Písmo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Formátování diplomové práce
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Zpracování textů počítačem
Typografie, psaní textů na počítači
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Textový editor 11 Styly.
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Základní typografická pravidla
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Zásady pro zpracování počítačové prezentace
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor Struktura textu – přiřazení stylu, formátování textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla.
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
WORDPAD Textový dokument.
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
FORMÁTOVÁNÍ DOKUMENTU
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní editace textu
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Transkript prezentace:

Písmo

Základní vlastnosti písma Font (sada) Řez obyčejné (normal) tučné (bold) kurzíva (italic) tučná kurzíva Velikost udává se v bodech (1 bod = 0,3759 mm) běžná velikost - 12 bodů noviny – 8 až 10 bodů 8 bodů 12 bodů 16 bodů 36 bodů 48 bodů

A A Antikva (patkové písmo) Psané písmo, ozdobná písma má stínové tahy (všechny linky nejsou stejně široké) má patičky novinové písmo Times New Roman A Grotesk (bezpatkové písmo) lineární písmo (všechny tahy jsou stejně široké) používá se pro nadpisy Arial A Psané písmo, ozdobná písma

nastavují se v nabídce Formát Vlastnosti odstavce nastavují se v nabídce Formát zarovnání odsazení mezery před a za odstavcem řádkování stínování a ohraničení automatické číslování a odrážky příklady

Typografická a estetická pravidla Používání písem základní text (dlouhé odstavce) – písmo patkové nadpisy - písmo bezpatkové Kombinování písem čím méně, tím lépe kombinujeme odlišná písma Vyznačování v textu vyznačuje se kurzivou v učebnicích tučným písmem nikdy nevyznačujeme jiným druhem písma Kontrola osamocených řádků vdovy a sirotci Předložky a spojky na konci řádků tvrdá mezera Ctrl+Shift+mezerník

Pokud zarovnáváme na střed několik řádků musí být spodní řádek nejkratší Nejdůležitější nadpisy by měly být umístěny v tzv. zlatém řezu Závorky a uvozovky se neoddělují mezerou od textu uvnitř (tj. píší se takto) Datum se píše s mezerami (7. 9. 2004) Za každým interpunkčním znaménkem se píše mezera (… věta, tady následuje další text) Za nadpisy se nepíše tečka Způsoby zapsání peněžní měny (13 Kč Kč 13,- 13,-) Číslice se zapisují s desetinnou čárkou 3,14 (tečka se píše v angličtině)

Obrázky a jejich vkládání do dokumentu vložení obrázku pomocí schránky nabídka Vložit – Obrázek – Ze souboru kliparty (dodávají se s programy) vlastnosti obrázku nabídka Formát – Obrázek (dvojklik na obrázku) Zobrazit – Panely nástrojů - Obrázek obtékání textu orámování barva jas, kontrast příklady