Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/02.0112 Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

TRANSFER TECHNOLOGIÍ Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV
Rozvoj inovací ve firmě
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Základy transferu technologií Ing Petr Holec,
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
CzechInvest Koncepce podpory investic
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Výstupy projektu Ing. Jaroslav Jasanský.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Jaroslava Barbara Sporková Inovace ve vzdělávání o inovacích.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Kulatý stůl 4. prosince 2008 „Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání“ (projekt ČR/RF v rámci programů vědeckotechnické spolupráce MŠMT 1 –PO5ME816)
Systém komercializace poznatků VUT Ing Petr Holec, CSc, ÚTT VUT.
Představení klubu manažerů
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Aplikovaný výzkum v ČR Inovace 2005 Praha,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
ÚVOD, MANAGEMENT, STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání; vysoké školy a inovace Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR INOVACE 2007 Plenární sekce 4.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing Petr Holec, CSc, AKTOP CR GSM Praha Realizátor projektu: AC Innovation s.r.o.

strana 2AC Innovation s.r.o. Proč se zabývat inovacemi Zhruba 50% hodnoty HDP vytvářejí inovace, zejména ty vycházející z výsledků výzkumu Inovující firma je jen jedním prvkem inovačního prostředí, je třeba znát další prvky a jejich vazby Není dnes možné dělat všechno, roste důležitost spolupráce Také je třeba vědět, kdy je doba zralá na inovaci Proces inovace je podpořen odborníky – manažery znalostí (transferu technologií)

Výrobek i technologie časem zastarávají Celý proces dobře znázorňuje S-křivka, včetně rozdílů mezi inkrementální a radikální inovací, inovace disruptivní Jak vyhodnotit rentabilitu chystané inovace? Čím je pro inovaci důležitý podnikatelský model? Jak se liší inovace v MSP a ve firmě s globálními aspiracemi? K čemu je dobrý technologický audit? Jak můžeme využít ve svůj prospěch klastry? Jakým způsobem podporuje naše inovace stát? (daňová politika) strana 3AC Innovation s.r.o. Životní cyklus výrobku či technologie

Technika plánování výzkumu: Technology foresight Různé metody plánování výzkumu: 1.Metoda cestovních map (CFTP) 2.Metoda Delphi 3.Metoda divokých karet 4.Příklady Finanční aspekty inovací - Použití diskontovaných finančních toků a jejich omezení - Použití reálných opcí strana 4AC Innovation s.r.o. Umíme inovace dlouhodobě plánovat?

Mezičlánek mezi komunitou akademickou a podnikatelskou, rozdílná kultura, jazyk, jiné priority Doporučený postup při rozvoji spolupráce s VVO Třístupňový evropský systém vzdělávání odborníků – projekt EuKTS Elementární znalosti základního stupně : analýza a řízení informací, základy přípravy a řízení projektů, vyhodnocení potenciálu komercializace (zběžné a hloubkové), problematika ochrany duševního vlastnictví (včetně obsahu licenčních smluv), základy vyjednávání, základy marketingu nových poznatků (S2B) strana 5AC Innovation s.r.o. Základy transferu technologií

strana 6AC Innovation s.r.o. Prakticky použitelné nástroje KM Test firemní kultury Test komerčního potenciálu nového nápadu Test životaschopnosti nově založené firmy Podrobné příklady ze zahraničí Zaměření vzdělávacích modulů je pojato pragmaticky, vede k lepšímu chápání problematiky a k možnosti využít v zahraničí osvědčené nástroje a postupy

- DĚKUJI ZA POZORNOST - strana 7AC Innovation s.r.o.

AC Innovation s.r.o Lisabonská 2394/4, Praha 9, PSČ Web: IČ: strana 8AC Innovation s.r.o. KONTAKT