Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Nová finanční perspektiva a krize eurozóny
V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.
Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Financial Transaction Tax: aktuální vývoj IFA, 8. října 2013 Petra Pospíšilová.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE. KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
BOJ PROTI DAŇOVÝM ÚNIKŮM aktuální otázky, květen 2013
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Lamfalussyho proces.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha
EVROPSKÁ UNIE.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Harmonizace daní v EU.
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Spotřební daně Obsah přednášky 1. Historie spotřebních daní 2. Základní pojmy a techniky 3. Sazby a výnos daní ze spotřeby 4. Harmonizace.
ÚČINKY VNITŘNÍHO TRHU NA EKONOMICKOU VÝKONNOST, ZAMĚSTNANOST A OBCHOD Michael Vlach.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Rozpočet Evropské unie
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Nástroj změny v místním prostředí
Evropská družstevní společnost
Rozvoj inovací v EU.
Fáze ekonomické integrace
Nástroj změny v místním prostředí
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS

 Přímé daně (Direct Taxes) Zdanění úspor (Savings Taxations) Zdanění firem (Company Taxations) Direktiva o fúzích (Mergers Directive) Balík opatření před tzv. škodlivou daňovou konkurencí (harmful tax competition and Code of Conduct) Aktuální stav „evropské“ daňové legislativy

 DPH (VAT)  Spotřební daně (Excise Taxes) Zdanění energií (Energy Taxation) Návrh zjednodušit a liberalizovat pravidla spotřebních daní (Proposal to simplify and liberalise the excise duty rules) Zpráva o zdanění alkoholu (Report on alcohol taxation) Aktuální stav „evropské“ daňové legislativy

 Administrativní spolupráce proti daňovým podvodům (Tax avoidance and administrative cooperation against fraud) Aktuální stav „evropské“ daňové legislativy

 Smlouva o ústavě pro Evropu (Treaty on the European Constitution)  Finanční perspektiva 2007 – 2013 (Financial Perspective 2007 – 2013)  Lisabonská strategie (Lisbon Strategy) Vývojové tendence v prostoru Evropské unie

 Na úrovni evropských institucí dochází k postupným harmonizacím daní nepřímých i přímých  Častým zdůvodněním je tzv. zjednodušení procedur a zabránění daňových úniků  Tzv. „ochrana před škodlivou daňovou konkurencí“ a tzv. dokončení vnitřního trhu povede k harmonizacím dle Evropské komise (tedy i v daňové oblasti) Shrnutí

 Přijetí tzv. evropské ústavy povede k zásadnímu omezení národního práva formulovat vlastní hospodářskou (a fiskální) politiku  Finanční perspektiva by měla vést ke snížení míry přerozdělování, reformě politik Unie a neměla by otevírat prostor k zavedení tzv. evropské daně  Lisabonská agenda je výrazem eurosklerotické bezradnosti