Pу́сская архитекту́ра (Москва, Санкт-Петербург)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Štafová, Vendula Linková, Hana Zahradníčková SEXTA
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Zájezd do Paříže.
neboli chrám svatého Štěpána ve Vídni
Martin Vildt Moskva a ruské památky.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Markéta Horáková Kvinta B
Paříž Prezentace 5.B.
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
MOSCU A PRO NAŠINCE MOSKVA FONDO MUSICAL: KALINKA –HELMUT LOTTI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Санкт-Петербург ● Дворцовая площадь – Александровская колонна – Зимний дворец – Государственный Эрмитаж – Здание штаба Гвардейского корпуса – Здание Главного.
Архитектура и памятники Санкт- Петербурга ● Петропавловская крепость ● Главное адмиралтейство ● Медный всадник ● Невский проспект ● Исаакиевский собор.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Podívejte se, jaké to jsou.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
Katedrála Saint Denis.
Milánský dóm – Duomo di milano
Katedrála v Chartres.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Vývoj v Rusku.
EGYPT.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Artemidin chrám v Efesu
Olivetská hora V Jeruzalémě
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Svět techniky a já Marie Luptáková.
VY_32_INOVACE_17 Asie - Čína - Velká čínská zeď
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
Praha.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PAMÁTKY PRAHA.
Brno.
Opava.
RUSKO Jan Vaněk.
Egyptské pyramidy.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Vývoj v Rusku.
Město Brno.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_739_MOSKVA TÉMA: Zajímavá místa Moskvy.
Jižní, jihovýchodní a východní Evropa
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_740_PETROHRAD TÉMA: Zajímavá místa Petrohradu.
Sedm divů světa.
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Letní park Летний сад. Letní sad  Park byl založen carem Petrem I. v roce 1704  Letní park najdeme v centru Petrohradu na levém břehu řeky Něvy kousek.
PETROHRAD Petrohrad je s téměř obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
.  Kreml je hradní komplex středověkého původu v centru Moskvy  Kreml patří mezi nejstarší části dnešní Moskvy  v ruštině znamená výraz „kreml“městskou.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Digitální učební materiál
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Transkript prezentace:

Pу́сская архитекту́ра (Москва, Санкт-Петербург) Sahulová,Myslivcová,Fiala девятый б RJs 13oe мая 2014

Москва

Mauzoleum Vladimíra Iljiče Lenina  Mauzoleum  je věnované prvnímu komunistickému vůdci SSSR, Vladimíru Iljiči Leninovi. Nachází se na Rudém náměstí u Kremelské zdi. Po smrti Lenina 21. ledna 1924 si údajně mnoho lidí z celého SSSR přálo, aby jeho tělo bylo zachováno pro budoucí generace. Jeden z předních ruských patologů, Alexej Ivanovič Abrikosov tělo druhý den nabalzamoval, aby vydrželo v původním stavu až do doby Leninova pohřbu. 23. ledna, v noci, byl Alexej Sušev pověřen do tří dnů navrhnout a postavit hrobku, ve které se budou moci s Leninem lidé rozloučit.  Během měsíce a půl otevřenou rakev zhlédlo 100 000 lidí. V roce 1929 se začala stavět současná budova, na níž byl použit mramor, žula, porfyr a labradorit, dokončena byla o rok později. Během let 1924 – 1972 navštívilo muzeum 10 milionů lidí. V roce 1973 byl vyměněn původní sarkofág za nový. U muzea stála také čestná stráž, a to až do roku 1993. Muzeum se stalo symbolem komunismu v SSSR a později i turistickou atrakcí nového Ruska. V 50. letech byl vedle Lenina vystaven i Stalin.

Храм Василия Блаженного Pасположенный на Красной площади в Москве. Широко известный памятник русской архитектуры. Его архитектура символизирует связь России с Европой и Азией. Храм был построен в годы 1555-1560. Храм состоит из восьми церквей. В годе 1588 была пристроила часовня святого Василия.

Rudé náměstí Rudé náměstí je nejvýznamnější náměstí v Moskvě. Nachází se přímo v centru města. Náměstí odděluje Kreml – sídlo dříve králů a dnes ruského prezidenta od staré obchodní čtvrti s názvem  Kitaj-gorod. Všechny významné radiální ulice ve městě vycházejí právě z Rudého náměstí. Je považováno za nejhlavnější ve městě a i v celém Rusku, má charakter centra celé země. Od roku 1991 je na seznamu památek UNESCO. Historický vývoj Místo, kde se dnes náměstí nachází, bylo ještě v 15. století zastavěné dřevěnými domy. Car Ivan III. však vydal roku 1493 dekret, kterým nařídil – vzhledem k nebezpečí požárů – domy strhnout. Nové, prázdné místo brzy začalo Moskvanům sloužit jako tržiště. Později na svém významu ještě vzrostlo; korunováni zde byli i někteří ruští carové. Svůj význam ztratilo po přestěhování metropole Ruska do Petrohradu. Po občanské válce a vytvoření SSSR se centrum státu znovu usídlilo v Moskvě a stejně jako tomu bylo i dříve náměstí opět mělo klíčový význam. Konaly se zde vojenské přehlídky a manifestace, roku 1929 tu vzniklo Leninovo mauzoleum. U kremelské zdi byli pochováni významní představitelé státu. Přestože název Rudé náměstí je často spojován s rudou Kremelskou zdí, nebo s rudou barvou jako symbolem komunistické vlády ve 20. století, název náměstí má původ jinde. V ruštině slovo krasnyj (červený respektive rudý) kdysi také znamenalo hezký, krásný. Současný název tak má až od 17. století.

Moskevský Kreml Moskevský Kreml představuje nejstarší část Moskvy V současnosti jde o hlavní politické, kulturní a duchovní centrum města, které je oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace. U moskevského Kremlu jsou velmi výrazné vnější zdi postavené z neomítaných červených pálených cihel a posílené dvaceti věžemi, nejvyšší Trojická měří 79 metrů. Jeden z největších hradních komplexů na světě. Uvnitř se nacházejí nejvýznamnější ruské kostely, například Uspenskij sobor (Nanebevzetí Panny Marie), Blagověščenskij sobor (Zvěstování Panny Marie) a Archangelskij sobor (Archanděla Michaela) s hrobkami ruských panovníků.Moskevský Kreml je největší evropská obývaná pevnost.

Санкт-Петербург 

Зимний дворец Он был построен в 1754-1762 по приказу царя Петра как зимняя резиденция русских царей. В 1917 году временный дворец служил резиденцией Временного правительства России. Октябрьская революция началась штурма Зимнего дворца 7oe ноября 1917

Смольный собор Смольный собор в состав архитектурного ансамбля Смольного монастыря, который находится в Санкт-Петербурге на левом берегу Невы на Смольной набережной. Является также концертной площадкой классической музыки.

Петергоф Петерго́ф   дворцово-парковый ансамбль на южном берегу Финского залива в 29 км от Санкт-Петербурга. Часть его находится в ведении Государственного музея-заповедника «Петергоф». Петергоф включает в себя несколько дворцово-парковых ансамблей, формировавшихся на протяжении двух веков. Нижний парк, Верхний сад и Английский парк — ансамбли, получившие развитие в XVIII веке; Александрия, Колонистский парк, Луговой парк, Александровский парк, Сергиевка, Собственная дача — ансамбли XIX века. В годы Великой Отечественной войны, находясь на территории, оккупированной немецкими войсками.

Chrám Kristova vzkříšení - Spasitel na krvi Petrohradský pravoslavný chrám, který byl vybudován na místě, kde byl v roce 1881 spáchán atentát na Alexandra II. , který na následky atentátu zemřel. Chrám dal postavit jeho syn Alexandr III. na památku zavražděného cara. Stavba se začala budovat v roce 1883 a dokončena byla v roce 1907. Nachází se u Gribojedových kanálu.  Stavba je vybudována ve starém ruském stylu. V letech komunistické diktatury byl chrám uzavřen a vydrancován. Mozaiky a vzácné ikony byly poškozeny. Určitou dobu sloužil chrám jako sklad ovoce a zeleniny, což bylo vrcholem bolševického barbarství. Chrám dlouho chátral, po čase byl rekonstruován. 

Исто́чник информа́ции http://slovnik.seznam.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi&ei=HUl7U4DmFqGr7Abh9IGwAg&ved=0CAQQqi4oAg