Trávící soustava trávení, živiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Výživa člověka.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Soustava trávicí - část 2.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Nervová soustava - úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Trávicí soustava.
ŽIVOT JAKO LEPORELO, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.4.00/ Kůže Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pohlavní soustava - muž
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Trávicí soustava.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
= přeměna látek a energií
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávící soustava trávení, živiny Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: 1. 4. 2013 Cílový ročník: 8. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Orgánové soustavy Téma: Trávící soustava Metodický list/anotace: Práce seznamuje se základní stavbou trávící soustavy počínaje hltanem. Dále se zaměřuje na jednotlivé složky potravy Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Žáci umějí popsat funkci trávící soustavy, její stavbu a dále jednotlivé složky potravy a jejich význam pro organismus Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 13 – 14 let

Trávící soustava Játra Žaludek Tlusté střevo Tenké střevo

Žaludek Zde dochází k promíchávaní a rozmělňování potravy Žaludeční šťávy: obsahují kyselinu chlorovodíkovou ničí choroboplodné zárodky aktivuje enzym pepsin rozvolňuje vlákna masa… žaludeční šťávy dále obsahují enzym pepsin – ten štěpí bílkoviny

Játra Váží asi 1,5 kg – jsou největší žlázou v lidském těle Vylučují žluč – ta se skladuje ve žlučníku – žlučovodem se žluč dostává do tenkého střeva, kde pomáhá při trávení tuků

Slinivka břišní - pankreas Vývod slinivky přivádí do tenkého střeva pankreatickou šťávu – pomáhá při trávení cukrů, tuků a bílkovin

Začátek tenkého střeva Žaludek Játra Slinivka břišní Začátek tenkého střeva Žlučník

Tenké střevo Tvořeno třemi částmi: Lačník Tračník Kyčelník Délka tenkého střeva je 3 – 5 m Trávící plochu ještě zvětšují tzv. klky

Tenké střevo Trávení v tenkém střevě probíhá pomocí: Pankreatické šťávě ze sleziny (hlavně cukry) Žluči ze žlučníku (tuky) Dalších enzymů štěpících cukry, tuky a bílkoviny až na nejmenší části, které tělo dokáže využít – tyto látky prostupují stěnou tenkého střeva do krve

Tenké střevo Tlusté střevo Slepé střevo Konečník

Tlusté střevo Délka asi 1,5 m – je rozděleno na slepé střevo – tzv. apendix – dále vzestupný, přímý a sestupný tračník, esovitou kličku a konečník s řitním otvorem. Probíhá zde konečné vstřebávání vody a hnilobné a kvasné procesy – vzniká stolice Dva svěrače – jeden vnitřní – neovládáme vůlí, druhý vnější – ovládáme vůlí.

Ústní dutina Jícen Játra Žaludek Žlučník Slinivka Tlusté střevo Tenké střevo Slepé střevo Konečník

Živiny K základním živinám v potravě patří: cukry, tuky a bílkoviny Potrava dále musí obsahovat vodu, minerální látky a vitaminy Měla by obsahovat 60% cukrů, 25% tuků a 15% bílkovin

Cukry Jsou hlavním zdrojem energie pro organismus Zdroje: ovoce, zelenina – zdravá forma

Tuky Zásobní zdroj energie V těle slouží jako tepelná izolace Důležitá je vyváženost tuků v potravě. Živočišné tuky např. máslo, sádlo, rybí tuk i rostlinné tuky např. slunečnicový a olivový olej Nadbytek tuků přispívá k srdečním chorobám

Bílkoviny Základní stavební jednotka, důležité pro růst organismu, tvorbu enzymů a hormonů. Bílkoviny jsou např. v mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo v luštěninách. Nejsou zdrojem energie pro organismus

Minerální látky Látky důležité k růstu, tělesné a duševní pohodě organismu. (Např. Ca – pro růst kostí, Fe – krvetvorba…)

Vitamíny Vitamin Zdroj Význam Projev nedostatku A Mrkev, rajčata Správná funkce oka Šeroslepost, suchá kůže B Maso, kvasnice, luštěniny Metabolismus únava, záněty, poruchy krvetvorby C Ovoce a zelenina Odolnost proti nemocem Kurděje, malá odolnost D Rybí tuk, slun. záření Růst kostí křivice E Obilné klíčky, list. zelenina Normální funkce pohl. orgánů Porucha tvorby pohl. hormonů K Kapusta, špenát Správné vlastnosti krve Poruchy srážlivosti krve

Opakování – křížovka  

Legenda Kyselina v žaludku Základní složka potravy, základní stavební jednotka pro organismus Výběžky v tenkém střevě Probíhá zde k promíchání a rozmělnění potravy Červovitý výběžek Tvoří se zde žluč Enzym v žaludku Základní energetický zdroj pro organismus Konečný produkt tlustého střeva Důležitá pro trávení tuků, vzniká v játrech

Správné řešení ch l o r v d í k á b i n y ž a u e s p é t ř j c č Co je to cholesterol? Jaké jsou důsledky jeho nadměrného množství?

POUŽITÉ ZDROJE Vaněčková, I., et al. Přírodopis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-428-7 Obrázky - vlastní tvorba