Významní vědci od renesance po současnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagoras 6.století př. n. l..
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Albert Einstein.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Významné osobnosti fyziky a chemie
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Mikuláš Koperník.
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Právo jako filozofický pojem
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
německý matematik, astrolog a astronom
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
4.Dynamika.
Předpoklady a historické souvislosti
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Filosofie úvod do problému....
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Gravitační síla, gravitační pole
MŮŽEME POCHOPIT VESMÍR, VE KTERÉM ŽIJEME?
Vinné sudy jako inspirace vzniku infinitezimálního počtu Prof. RNDr. Josef Molnár, CSc., PřF UP v Olomouci Univerzita třetího věku.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
2. Centrální gravitační pole
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Významní vědci od renesance po současnost

Mikuláš Koperník (1473-1543) je symbolickou postavou novověkého obratu. Ve svém díle O obězích nebeských sfér nahrazuje doposud platný PTOLEMAIŮV (2. stol.) geocentrický obraz světa se Zemí jakožto klidně spočívajícím středobodem veškerenstva obrazem heliocentrickým, v němž je ústřední hvězdou Slunce a Země se pohy­buje kolem ní. To je důležitý krok k prolomení uzavřeného pojetí světa středověku a nastolení otevřeného, dynamického obrazu světa.

Johannes Kepler (1571-1630) dále rozvíjí metodu kvantitativního poznání přírody Jeho zákony planetárního pohybu, založené na podrobných výpočtech, korigují falešné předpoklady přijímané ještě KOPERNÍKEM, např. kruhovou dráhu planet (postulovanou od antiky kvůli ideální povaze kruhového tvaru). Jeho významným přínosem je propojení matematického a dynamického (fyzikálního) popisu v astronomii.

Galileo Galilei (1564-1642) se proslavil svými zákony volného pádu a pohybu a svou obhajobou kopernikánské nauky: Podstata skutečnosti je podle něj určena číselnými poměry. Objektivního poznání dosáhne jen ten, kdo dokáže číst matematické znaky a pojmout je v zákonech. "Kniha přírody je napsána matematickou řečí a písmena jsou trojúhelníky, kruhy a další geometrické útvary."

Na vědeckém poznání se rovnou měrou podílí rozum i pozorování Na vědeckém poznání se rovnou měrou podílí rozum i pozorování. Pro jeho metodu je typické: rozložení popisovaného předmětu na jednoduché prvky (analýza jevů); vytvoření hypotéz; přezkoušení pomocí experimentů (i myšlenkových); dedukce důsledků; formulace matematických přírodních zákonů. Pro novověké chápání vědy je zásadním krokem nahrazení pojmu podstaty pojmem funkce. Pokrok přírodních věd byl umožněn zaměřením na kvantitativně měřitelné a v zákonitých souvislostech popsatelné rysy a odsunutím otázky po podstatě věcí.

Giordano Bruno (1548-1600). Je ovlivněn mj. novoplatónismem, MIKULÁŠEM KUSÁNSKÝM a KOPERNÍKEM. Jeho obraz světa jej přivádí do konfliktu s inkvizicí, následkem čehož je odsouzen a popraven. Podle něj je vesmír nekonečný a plný hvězd, sluncí a světů. Dále je vesmír plný života. Životodárný božský princip nestojí vně přírody, je přímo v ní. Tento filosofický postoj se nazývá panteismus (ztotožnění Boha s přírodou).

Isaac Newton – 1643 – 1727 astronom, fyzik, matematik a filozof. Vytvořil gravitační zákony – dokázal, že i nebeská tělesa udržuje gravitační síla.

1687 vyšlo Newtonovo dílo "Philosophiae naturalis principia mathematica"

Newtonův gravitační zákon: dvě tělesa na sebe působí silou, která je přímo úměrná součinu hmotností a nepřímo úměrná čtverci jejich vzdálenosti.

Charles Darwin (1809-1882) dílo O vzniku druhů prostřednictvím přirozeného výběru (1859) Mutace a selekce

Evoluce člověka

Auguste Comte (1798-1857) Kurz pozitivní filosofie

Psychoanalýza Psychoanalýza, zvaná také hlubinná psychologie, vznikla na přelomu 19. a 20. století a přinesla zcela nový pohled na psychiku. Zakladatelem je vídeňský psychiatr Sigmund Freud (1856 - 1939),

Albert Einstein (1879 – 1955)

Klasifikace věd