Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

Člověk a vývojová stádia člověka
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
VÝZNAM KOMPENZAČNÍCH CVIČENÍ PRO SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA
ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Plíce po 20 letech kouření
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
BOBATH KONCEPT- NDT V DĚTSKÉ REHABILITACI
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Opakování - vývoj jedince
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Dýchací soustava II.
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Komunikace mezi generacemi
Michala Moudrá, Marek Balkó
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
Chronická obstrukční pulmonální nemoc CHOPN
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
Ing.Miroslava Rýparová
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Autor výukového materiálu:
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Překlad: PhDr. Jan Kuneš
 Jiné fyziologické hodnoty  mění se s věkem  viz. učebnice Základní ošetřovatelská péče v pediatrii, pediatrie  u dětí častěji používány pulzní oxymetry,
Akupunktura a akupresura
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Haemophilus influenzae typu b
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Bazén Západočeské univerzity Sokolovská 46 Plzeň – Lochotín Tel.:
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
Fyzioterapie u AB a CHOPN
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
Hlasová hygiena Prevence vzniku hlasových vad
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
OŠETŘOVÁNÍ DÍTĚTE S CYSTICKOU FIBRÓZOU
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
NOVÉ TRENDY DECHOVÉ REHABILITACE Mgr. Eva GREPLOVÁ Dětská klinika a Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Kauzální léčba cystické fibrózy Pavel Dřevínek Ústav lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol Centrum cystické fibrózy, FN Motol.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Fyzioterapie v neonatologii
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Aplikovaná zdravotní TV OSP
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U NEMOCNÝCH CHOPN
Šátkování nošení dětí v šátku
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
TECHNIKA MOTÝLEK – delfínové vlnění Lekce č. 19
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Transkript prezentace:

Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat Mgr. Seweryn Krzywoń

RH je určen pro dechovou terapii dětí do věku dvou let Respirační handling(RH) je terapeutická metoda, která využívá principy z vývojové kineziologie a která kombinuje drenážní techniky respirační fyzioterapie (RFT) s kontaktním a reflexním dýcháním a současně podporuje fyziologický pohybový vývoj a jeho pozitivní vliv na dechové projevy dětí s respiračním hendikepem RH je určen pro dechovou terapii dětí do věku dvou let Respirační handling(RH) je terapeutická metoda, která využívá principy z vývojové kineziologie a která kombinuje drenážní techniky respirační fyzioterapie (RFT) s kontaktním a reflexním dýcháním a současně podporuje fyziologický pohybový vývoj a jeho pozitivní vliv na dechové projevy dětí s respiračním hendikepem. RH je určen pro dechovou terapii dětí do věku dvou let.

RH byl vyvinut speciálně pro kojence a batolata s cystickou fibrózou Lze jej s výhodou využít také u ostatních pacientů s respiračním hendikepem RH provádějí rodiče edukování fyzioterapeutem RH byl vyvinut speciálně pro kojence a batolata s cystickou fibrózou Lze jej s výhodou využít také u ostatních pacientů s respiračním hendikepem RH provádějí rodiče edukování fyzioterapeutem

Cílem RH je: udržet dobrou hygienu dýchacích cest prevence deformit hrudníku a nežádoucích způsobů a typů dýchání nácvik správných dechových vzorů používaných při inhalační léčbě podpora dobré funkce trávicí soustavy ovlivnění správné činnosti nejen dýchacích, ale i posturálně -motorických vzorů trupu, kořenových kloubů a končetin, které vycházejí ze zákonitostí vývojové kineziologie Cílem RH je: udržet dobrou hygienu dýchacích cest prevence deformit hrudníku a nežádoucích způsobů a typů dýchání nácvik správných dechových vzorů používaných při inhalační léčbě podpora dobré funkce trávicí soustavy ovlivnění správné činnosti nejen dýchacích, ale i posturálně -motorických vzorů trupu, kořenových kloubů a končetin, které vycházejí ze zákonitostí vývojové kineziologie

Nejčastější cvičební polohy jsou ve vertikální poloze – chovací pozice a spontánní sed. V horizontální poloze využíváme leh na zádech, střídavě leh na obou bocích a leh na bříšku. Většina dotyků, např. uchopení dítěte, je přesně upravena pro dýchání kojenců a batolat. Chovací, těšící poloha se snadno mění ve cvičební pozici, a pak již není žádná překážka k celodennímu cvičebnímu programu při každém dotyku dítěte. Je to naprosto přirozený, jednoduchý a pro děti zcela nenásilný přechod z klidového do cvičebního či tréninkového dýchání. Cvičební prvky dítě vnímá jako přirozené a zcela nenápadné manuální dotyky.

RH aplikujeme na stole, na míči, na klíně či v náručí Většina miminek je nejspokojenějších v okamžiku, kdy se cítí nespoutáni plenkami, košilkami a když cítí dokonalou volnost pohybů. Při cvičení doporučujeme ponechat na těle volné, měkce příjemné bavlněné tričko nebo košilku, které mají funkci tepelné přikrývky pro svaly hrudníku a bříška. Tričko není překážkou a teplé mikroklima oblasti hrudníku respektujeme u všech pacientů a v každé situaci. Vítaným pomocníkem pro většinu rodičů jsou cvičební míče, které se ukázaly jako jednoduchá, účinná a názorná rehabilitační pomůcka nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. RH aplikujeme na stole, na míči, na klíně či v náručí

RH formuje motorický projev dýchání již v novorozeneckém období

Cvičíme-li s dítětem v náručí, volíme monotónní stereotypní pohyby celého těla Monotónnost zklidňuje miminko a dodává mu pocit klidu i při vypjatějších cvičebních polohách a manuálních dechových manévrech na jeho hrudníku. Cvičíme-li s dítětem v náručí, volíme monotónní stereotypní pohyby celého těla

Využíváme kontaktního dýchání – kombinace polohy pacienta s manuálními kontakty a manévry

Je prevenci nežádoucích respiračních příznaků

Umožňuje prevenci únavy respiračních svalů

Při RH dítě nesmí být mrzuté a nikdy by nemělo plakat Při RH dítě nesmí být mrzuté a nikdy by nemělo plakat. Pláč a obranné odmítání jsou podstatnou překážkou RH Pocit pohody a bezpečí provází dítě po celou dobu cvičení. Při RH dítě nesmí být mrzuté a nikdy by nemělo plakat. Pláč a obranné odmítání jsou podstatnou překážkou RH

Polohová drenáž vs respirační handling Studie posledních let ukazují, že polohy hlavou dolů jsou kontraindikovány u dětí s chronickým respiračním onemocněním, a to z důvodů tzv. tichých, asympomaticky probíhajících atak charakteru gastroezofageálních příhod (GER reflux). (Orenstein SR) Polohy hlavou dolů se nedoporučují při žádné z technik respirační fyzioterapie ani dechové gymnastiky Proč nezůstat u polohové drenáže a zkoušet něco nového? Studie posledních let ukazují, že polohy hlavou dolů jsou kontraindikovány u dětí s chronickým respiračním onemocněním, a to z důvodů tzv. tichých, asympomaticky probíhajících atak charakteru gastroezofageálních příhod. Polohy hlavou dolů se nedoporučují při žádné z technik respirační fyzioterapie ani dechové gymnastiky.

Studie poukázaly na vyšší četnost GER ve skupině pacientů s cystickou fibrózou, u které byla pravidelně aplikovaná poloha hlavou dolů při posturální drenáži ve srovnání se skupinou, kde byla poloha hlavou dolu vyřazená Bylo prokázáno menší poškození plic u pacientu s CF bez GER, ve srovnání se skupinou s GER. (Vinocur CD, Marmon L, Schidlow DV, Weintraub WH.) GER se vyskytuje u 18 – 40 % zdravých dětí ve věku do 1 roku. (Vandenplas Y, Goyvaerts H, Helven R, Sacre L.) Studie poukázaly na vyšší četnost GER ve skupině pacientů s cystickou fibrózou, u které byla pravidelně aplikovaná poloha hlavou dolů při posturální drenáži ve srovnání se skupinou, kde byla poloha hlavou dolu vyřazená Bylo prokázáno menší poškození plic u pacientu s CF bez GER, ve srovnání se skupinou s GER. GER se vyskytuje u 18 – 40 % zdravých dětí ve věku do 1 roku.

Děkuji za pozornost http://www.copn.cz http://www.cfklub.cz/