METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systémová integrace Ing. Roman Danel, Ph.D.
Advertisements

S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Základní koncepty systémové integrace
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
IS v surovinovém průmyslu Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení HGF VŠB – TU Ostrava.
Systémová integrace RFID & Internet of Things Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta.
Implementace IS ZMVŠ Třebíč. Návrh Vstupem pro návrh je výsledek analýzy = data, funkce, stavy; odtud se doplní systémové funkce, další data, návrh komunikace,
Systémová integrace Nasazení IS v surovinovém průmyslu z pohledu systémové integrace Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Průmyslová komunikace
Informační systémy podnikové systémy CRM
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Řízení přístupových práv uživatelů
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
3. Životní cyklus a procesy projektu
Geo-informační systémy
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Přehled
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Školní informační systémy
Dokumentace informačního systému
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Risk Analysis Consultants s.r.o
Projekt z PA104 Richard Benkovský (139912, Jan Horák (143443, Miroslav Ligas (139542, Tomáš.
Manufacturing Execution Systems
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Vratislav Paulík ředitel projektů
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
2. Životní cyklus a procesy projektu
Informační systémy v personálním řízení
Metodika řízení projektů
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Helios Orange - Implementace systému
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
TIS – technický informační systém
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Simple IoT platform.
Transkript prezentace:

METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení

Obsah Analýza – definice, druhy analýz Analýza rizik a bezpečnost IS Úvod do IS – definice, požadavky, efektivnost, způsoby pořízení, outsourcing Architektura IS, řídicí úrovně, úrovně architektury Implementace IS – fáze, chyby Životní cyklus IS, prototyp Objektová analýza a návrh IS Životní cyklus IS, metodika MDIS Architektura IS pro řízení technologických procesů

IS pro řízení výroby Jaké jsou charakteristiky IS pro řízení výroby? – Práce v reálném čase – Nepřetržitý provoz – při výpadku požadavek na čím jak nejrychlejší obnovení provozu – Vizualizace, alarmy – Dispečink, velíny – požadavek na jednoduchost ovládání, přehlednost. Při havárii dispečeři nemají čas „proklikávat“ myší záložky… – Řízení kvality – Bilance

Návrh IS Analýza požadavků Volba HW a SW platformy Řešení připojení na nadřízený systém (ERP) Technické prostředky pro sběr dat Komunikace s distribuovaným řízením (PLC) Jsou průmyslové sběrnice? Jaké je prostředí? (prach, vlhkost, nebezpečí výbuchu…) Síť – oddělená nebo je součást podnikové sítě? (rušení? Rychlost přenosu? Co v případě výpadku? Přístup na Internet?)

Jedná se náhradu existujícího systému? Existuje už nějaký systém? Požadavky na náhradu… Jak budou migrovány data?

Jsou nutné certifikace? Elektroprojekt? Revize zařízení? Prohlášení o shodě Je v podniku požadavek na ISO? Je požadavek na integraci s jinými systémy? – Pokud ano, na jaké úrovni – Jak bude sjednocena datová základna?

Uživatelé Jaké jsou přístupová práva a role uživatelů? Je požadavek na přístup z Internetu? Notifikace událostí (SMS, y…)

Návrh - snímače Je přímé řízení? (např. nastavení parametrů regulátorů apod.) Jaká bude frekvence vzorkování údajů ze snímačů? Jak velký bude datový tok do db? Verifikace snímaných hodnot Metrologie – cejchování měřidel Jsou vlečené průměry?

Návrh – historická data Jak velká historie je potřebná? Archivní data? Bezpečnost dat Návrh databáze Způsob zálohování Je požadavek na fault-tolerant řešení? – Mirroring – Replikace

Návrh - rozhraní Uživatelské rozhraní (interface) – Sestavy – SCADA – Alarmy (výstrahy) – Výstup na Internet – Manažerské výstupy, BI Je požadavek na vícejazyčnost systému?

Základní moduly IS Sběr dat Zpracování dat (verifikace, vypočítávané hodnoty, vlečené průměry) Alarmy Technologické moduly (výpočet a příprava dat pro sestavy) Konfigurace parametrů Databáze Administrace a kontrola systému zálohování