V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
„EVROPSKÁ UNIE: ohlédnutí, do čeho jsme vstoupili“ (vystoupení v Českých Budějovicích, 15.května 2007)
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Evropská vize Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS Výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti Výbor pro zahraniční obchod.
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Evropská ústavní smlouva po 29.květnu 2005 Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Hospodářský a měnový výbor EP Výbor pro mezinárodní obchod EP ODS.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Hospodářská politika státu
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Boj s korupcí Ivo Strejček Poslanec Evropského parlamentu Člen VR ODS Předseda RS ODS Vysočina
REÁLNÁ A NOMINÁLNÍ KONVERGENCE - NĚKOLIK POZNATKŮ Petr Čermák Smilovice 23. května 2006 Seminář Ministerstva financí.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Integrační procesy v ekonomice
DAŇOVÁ HARMONIZACE versus DAŇOVÁ KONKURENCE. KONKURENCE JE ZDRAVÁ jako pekaři usilují kvalitou a cenou housek o přízeň spotřebitelů… …státy usilují lepšími.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Společná obchodní politika EU
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 REACH.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Evropská družstevní společnost
Transkript prezentace:

V. Podnikatelské fórum Jindřichův Hradec 23.listopadu 2006 Ivo Strejček poslanec ODS v Evropském parlamentu výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní obchod

Struktura vystoupení Ekonomické klima (ne)členů EMU Jednotný konsolidovaný základ daně právnických osob REACH Různé - Verheugenovo prohlášení „modernizace“ evropského institucionálního rámce prostřednictvím tzv. evropské ústavy

Ekonomické klima (ne)členů EMU J.C. Juncker (předseda Rady EMU)  Růst 2006: 2,6% (nejvyšší od 2002)  Nezaměstnanost: 8 %  Inflace: „slučitelná se stabilizovanými cenami“  Rozpočtové bilance čl. států se zlepšují  Celkový deficit EMU: 2 %  Daňové výnosy vyšší než se očekávalo

Růst HDP

Nezaměstnanost

Inflace

Závěr? Země MIMO euro  Vyšší hospodářský růst  Nižší míra nezaměstnanosti  Uchování výhod pružnosti a přizpůsobovacích mechanismů ekonomik

Harmonizace nebo konkurence? Jednotný konsolidovaný základ daně právnických společností (CCCTB)  EU pravidla pro určení základu daně  Vztahuje se na firmy působící ve více zemích  Základ daně je součtem všech výnosů, který je rozdělen mezi jednotlivé země dle klíče EU  Na přidělený podíl (přidělí jej EK!) se vztahuje domácí sazba

Harmonizace nebo konkurence? Co je cílem CCCTB:  Odstranit „nekalou“ daňovou konkurenci  Prosazení možnosti stanovit přímé daně  „přivést“ zpět část výnosů, které vznikly mimo EMU  Získat zdroje navíc k výživě „Evropského sociálního modelu“

Harmonizace nebo konkurence? CCCTB a Česká republika?  Stírání rozdílů daňových režimů omezí atraktivitu našeho daňového systému (flat tax)  Část výnosu realizovaná na našem území „odpluje“ zpět (KCB, Volkswagen)  Naši lidé budou živit neefektivní ale bohatý sociální systém „starých“

Regulace nebo liberalizace? REACH REACH – návrh nové směrnice regulující produkci chemických látek  R – Registration  E – Evaluation  A – Authorisation  CH - Chemicals

Regulace nebo liberalizace? REACH Důsledky implementace REACH  400 mld € zatíží chemický průmysl jako celek  Vztahuje se na firmy uvnitř EU – sníží konkurenceschopnost  Vytlačí část chemie mimo EU  Zvýšení nezaměstnanosti a odliv mozků  Vznik testovací agentury (Helsinki)  Cena testu 1 chemikálie: od €  Dopad na malé a střední podnikání

Různé Günter Verheugen (komisař EK) v rozhovoru pro SdZ: „evropské firmy stojí ročně asi 600 mld. €, aby se vyrovnaly s EU legislativou“ „evropští úředníci jsou stále arogantnější a dělají si, co chtějí“

Pomůže tzv. evropská ústava? Francouzské a holandské „NE“ Německý ústavní soud: evropská ústava a její ustanovení jsou v rozporu s německou ústavou Angela Merkelová:“oživím naděje na vzkříšení evropské ústavy“

Pomůže tzv. evropská ústava? Evropská ústava a ČR  Omezuje princip jednomyslnosti – nevýhodné  Omezuje možnosti samostatného rozhodování o hospodářské politice země  Posiluje hlasovací práva „velkých“ na úkor „malých“  Přesouvá pravomoci z Prahy do Bruselu a předává je do rukou byrokratů – ne volených a kontrolovatelných zástupců

Shrnutí ČR by měla uvážlivě zavést jednotnou měnu euro až tehdy, až to bude výhodné pro její občany i firmy ČR by měla provést hluboké strukurální reformy ne kvůli maastrichtským kritériím, ale kvůli vlastní konkurenceschopnosti

Shrnutí Naši zástupci v EU by měli statečně obhajovat princip konkurence, ne harmonizace Současný evropský integrační model by měl být nahrazen jinou variantou celoevropské spolupráce Evropská ústava je pro ČR nevýhodná