Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Advertisements

Městská knihovna Ústí nad Orlicí
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH.
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Akvizice Univerzitní knihovny ZČU
Regionální knihovna Karviná Informační oddělení Kde nás najdete? Centrum 2299 Karviná – Mizerov.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Porada pracovníků dílčích knihoven kateder fakult ČVUT
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty. Základní informace Otevírací doba: »Po – Čt 9.00 – »Pá 9.00 – 15.00
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU Celkové výsledky 2015.
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
SAP & Aleph na VUT v Brně závěrečná fáze vývoje Antonín Vaishar, Sualeph podzim 2010, Brno.
Mgr. Veronika Kopečná, , Knihovna Lékařské fakulty UP, Hněvotínská 3.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Knihovna a její služby v 21. století
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
Technické zázemí Univerzitní knihovny ZČU V Plzni
KNIHOVNA UNIVERZITNÍHO KAMPUSU MU Kamenice 5, Brno
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni

7 fakult7 fakult –(aplikovaných věd, elektrotechnická, strojní, pedagogická, ekonomická, právnická, filozofická) 60 kateder studentů 764 doktorandů 971 učitelů 706 ostatních pracovníků kampus Bory, střed města, Cheb (+ Strakonice, Sokolov?) Západočeská univerzita v Plzni - současnost

ORGANIZAČNÍ SCHÉMA I EKONOMICKÁ knihovna v Chebu (3) PRÁVNICKÁ knihovna - Americká tř.(5) TECHNICKO- EKONOMICKÁ knihovna - Bory (12) PEDAGOGICKÁ knihovna- Klatovská tř. (12) studovna Sedláčkova ul. studovna Jungmannova ul. studovna Veleslavínova ul. studovna Husova ul. UNIVERZITNÍ KNIHOVNA UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ředitelství (2) odd. systémové podpory (3) odd. akvizice a zpracování (13) půjčovna a studovna studovna časopisů půjčovna a studovna studovna časopisů

Statistiky za rok 2004 Univerzitní knihovna CelkemEKOPEDPRATEC Počet knihovních jednotek celkem Přírůstky Úbytky Výpůjčky (bez MVS) Rešerše a bibliografie MVS - jiné knihovně MVS - z jiné knihovny MMVS - z jiné knihovny Počet odebíraných titulů časopisů celkem Počet odebíraných zahr. titulů časopisů Počet odebíraných českých titulů časopisů Počet počítačů v knihovně/ studovně 150 /

Historie 1996 – Aleph – soub.katalog,knihovní řád, průkazka 1998 –Univerzitní knihovna – rozpočet, personální politika, odd.systémové podpory 2004 – centrální akvizice a zpracování

ORGANIZAČNÍ SCHÉMA II – ředitelství UK CENTRÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ akvizice jmenná katalogizace věcná katalogizace signování a zabezpečení správa seriálů (akvizice a katalogizace) katalogizace publikační činnosti katalogizace diplomových a bakalářských prací Ředitelství UK Služby pro dílčí knihovny a pro fakulty : správa knih. systému Aleph správa webových stránek UK EIZ (přístupy, školení) správa výpočetní techniky další vzdělávání knihovníků a uživatelů

Odborné knihovny – služby fakultám (vyučujícím a studentům) samoobslužné kopírování a tisky prezenční a absenční výpůjční služby MVS, MMVS rešerše, bibliografické informace (pro studenty - metodická pomoc) shromažďování a uchovávání publikační činnosti deponování a výpůjčky diplomových a bakalářských prací aktivní akvizice (nabídky) výběr příručkové literatury vyučujícímstudentům

FAKULTY (katedry) DÍLČÍ KNIHOVNY kontaktní osoba (aktivní akvizitér) půjčovna CENTRÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ akvizice jmenná katalogizace věcná katalogizace signování a zabezpečení EKONOMICKÉ ODDĚLENÍ (účtárna) NÁKUP KNIH DODAVATELÉ

EVIDENCE PUBLIKAČNÍ ČINNOSTI AUTOR přihláška prostřednictvím Bibliografické databáze (Publ) DÍLČÍ KNIHOVNY shromažďování plných textů editace záznamu v Publ CENTRÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ přetažení záznamu do Alephu doplnění katalogizačního záznamu vedení přírůstkových knih signování bibliografie Publikační činnost DÍLČÍ KNIHOVNY archivace plných textů prezenční výpůjčky

EVIDENCE DIPLOMOVÝCH PRACÍ KATEDRA zadání tématu diplomové práce prostřednictvím STAG STUDENT doplnění údajů a práci (klíčová slova, anotace, počet stran …) CENTRÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ svoz DP/BP z kateder přetažení záznamu do Alephu doplnění katalogizačního záznamu vedení přírůstkových knih signování DÍLČÍ KNIHOVNY uložení prezenční výpůjčky

Výhody a nevýhody – z pohledu knihovny –Náročnější na komunikaci - intranet, spol.diskový prostor, porady –Vztahy mezi knihovnami navzájem –Vztahy mezi centrem a knihovnami –Doprava knih + Kvalita práce, jednotnost, zastupitelnost + Vlastní rozpočet, větší volnost v jeho struktuře

Výhody a nevýhody – směrem k fakultám – Náročnější na komunikaci, – Pocit odcizení, „společný nepřítel – rektorát“ – Doba zpracování knih – Neprůhlednost, co kdo dělá => Webové stránky, společné mailové adresy

Výhody a nevýhody – směrem ke studentům + Jednoznačně pozitivní – stejná pravidla, stejné vyhledávání v katalogu, + Kopírování (a tisky) – jedno konto + Sjednocení třídníků volného výběru

Co je třeba dotáhnout? Pravidla financování knihovního fondu Výpůjčky pedagogů a zbytky dílčích kateder