EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Česká republika v Evropské unii
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historie, instituce, smlouvy
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Vývoj Evropské integrace
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Postavení Evropy ve světě
EVROPSKÁ UNIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007 (při najetí myší na stát získáte informace o roku přistoupení do EU)

Základní údaje o EU Rozloha: 4 325 675 km² (7. místo na světě) Počet členů: 27 (v roce 2007) Počet obyvatel: 496 miliónů (3. místo na světě), 115 obyv./km² Hlavní orgány: Evropská rada – Brusel, Evropská komise – Brusel, Rada EU – Brusel, Evropský parlament – Brusel (zasedání, výbory), Strasbourg (zasedání), Lucemburk (sekretariát) Rozšiřování EU – členské státy

Cestování po EU Pro cestu postačuje platný pas nebo občanský průkaz (s datem vydání od druhé poloviny roku 2000). Pro cestování s dítětem není možno použít OP se zápisem dítěte! Po EU je možno cestovat s platným českým řidičským průkazem. Pro zdravotní péči v jiném členském státě platí, že občané ČR mají nárok na nezbytnou zdravotní péči. Po vstupu ČR do schengenského systému (v roce 2008) bude možno cestovat do států EU bez zastavování při hraniční kontrole. Informace na: www.europa.eu/abc/travel/index_cs-htm www.euroskop.cz/42783/clanek/cestovani-v-evropske-unii/

Život a práce za hranicemi ČR Právo žít a pracovat v jiném členském státě za stejných podmínek, jaké mají občané tohoto státu, což je základní pilíř EU. Občané ČR mohou nyní bez omezení pracovat ve většině zemí EU (pracovní povolení je zatím vyžadováno v Belgii, Dánsku, Francii, Lucembursku, Německu, Nizozemsku a Rakousku – i zde se již brzy očekává plné otevření pracovního trhu). Informace na: http://portal.mpsv.cz/eures www.euroskop.cz/47542/clanek/pristup-na-pracovni-trh/

Možnosti studia na zahraniční škole EU nabízí vzdělávací programy: Erasmus, Leonardo a Socrates, které podporují výměnné pobyty a přeshraniční partnerství mezi vzdělávacími institucemi (tuto nabídku využilo do roku 2007 již 2 mil. studentů). V rámci EU mají všichni studenti stejná práva. Informace na: www.eurodesk.cz/ http://ec.europa.eu/ploteus/

Finanční podpora EU EU věnuje více než třetinu rozpočtu na snížení rozdílů v rozvoji jednotlivých regionů a na omezení nerovnosti v blahobytu občanů. Prostřednictvím fondů přispívá k rozvoji zaostávajících regionů, k restrukturalizaci průmyslových oblastí, pomoci venkovským oblastem s vysokou nezaměstnaností, k obnově zanedbatelných městských oblastí, ke zlepšení dopravní infrastruktury a ochrany životního prostředí, ale i lidem postiženými přírodními katastrofami. Informace na: www.strukturalni-fondy.cz

Evropská unie v datech rok 1950 - 1980 9. května 1950 představuje francouzský premiér R. Schuman plán hlubší evropské spolupráce zajišťující trvalý mír a ekonomickou prosperitu. V roce 1951 podepsalo 6 států (Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Německo, Francie a Itálie) dohodu o založení Evropského společenství uhlí a oceli (ESVO). 25. března 1957 rozšíření ESVO o Evropské hospodářské společenství (EHS) a Evropské společenství pro atomovou energii (Euroatom) – základ EU. 30. června 1962 společné zemědělské politiky. 8. duben 1965 sloučení výkonných orgánů ESVO, EHS a Euroatom a vytvoření jedné Rady a jedné Komise. 1. červenec 1968 – zrušení vnitřních cel v rámci společných hranic. 1973 – rozšíření o Dánsko, Irsko, Velkou Británii. 10. prosince 1974 – Evropský fond pro regionální rozvoj (pomoc chudým státům). 28. únor 1975 úmluva mezi Společenstvím a 46 zeměmi Afriky, Karibiku a Tichomoří – obchodní výhody pří vývozu zboží do EU (v současnosti se podílí EU na světové rozvojové pomoci z 55% a je tak největším dárcem na světě). 7. - 10. června 1979 – první přímé volby do Evropského parlamentu (naposledy proběhly volby v roce 2004, příští se uskuteční v roce 2009).

Evropská unie v datech rok 1981 - 1999 Rok 1981 Společenství rozšířeno o Řecko. 15. červen 1987 – zahájení projektu Erasmus zaměřeného na podporu vzdělanosti v celé EU (ČR se zapojila do programu v roce 1998). V roce 1986 přistoupilo – Portugalsko a Španělsko. 7. února 1992 podepsaná v Maastrichtu Smlouva o Evropské unii, která stanovila pravidla pro budoucí jednotnou měnu, zahraniční i bezpečnostní politiku, spolupráci v oblasti vnitřních věcí a spravedlnosti. 1. leden 1993 – jednotný trh, který umožňuje svobodu volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu. 4. října 1993 – podpis Evropské dohody zakládající přidružení mezi ČR a ES (zahájen dialog v jednání o vstupu do EU a postupné začleňování do Unie). V roce 1995 k EU přistoupilo Finsko, Švédsko a Rakousko. 26. března 1995 – Schengenská dohoda, která umožňuje cestování přes vnitřní hranice bez pasových kontrol. 17. ledna 1996 – ČR oficiálně podala přihlášku ke členství v EU. 2. říjen 1997 podpis Amsterodamské smlouvy – rozšíření pravomocí a funkcí EU – reforma orgánů EU. 30. května 1998 – zahájení přímého jednání mezi ČR a EU.

Evropská unie v datech rok 2000 - dnes 23. – 24. března 2000 – rada EU na zasedání v Lisabonu vypracoval strategii s cílem zvýšit zaměstnanost, modernizovat hospodářství, posílit sociální soudržnost s důrazem na vzdělávání. 7. – 8. prosince 2000 – vyhlášena Listina základních práv EU. 14. – 15. prosince 2001 prohlášení o budoucnosti EU – závěry se staly základy pro následná jednání o Ústavě pro Evropu. 1. leden 2002 – 12 členských zemí EU začalo používat novou společnou měnu EURO (od roku 2007 se Euro používá i na Slovinsku). 31. března 2003 – v rámci své zahraniční a bezpečnostní politiky zahajuje EU mírové operace na Balkáně. 16. dubna 2003 – EU v Athénách podepsala smlouvu o přistoupení ČR a dalšími 14 zeměmi. 1. května 2004 vstupuje v platnost největší a v pořadí páté rozšíření EU (do EU vstupuje: ČR, SR, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovinsko) – tyto státy se stávají členy EU. 29. října 2004 – 25 členských států EU podepisuje Smlouvu o Ústavě pro Evropu – před svým vstupem v platnost musí být ratifikována všemi členskými státy. 1. ledna 2007 – do EU vstupuje Bulharsko a Rumunsko. Počet členských států dosahuje 27. 1. pololetí roku 2009 bude ČR předsedat Radě EU.