Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby II..
Advertisements

„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Houby.
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ.
HOUBY Barbora Fornůsková.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
GIO Semily 1.Ročník Kvinta
POZNÁVACÍ ČÁST HOUBY BIOLOGIE - PRIMA
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Třída Agaricomycetes Houby stopkovýtrusné.
Stopkovýtrusé houby - opakování
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Muchomůrka růžovka (masák). muchomůrka zelená muchomůrka tygrovaná.
Houby - poznávačka Houby vyšší a nižší.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Les - rostliny, houby-prezentace
HOUBY poznávačka.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY.
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Slizovka.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Houby a lišejníky.
Ekosystém les Houby Přírodověda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_09
Poznáváme stopkovýtrusé houby
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Téma: Člověk a jeho svět – Prvouka
Transkript prezentace:

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Houby Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_11 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Houby

Houby jsou plodnice různých botanických druhů hub. Považují se za pochutinu, nemají téměř žádnou výživnou hodnotu. Jsou špatně stravitelné. Špatnou stravitelnost způsobuje chitin (polysacharid), který nahrazuje celulózu. S l o ž e n í : 90% vody, 4% bílkovin, 4% sacharidů, 0,5% tuků a asi 1% minerálních látek (zinek a měď), vitamíny D,B a karoteny. Houby se vyznačují charakteristickou vůní, chutí, tím zvyšují vylučování trávicích šťáv. Houby musí být čerstvé a nezapařené. Pro velký obsah vody podléhají čerstvé houby rychle zkáze. Nesmějí se delší dobu skladovat.

Dělení hub Jedlé - hřiby, lišky, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, hlíva ústřičná, klouzky, smrž jedlý, pýchavka, křemenáč, některé druhy holubinek, čirůvka, václavka. Hřib královský Liška obecná Kozák dubový

Nejedlé - nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť (hořká) - nehodí se k jídlu. Jsou to např. čirůvka mýdlová, podhřib žlučový, ryzec kravský, hadovka smrdutá. Ryzec Čirůvka Hadovka smrdutá

Jedovaté - muchomůrka zelená, tygrovaná, čirůvka podvinutá, závojenka olovová, hřib nachový, satan. Muchomůrka zelená Hřib satan Čirůvka

Ve francouzské a italské kuchyni jsou oblíbené lanýže. Rostou v blízkosti kořenů dubů nebo buků. Lanýž černý roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. Lanýž bílý se pěstuje v severní Itálii, mají výraznou chuť a silnou vůni. V kuchyni se používají na těstoviny, rizota nebo vaječné pokrmy. Lanýž je velmi vzácný a drahý, řadí se k pochoutkám. Lanýžárna ve Francii

Použití hub ve stravování Po tepelném zpracování přidáváme jako vložku do polévek, omáček, mletých mas, omelet, nákypů, zapékaných pokrmů, paštik, do salátů a různých pomazánek. Dále se používají jako dušené s cibulkou a vejci, na paprice, na smetaně, jsou součástí různých náplní. Často se upravují smažené nebo plněné a zapékané. Staročeským pokrmem je houbový kuba.

Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Jedl%C3%A9_houby http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Jedovat%C3%A9_houby http://cs.wikipedia.org/wiki/Lan%C3%BD%C5%BE