny II. část
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,

Obsah Pavel Janáček 1) K historii digitálního publikování v ÚČL AV ČR 2) Současnost digitálního publikování v ÚČL AV ČR 3) Typy a funkce digitálních publikací ÚČL AV ČR: – plnotextová knihovna – digitální archiv – internetová encyklopedie – bibliografické zdroje – e-knihy Michal Kosák 4) První zkušenosti ÚČL AV ČR s e-knihami 5) E-knihy v ÚČL AV ČR: co dál

K historii digitálního publikování v ÚČL AV ČR - bibliografické databáze: 80. léta 20. století : počátky projektu České elektronické knihovny : průzkum plnotextových databází literárních textů v západní Evropě, konzultace ve Velké Británii, ediční koncepce a technické řešení The English Poetry Full-Text Database : 2 granty MK ČR : CD-ROM Poezie 19. století: Od thámovců po lumírovce : spuštěna internetová verze na : poslední rozšíření databáze o 142 knih -2005: sborníky ze studentských konferencí začínají být publikovány elektronicky ve formátu PDF na webu ÚČL : založena Edice E pro digitální archivaci vybraných publikací, které se váží k činnosti ÚČL, soustřeďuje se na sborníky, příručky, bibliografie, slovníky, ediční projekty

Současnost digitálního publikování v ÚČL AV ČR Plnotextová databáze Česká elektronická knihovna: 1700 knih české poezie autorů debutujících v období od konce 18. století do první světové války, 34 tisíc návštěv / rok (2011) Edice E: digitální archiv ve formátu PDF, >100 titulů, odhadem 60 tisíc návštěv / rok (2011) Digitalizovaný archiv literárních a kulturních časopisů, 55 titulů periodik, 74 tisíc návštěv / rok (2010) Slovník české literatury po roce 1945, >1600 hesel, 300 tisíc návštěv / rok (2011)

Typy a funkce digitálních publikací ÚČL AV ČR – plnotextová knihovna: texty, obrazy knižních stran, nástroje pro práci s textem a s korpusem textů (motivy, frekvenční slovníky, v přípravě metrický popis) – digitální archiv: publikace z dřívějších etap existence ústavu, k nimž by studenti a odborná veřejnost měli mít přístup, ale z odborných důvodů nelze uvažovat o knižní reedici, nebo první publikace pracovních textů (sborníky apod.) – internetová encyklopedie: databáze hesel různých typů jako primární způsob publikace slovníkových projektů – e-knihy: přistupujeme jako ke knize, rozhodování o vydání ve formě e-knihy má stejné primární kritérium: text má náležitou odbornou hodnotu a jeho vydání je z odborného hlediska účelné volba média: papírová x elektronická kniha otázky spojené s vykazováním a uznáváním vědeckých výsledků

První e-kniha ÚČL AV ČR Vladislav Vančura Markéta Lazarová od prvního vydání 1931přes kritické vydání 1986

E-kniha Specifika přípravy výchozí text doprovodné texty příprava formátu e-pub

Další e-knihy ÚČL AV ČR Elektronická knihovna řada A řada B způsob přípravy