Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Lihoviny.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hmotnostní zlomek převáděný na %
ROZTOKY.
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Druhy piva, skladování piva
Výroba vína II.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Včelí produkty, jejich získávání a využití
Kupujte med přímo od včelaře! Získáte tak:
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Koření.
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Včela medonosná Prvouka, 2. třída.
Včela medonosná Vytvořil: Jiří Burda
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Roztoky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Potraviny a výživa – Med
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Výroba MEDOVINY

Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě vč. produktů Včelstvo: matka, trubec, dělnice 1 rok včelstva: cca 200 kg medu, 30 kg pylu, 1 kg vosku, do 12 dkg propolisu Včelař schopen získat – kg medu, 0,2-1 kg vosku

Medovina Recept vytvořený samotnou přírodou Tradiční medovina: - Voda, med, kvasinky - nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu zředěného vodou Ovocné, kořeněné, bylinkové Název – ze spojení medové víno 1 z nejstarších alkoholických nápojů, znám již od starověku

Výroba Zahrnuje tyto fáze: 1)Vaření 2)Kvašení 3)Dokvašování, filtrace, čeření 4)Dezertace

Vaření Smíchá se voda a med v určitém poměru Vytvoří se roztok s cukernatostí 20-32% Směs se povaří – zahubí plísně, bakterie,.. Druh medu – vliv na chuť, kvalitu a barvu →luční med – světlá medovina →lesní med – středně tmavá medovina

Kvašení Čisté kultury různých kmenů vinných kvasinek Množení v malém množství – tzv. rozkvas → vmíchání do směsi + přidání látek pro zajištění správného kvasného prostředí (kys. vinná, citrónová,..) Při teplotě 20-27° - probíhá bouřlivé kvašení → ve vinných sudech Kvasit se medovina nechává 1-4 týdny i déle (příliš dlouhé kvašení kvalitu medoviny snižuje!!)

Dokvašování, filtrace a čeření Po kvašení se medovina přefiltruje a přelije do menší nádoby – tam se dokvasí – cca ½ roku Čeření - do medoviny se přidávají další látky (tanin, želatina, vaječný bílek) → zisk čisté medoviny + dochucovadla, směs koření (mandlová, oříšková medovina,… )

Dezertace Dochucení a dobarvení (barva značně závisí na typu medu) Stejný vzhled u 1 produktu – dobarvování karamelizovaným cukrem Dále se dolihuje na zvolený objem alkoholu → tím se proces dokvašování téměř zastaví Stáčení do lahví, etiketace – konec výroby

Kvalita medoviny Není tak vytříbená chuť, jako u vína Barva – značně variabilní Pije se vychlazená, některé druhy ohřáté V lahvi může být lehce zakalená, ve sklenici se musí kal ihned usadit (nečistoty,..) Medovina může být i šumivá

Co to je Včelovina??? 1)Oproti většině medovin kvasí při nízkých teplotách (17°C) lepší chuť 2)Směs ze 3 druhů medu 3)Bez konzervantů, barviv, aroma 4)Čtyřikrát filtrovaná voda s vhodným poměrem minerálů

Zdroje:

Děkuji za pozornost