Aktuální problémy EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Lidská práva.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Vypracoval: Štěpán Bill
Historické milníky evropského práva
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Integrační procesy v ekonomice
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS – kombinované magisterské studium Prameny práva ES – právo EU Dodatky k politikám EU Regionální a strukturální politika EU
R. Holušová & D. Kohn. ● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společná obchodní politika EU
Evropská sociální politika (?) Evropský sociální model (ideová, hodnotová a programová rovina) Harmonizace systémů sociální politiky (praktická rovina,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Fáze ekonomické integrace
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Dějiny evropské integrace
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Evropská družstevní společnost
Fáze ekonomické integrace
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Transkript prezentace:

Aktuální problémy EU

KRIZE EVROPSKÉ INTEGRACE evropská integrace se neustále rozvíjí problémy složitá a nepřehledná legislativa a tzv. Evropská ústava různé představy o budoucnosti EU obavy z dalšího rozšiřování EU udržitelnost sociálně-ekonomického modelu EU v době globalizace

EVROPSKÁ ÚSTAVA červenec 2003 – návrh Evropské ústavní smlouvy cíl - zjednodušení stávajícího právního rámce evropské integrace jednání na summitu v prosinci 2003 skončilo fiaskem schvalování smlouvy bylo po dvou letech zrušeno kritizuje se hlavně její délka a složitost, to, že má přednost před právem jednotlivých zemí, přeměna EU na tzv. Evropský superstát, demokratický deficit, společná obranná a ekonomická politika - brožura s citacemi návrhů Evropské ústavy

OBAVY Z DALŠÍHO ROZŠIŘOVÁNÍ EU 2004 největší rozšíření EU a expanze nekončí nejnovější kandidáti: Chorvatsko, Makedonie, Turecko nesouhlas občanů s rozšiřováním problém začlenění států s rozdílnou ekonomickou vyspělostí, kulturou, náboženstvím kodaňská kritéria

STRACH Z EKONOMICKÉ REFORMY marná snaha o modernizaci ekonomiky (nefungují zákl. pilíře jako volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu) Lisabonská strategie – cíl: do roku 2010 učinit z EU nejschopnější ekonomiku světa neúspěch (náklady na stárnoucí populaci členských států, vyplácení vysokých důchodů)

REZIGNACE NA KULTURNÍ HODNOTY migrace bude mít dopad na evropskou tradiční kulturu mnoho přistěhovalců, zakládání rodin, prolínání kultur, islám (z Turecka)

ŘECKO A ŠPANĚLSKO 2009 – přiznání - řecká vláda lhala Evropské unii o schodku státního rozpočtu. květen 2010 – EU poskytla Řecku úvěr ve výši 110 mld eur. v Řecku zoufalá situace, extremistické názory, stávky, nezaměstnanost, úspory Španělsko má dluh roven 80% jeho ročního výkonu ekonomiky nesplnění stanovených rozpočtových cílů

zdroje: http://pohanel.blog.idnes.cz/c/123508/Tri-nejvetsi-problemy- soucasne-EU-a-jejich-nereseni.html http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/aktuality-z- evropske-unie/problemy-cerpani-prostredku-z-fondu- eu/1000661/63534/ http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/evropska- unie/1000442/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Smlouva_o_%C3%9Astav%C4%9B_pro _Evropu