Geneticky modifikované potraviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Zdroje obživy pro lidstvo
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Michal TICHÝ, Martin ZEMAN Krajská zdravotní, a.s.; Č R UJEP Ústí nad Labem; Č R FZaSP TU Trnava; SR PILOTNÍ PROJEKT ADAPTACE BRITSKÉ METODIKY „MUST“ DO.
Genetické inženýrství
Jana Janoušková Gymnázium U Balvanu 16 3.ročník
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Choroby člověka a jejich prevence Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské nám ě stí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Název.
KRAJINA V OKOLÍ MÉHO DOMOVA
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
Pica pica Straka obecná.
Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Bezpečné potraviny na českém trhu
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Geneticky modifikované organismy
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
Geneticky modifikované organismy
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
IRSKO.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Geneticky modifikované organismy
Zdroje obživy pro lidstvo
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Genové dělo.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
BAKTERIE Evelina Wajtrová.
Genetické inženýrství
Vypracoval : Marek Voštinka
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
mák setý: charakteristika a pěstování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Zemědělství.
Biotechnologie rostlin a GMO
Geneticky modifikované organizmy
Biopotraviny.
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Transkript prezentace:

Geneticky modifikované potraviny Markéta Nyklíčková

GMO Organismy, jejichž DNA byla změněna genetickou modifikací cílený zásah do genetického materiálu

Genová manipulace Úprava genů cílových organismů Strukturální a regulační geny Vnesení nebo cílená deaktivace konkrétních genů Po přenesení genu z jiného organismu – transgenní organismus (hl. rostlinný) – proces transgenoze 1. transgenní rostlina – r. 1983 tabák (Nicotiana)

Nejčastější plodiny Sója, kukuřice, bavlník a řepka olejná V ČR – sójové a řepkové oleje V EU – nesmí být GMO živočišného původu Nejčastěji krmiva – podle FEFAC je 85% krmných směsí v EU označeno jako GM materiál Mimo EU – např. GM losos

Pěstování GMO v ČR Postupy stanoveny zákonem 78/2004 Sb. a vyhláškou 209/2004 1. plodinou – kukuřice firmy Monsanto – odolná vůči škůdcům V březnu 2010 – GM odrůda brambory Amflora – lepší vlastnosti škrobu – textilní a papírenský průmysl V ČR po Španělsku 2. největší plocha osetá GMO

EU vs USA Rozpory v náhledu na GM potraviny USA a Kanada – rozsáhlé investice a produkce EU značně zdrženlivější Velmi přísná regulace – nařízení evropského parlamentu č. 1829/2003

Označování GM potravin a krmiv Balené produkty – na etiketě musí být uvedeno „Tento produkt obsahuje geneticky modifikované organismy“ nebo „Tento produkt obsahuje geneticky modifikovaný…..“ Nebalené produkty – v jejich blízkosti při jejich vystavení musí být uvedeno totéž Nevztahuje se na potraviny obsahující GMO v menším obsahu než 0,9% Povinnost označování krmiv jen v zemích EU a pro dovozce mimo EU

Dobré nebo špatné? Nové vlastnosti GM plodin (odolnost, vyšší podíl živin,…) Vliv na konzumenty? Dosud nebyl prokázán vztah mezi konzumací GM potravin a jakýmkoli problémem Otázka času? Zatím krátká doba na prokázání vlivu GMO na zdraví či životní prostředí

Přínosy Zvýšení výnosů plodin a užitkovosti zvířat Zvýšení nutriční hodnoty potravin Snížení ztrát při pěstování a chovu Omezení chemizace zvýšením odolnosti org. Rozšíření pěstování do nepříznivých oblastí Farmaceutické a energetické využití Zlepšení diagnostických a léčebných postupů

Rizika Rezidua látek (např. pesticidů) u rostlin, které snáší jejich vysoké dávky – zvýšené riziko zhoubného onemocnění lymf. žláz Prokázaný vliv na zdraví krys při výzkumu? Teoretické hrozby: zvýšený výskyt alergií Přenos odolnosti vůči antibiotikům Ochuzení druhové rozmanitosti

Závěr Pečlivé výzkumy a sledování Rozhodnutí je na každém

Zdroje: Ministerstvo životního prostředí: Geneticky modifikované organismy. 2012. [online][cit. 30.10.2013]. Dostupné z: http://www.mzp.cz/cz/geneticky_modifikovane_organismy eAGRI.cz: Geneticky modifikované organismy. 2013. [online][cit. 30.10.2013]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/gmo-geneticky- modifikovane-organismy/ Příroda.cz: Geneticky modifikované organismy. 2013. [online][cit. 30.10.2013]. Dostupné z: http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2428 Polčáková, P: Téma: GMO - Geneticky modifikované organismy. 5/2010. [online][cit. 30.10.2013]. Dostupné z: http://www.veda.muni.cz/tema/1843-tema-gmo- geneticky-modifikovane-organismy#.UnJzdr3y-So Wikipedie.cz: Geneticky modifikované organismy. 2013. [online][cit. 30.10.2013]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Geneticky_modifikovaný_organismus Upol.cz. Geneticky modifikované organismy (GMO). 2010 [online][cit. 30.10.2013]. Dostupné z: http://www.lf.upol.cz/menu/veda-a-vyzkum/geneticky-modifikovane- organismy-gmo/#c18696