Terénní prospekce podporovaná mapovými aplikacemi, GPS a Google Earth

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
Revize paleolitického osídlení na dolním toku Bobravy Petr Škrdla, ArÚ AV ČR Brno Tereza Rychtaříková, FF UK Praha Ladislav Nejman, PřF MU Brno Martin.
Chronologie počátku mladého paleolitu na Moravě
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Želešice-Hoynerhügel: Nové poznatky o szeletienu na Moravě
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
  Vytvořit digitální znázornění průběhu hipostezek v Moravskoslezském kraji, provést vhodné analýzy průběhu jezdeckých tras a data publikovat na internetu.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Google Earth (Google Maps)
FOTOARCHIV ČGS Pavel Bokr Tamara Sidorinová geology
Integrované terénní vyučování Geografie
Zdroje dat, měření, konverze
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Geografické aktivity Vytvořili: Michal Trnka a Jana Urbanová.
Neruda Petr Anthropos, Moravian Museum, Zelný trh 6, Brno, Czech Republic Rekonstrukce středopaleolitických prostorových struktur v jeskyni Kůlně.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Vyhledávání českých regionů a měst uživateli Google autor bakalářské práce: Markéta Návratová vedoucí bakalářské práce: doc. Dr. Ing. Jiří Horák BAKALÁŘSKÁ.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
2OP381 Manažerská informatika 1
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
PRESENTATION NAME Description Webová GIS aplikace pro lokalizaci nezákonného ukládání odpadu Autor: Hana Hálová Vedoucí práce: Ing. Katarína Slezáková.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Navigace a mapování pomocí GPS
Navigace a mapování pomocí GPS vedoucí: Doc. Petr Rapant Jiří Hanslian.
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
Technologie - snímkové orientace
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Pokračování EUP projektu na Moravě
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Geografické informační systémy Prezentace bakalářské práce: Vedoucí : doc.Ing. Petr RAPANT, CSc. Autor : Tomáš HERMAN - G362 DETEKCE ZMĚN V MAPÁCH S VYUŽITÍM.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
INFORMAČNÍ SYSTÉM GEOLOGICKÝCH SBÍREK
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
Workshop Uherské Hradiště Principy fungování GPS a geocaching Jakub Trojan
SOPKY A GEOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE (3D VIZUALIZACE) Vedoucí práce: Mgr. Ivana Češková Vyhotovitel: Zuzana Sukeníková, GB364.
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Textový Editor.
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
Lokalita bohunicienu v Ořechově
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Terénní prospekce podporovaná mapovými aplikacemi, GPS a Google Earth IAA#800010801 http://www.iabrno.cz/EUP.htm Terénní prospekce podporovaná mapovými aplikacemi, GPS a Google Earth Tereza Rychtaříková Petr Škrdla © 2011. Obrázky v prezentaci jsou chráněny autorským zákonem. Jakékoliv kopírování nebo další využití je možné pouze s písemným souhlasem autorů.

EUP projekt Stav do roku 2008: Omezené množství stratifikovaných EUP lokalit. Výzkumné otázky: Je možné aplikací koncepce sídelních strategií vyhledat nové stratifikované lokality? Je možné pomocí detailního povrchového průzkumu zachytit intaktní sedimenty na lokalitách známých desítky let pouze jako povrchové? Cíle EUP projektu: vyhledat nové stratifikované lokality, které je možno zkoumat; provést na nich výzkumy za pomoci precizní metodiky; získat přesné stratigrafické informace (sedimentologie, mikromorfologie); získat absolutní data (AMS, OSL, TL); získat hodnotitelné kolekce artefaktů a dalších utilitárních i neutilitárních předmětů; a nepřímo tak přispět do diskuse o příchodu AMH a tvůrcích jednotlivých EUP kultur Vzhledem k charakteru sedimentů nepředpokládáme přítomnost kosterních pozůstatků tvůrců jednotlivých industrií. Metoda: 1. nalezení vhodných lokalit (revize starších fondů, užití koncepce sídelních strategií), 2. terénní průzkum, zaměřování všech nálezů a jevů pomocí GPS a vyhodnocení v prostředí GIS, 3. sondáž na vytipovaných polohách, 4. systematický výzkum. IAA#800010801 http://www.iabrno.cz/EUP.htm

Nalezení vhodných lokalit a) Revize stávajících fondů (kolekce nálezů v muzeích i soukromých sbírkách) Je třeba revidovat nálezy, ověřit jejich paleolitickou klasifikaci; hledat stopy CaCO3 na povrchu artefaktů; sledovat přítomnost osteologického materiálu. b) Revize starší literatury (knihy, časopisy, archivy, pozůstalosti, denní tisk) Je třeba najít podklady pro přesnou lokalizaci starších nálezů a dohledat případné zmínky o nálezových okolnostech. c) Koncepce sídelních strategií (zabývá se analýzou umístění sídlišť v krajině, tj. hledáním jejich společných, geograficky determinovaných vlastností). Vytvoření 2-D a 3-D modelů krajiny a analýza umístění známých paleolitických sídlišť; analýza pokryvných sedimentů a procenta dochování fosilní krajiny; vytvoření charakteristických vektorů různých kultur složených s geografických, geologických a archeologických proměnných; predikce nových lokalit na základě charakteristických vektorů; ověření vytipovaných poloh – povrchový průzkum, sondáž; a další upřesnění charakteristických vektorů.

Analýza získaných dat MapSource (Garmin): stahování bodů, stahování prošlých tras, primární databáze (dnes čítá více než 6000 bodů). Google Earth: analýza rozptylu bodů a prošlých tras na podkladu satelitních a leteckých snímků Surfer (Golden Software): Analýza rozptylu bodů na podkladě digitálního modelu reliéfu

Typy GPS, ukládání dat Nemapové eTrex Mapové eTrex Vista eTrex Vista HCx GPSMap 62st PRO Oregon 550t PRO Dakota 10 PRO Terénní úložiště dat Netbook Assus Eee

Průzkum pomocí GPS – georeferencované fotografie (Oregon 550t)

Terénní průzkum Cíleně se zaměřujeme na předem vytipované polohy – viz koncepce sídelních strategií. Vytipované polohy navštěvujeme opakovaně, jeden průzkum nelze pokládat za reprezentativní. Shromažďujeme a pomocí GPS zaměřujeme všechny nálezy nalezené artefakty štípané kamenné industrie; manuporty; barviva; ozdobné předměty; osteologický materiál; i postpaleolitické kontaminace (zejména kamennou industrii). Zaznamenáváme do GPS a následně zpětně analyzujeme prošlou trasu, což nám umožní připravit plán příštího průzkumu Sledujeme a přímo v terénu zaznamenáváme do poznámkového bloku nebo do zařízení GPS přítomnost důležitých indikátorů u jednotlivých artefaktů specifické typologické a technologické znaky u jednotlivých artefaktů; přítomnost stop vysráženého CaCO3 na povrchu artefaktů; charakter podloží (např. přítomnost štěrku nebo naopak vápnitých konkrecí, etc.). V terénu získaná data shromažďujeme v jednom souboru, propojujeme je s dodatečnými informacemi (indikátory) a vyhodnocujeme v prostředí GIS.

Vyhodnocení zaměřených bodů a tras v mapách TOPO Czech PRO 2010 pomocí programu Map Source Práce s body možnost přiřazení různých symbolů jednotlivým bodům na základě charakteru nálezu; možnost použití vlastních symbolů; zobrazení nadmořské výšky; zobrazení souřadnic v systému WGS 84; snadný import a export dat pomocí gpx formátu. Práce s trasami různé možnosti nastavení ukládání prošlých tras; možnost vytváření vlastních tras a vlastních trasových bodů za účelem dodatečné navigace. Propojení s Google Earth

Práce s body

Opakované průzkumy

X

Google Earth První snímky z roku 2001 (Mikulov), postupně přibývají další snímky (především z hraničních oblastí), celá Česká republika v roce 2007, další snímky z let 2009, 2010 Info o aplikaci: http://earth.google.com/support/bin/answer.py?answer=176147 Transfer dat získaných z Map Source a jejich zobrazení v reálném terénu; Úprava tras na lepší viditelnost (oproti Map Source); Možnost přiřazení různých symbolů jednotlivým bodům na základě charakteru nálezu; Vyhledávání potenciálních archeologických objektů, geologických a geomorfologických krajinných elementů (strže, úvozové cesty, geologické zlomy, zavodnění…);

Map source vs. Google Earth

Sledování a analýza rozptylu nálezů a pokryvných sedimentů na satelitních snímcích

Dosavadní výsledky EUP projektu (2008 – 5/2011) Stratifikované lokality ověřené výzkumem (7) Tvarožná–Za školou (výzkum 2008, bohunicien) Líšeň-Čtvrtě (výzkum 2009, aurignacien) Želeč-Holcase (výzkum 2010, bohunicien?) Želešice-Hoyner Hügel (výzkum 2010, szeletien?) Líšeň-Hrubé podsedky (výzkum 2010, bohunicien) Líšeň-Nad výhonem (výzkum 2010, aurignacien) Podolí-Nad výhonem (výzkum 2011, bohunicien) Potenciání stratifikované lokality (4) Lokality objevené v rámci EUP projektu bez artefaktů v intaktních sedimentech (35)