Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Zlomeniny úrazy kloubů a svalů
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ ÚKONY
První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
První pomoc Úrazy ve škole.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
První pomoc při krvácení
VY_32_INOVACE_PPM14160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Krvácení Pavel Urbánek IPVZ
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základy první pomoci 7. ročník.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Poranění hrudníku K poranění dochází
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Číslo v digitálním archivu školy
KRVÁCENÍ.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
poranění pohybového aparátu
Polytrauma J. Málek.
Poranění dutiny břišní. Příčiny: přímé násilí působení dynamických sil – vliv setrvačnosti (poranění nebo odtržení břišních orgánů vlivem náhlé ztráty.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Poranění kloubů, zlomeniny, poranění hlavy a břicha, pneumothorax
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Číslo v digitálním archivu školy
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
poranění měkkých částí
Zlomeniny, vyprošťování, třídění
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_01_01_první pomoc při poranění.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
zlomeniny, vyprošťování, třídění
než začnete prohlížet prezentaci ...
Tento projekt je spolufinancován z
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Popis svalových skupin
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Pneumothorax Z. Rozkydal.
Blast syndrom Z. Rozkydal.
Akutní stavy ORL Z. Rozkydal.
Prvouka – části lidského těla a kostra
Plíce obr. 8 Dvě plíce houbovité struktury a narůžovělé barvy vyplňují většinu dutiny hrudní a jsou chráněny pružným hrudním košem. Pravá plíce Levá.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sportovní hry 02 Mgr. Radka Kvíčalová

První pomoc

PORANĚNÍ HRUDNÍKU Jsou závažná zvláště proto, že kromě hrudní stěny mohou postihnout i životně důležité orgány (plíce, srdce, velké velké cévy) Zavřená poranění hrudníku Patří sem zlomeniny žeber (1 žebro, sériové zlomeniny), zlomeniny sterna a vznik zavřeného pneumotoraxu. Charakteristické je paradoxní dýchání (vylomená část hrudní stěny se při vdechu a výdechu chová jinak než zbytek hrudníku – při vdechu se vtahuje a při výdechu vyklenuje).

PORANĚNÍ HRUDNÍKU Zavřený pneumotorax Při poranění hrudníku, průdušek nebo plicního parenchymu dochází ke komunikaci DC s pohrudniční dutinou. Brání rozepěti plíce při vdechu. Postiženého uklidíme a volíme polohu v polosedě s podloženými zády. Při patrném nerovnoměrném vyklenování hrudníku – fixace hrudníku elastickým obinadlem. Při zástavě dýchání zahájíme KPR a rychle zajistíme RZP.

Zavřený pneumotorax úplný nebo částečný kolaps plíce

PORANĚNÍ HRUDNÍKU Otevřená poranění hrudníku Uměle vytvořená komunikace mezi zevním prostředím a pohrudniční dutinou. Otevřený pneumotorax Vzniká následkem bodného, střelného a někdy i tupého poranění hrudní stěny.

PORANĚNÍ HRUDNÍKU Trvala komunikace dutiny hrudní se zevním prostředím – rána krvácí a uniká jí navenek vzduch. Každé nasátí vzduchu do pohrudniční dutiny zhoršuje stav – plíce kolabuje a vnikající vzduch přesunuje plíci a mediastinum na opačnou stranu. Postižený je dušný a cyanotický. V prvém okamžiku je důležité uzavřít otvor v dutině hrudní dlaní (postiženého či zachránce) Poloha v polosedě, RZP.

Otevřený pneumotorax vlání mediastina

PORANĚNÍ HRUDNÍKU Záklopkový (ventilový) pneumotorax Bezprostředně ohrožuje život postiženého, jedná se o jednostrannou komunikaci zevního prostředí s pohrudniční dutinou. Vzduch se při vdechu dostává do pohrudniční dutiny, ale při výdechu se poranění uzavře – měkké tkáně brání zpětnému pohybu vzduchu. Stejnostranná plíce rychle kolabuje – při každém vdechu se zvětšuje přetlak a tlačí srdce a plíce na opačnou stranu.

PORANĚNÍ HRUDNÍKU Zhoršuje se ventilace a oběh, postižený je dušný a neklidný, cyanotický, má zvýšenou náplň krčních žil, dochází ke zmenšování dýchacích pohybů. Neprodyšně uzavřít otvor v dutině hrudní a co nejrychleji transport do nemocnice RZP. Hemothorax Hromadění krve v dutině hrudní následkem poranění mezižeberních cév, žeber a plic.

Záklopkový pneumotorax přetlak v pohrudniční dutině přetlačení mediastina a stlačení srdce a velkých cév

ZÁVAŽNÁ PORANĚNÍ BŘICHA A RETROPERITONEA Otevřená poranění Vznikají následkem bodných, sečných, řezných nebo střelných ran. Bývá poraněno současně více orgánů – může dojít k vyhřeznutí střev. Vyhřezlé útroby nikdy nevsunujeme zpět do břišní dutiny, ale poraněnou část zabalíme např. do čistého ručníku, prostěradla. Nepodáváme nic per os. Co nejrychlejší transport.

ZÁVAŽNÁ PORANĚNÍ BŘICHA A RETROPERITONEA Zavřená poranění dutiny břišní Vznikají tupým mechanismem (pád, tlaková vlna, tupý předmět). Postižený si stěžuje na bolesti, může dojít k rozvoji šoku. Úlevová poloha je na zádech s podloženými končetinami. Nepodáváme nic per os. Rychlý transport RZP.

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Poranění kloubů Zhmoždění kloubů (cotrusio) Podvrknutí (distorsio) Vymknutí (luxacio) Poranění kostí Fraktura - zlomenina – porušení kontinuity kosti. Jednoduché – pouze kost Komplikované – dochází i k poranění měkkých tkání, cév a nervů Zavřená zlomenina - není porušen kožní kryt Otevřená zlomenina - porušení, poranění kožního krytu

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Charakteristické rysy poranění kostí a kloubů Změna tvaru, otok, bolest, porucha funkce Komplikace Krvácení do okolní tkáně nebo navenek z poraněných cév Porušení funkce nervů Značné krevní ztráty

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ První pomoc Dlaha musí zasahovat dva nejbližší klouby, vždy následuje odborná lékařská pomoc.

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Zlomeniny kostí HK Zlomenina lopatky a klíční kosti, zavěsíme na šátkový obvaz. Zlomenina kosti pažní – použijeme dlahy (i improvizované) tak, že musí přesahovat rameno i loket, poté končetinu dáme na závěs a přivážeme k tělu, bez dlahy – závěs a připevnění k hrudníku. Zlomenina předloktí – přiložení dlahy přesahující zápěstí a loketní klub, poté závěs na šátek.

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Luxace kloubů HK Nikdy nenapravujeme, transport postiženého vždy v poloze jakou HK zaujímá (od těla, při těle – závěs HK). Jde-li o zlomeninu s velkým tepenným krvácením – nejprve stavíme krvácení a imobilizace až po zastavení krvácení !!!!

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Zlomeniny DK Může být zlomenina stehenní kosti, bérce, hlezna a nohy. Většinou je tato zlomenina spojena s krvácením či šokovým stavem.

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Neupravujeme patologický tvar končetiny Otevřenou zlomeninu kryjeme sterilně a teprve pak imobilizace. Imobilizace stehenní kosti je velmi náročná, musí být dva zachránci a provizorní dlaha sahá od bederní krajiny po kotník.

PORANĚNÍ KOSTÍ A KLOUBŮ Imobilizace bérce – dlaha přesahuje kolenní kloub a sahá ke špičce nohy. V nouzi lze končetiny svázat k sobě, kdy zdrav tvoří dlahu pro poraněnou končetinu. Odsun poraněného vždy v leže. Luxace DK Imobilizaci provádím tak, že nepohybujeme poraněnou končetinou a zraněného znehybníme obložením. Svázaní DK – u luxace kyčle, luxace kolena – dvě dlahy od kyčelního přes hlezenní kloub.