Sběrnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové karty, parametry
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
ZÁKLADNÍ DESKA.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konstrukční práce Téma: Sběrnice (BUS) Vytvořeno dne: Poznámka: V prezentaci jsou zvukové efekty. Proto je lepší ji pouštět se zvukem. Děkuji.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Popis sběrnic Střední odborná škola Otrokovice
S BĚRNICE PRO GRAF. KARTY Funkce graf. karet Rendering.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Opáčko Jak pracuje modem, jaké jsou typy modemů?
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Periferní zařízení počítače
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
MainBoard.
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
PCI Express PCI Express, PCIe ale také 3GIO (3rd Generation I/O) Interní lokální sběrnice založena na standardu starší PCI, komunikující na vetší přenosové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Základní deska Matherboard.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hardware.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Hardware osobních počítačů
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Komunikace v PC.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Počítačové systémy 4. Sběrnice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Základní desky Anna Daňková
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Sběrnice

Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Přes sběrnice probíhá komunikace mezi mikroprocesorem a periferiemi.

Nejdůležitější parametry Šířka přenosu - počet bitů, které lze zároveň po sběrnici přenést [bit]. Frekvence - maximální frekvence, se kterou může sběrnice pracovat [Hz]. Rychlost (propustnost) - počet bytů přenesených za jednotku času [B/s].

Sběrnice lze rozdělit na: Lokální sběrnice - připojena přímo na mikroprocesor, je jím řízena a propojuje mikroprocesor s obvody na základní desce. Systémová sběrnice - odděluje mikroprocesor od okolního světa. Je zakončena normovanými konektory - sloty.

Rozdělení podle uspořádání Sériové, paralelní – nastavíme a spustíme přenos, sérioparalelní – musí vždy vyprodukovat 8 – 32 čísel.

Rozdělení podle směru přenosu Jednosměrné, obousměrné.

Rozdělení podle funkce Datové (DB) - přenáší pouze numerické údaje mezi zdrojovým a cílovým zařízením, adresové (AB) - přenáší pouze numerické údaje mezi zdrojovým a cílovým zařízením, řídící (CB – control bus) - přenáší signály pro řízení celé komunikace.

Druhy sběrnic není kompatibilní s ISA, tato sběrnice zanikla. ISA (AT bus) uvedena firmou IBM v roce 1981, původně 8, později 16 bitová, měla svojí frekvenci, které se musel procesor přizpůsobit, byla pomalá (6 později 8 MHz). MCA není kompatibilní s ISA, tato sběrnice zanikla.

EISA 32 bitová sběrnice s taktem 33 MB/s (přibližně 8 MHz), je dražší, používá se pro Novell a Unix, je vhodná pro víceprocesorové systémy. Používá se pouze u serverů.

VESA (Local bus) 32 bitová lokální sběrnice, je tvořena přímo výstupem z procesoru, umí se přizpůsobit procesoru frekvencí i šířkou přenášených dat, výstupní frekvence procesoru se musí dělit třemi. Frekvence musí být vždy podělena tak, aby vyhovovala frekvenci procesoru.

PCI inteligentní sběrnice, slouží k propojení periferních zařízení, je 32 a 64 bitová s rychlostí přenosu 132 MB/s respektive 264 MB/s, což je 33 MHz. Netvoří přímo sběrnici procesoru, ale je spojujícím článkem mezi procesorovou sběrnicí a ostatními periferiemi, PCI má svůj BIOS, který se nastavuje v CMOS.

PC Cards určena pro PC Cards (PCMCIA), se svými parametry se vyrovná PCI (132 MB/s, 32b), používá se jako rozšíření PCI u notebooků, pro karty, které jsou zásuvné (paměť, síťová karta, modem, atd.), pracuje na 16b nebo 32b, napojení přes bridge (bridge Card bus) na PCI.

AGP Speciální sběrnice pro komunikaci s grafickou kartou, dovoluje současný přenos mezi procesorem, operační pamětí, grafickou kartou a PCI, přenosová rychlost až 264 MB/s, může pracovat přímo s operační pamětí.

USB Vnější sériová sběrnice, sjednocuje všechny porty a jejich velké množství konfigurací do jediného portu, lze řetězit až 127 periferií, může sloužit i k jejich napájení, USB 1.1 – přenosová rychlost až 1,5 MB/s USB 2.0 – přenosová rychlost až 60 MB/s.