Sluneční elektrárna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Z obnovitelných zdrojů
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Fotovoltaika.
Druhá část zkrácené presetace Instalace foto-voltaických panelů na střechu školy 1/7 Nejprve bylo vybráno místo s nejlepším slunečním svitem…..
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Směry rozvoje Obnovitelných zdrojů energie a jejich technologie Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL Koberovy
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro majitele nemovitostí.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro investory.
Žárovky.
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Přímá (i nepřímá) výroba elektrické energie
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Sluneční energie.
KEE/SOES 10. přednáška Moderní technologie FV článků Umělá fotosyntéza
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Autoři: Adam Lavička Martin Novák Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Solární panely g.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Sluneční elektrárny.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Digitální učební materiál
Společenské a hospodářské prostředí
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Výroba elektrické energie
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Přímá výroba elektrické energie
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Solární energie A její využití.
Netradiční zdroje elektrické energie
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
ZDROJE A PŘEMĚNY ENERGIE, VODNÍ STROJE. Při technické realizaci energetických přeměn existují omezení: - omezení hustoty toku energie; - každé technické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Sluneční elektrárna

Co je to obnovitelný zdroj energie? je označení některých vybraných, na Zemi přístupných forem energie, získané primárně především z jaderných přeměn v nitru Slunce. Dalšími zdroji jsou teplo zemského nitra a setrvačnost soustavy Země-Měsíc. Lidstvo je čerpá ve formách např. sluneční záření , větrné energie, vodní energie, energie přílivu, geotermální energie, biomasy a další.

Fotovoltaika je metoda výroby elektřiny pomocí polí fotovoltaických článků, tedy buněk, jež jsou vyrobeny z materiálů, které převádějí sluneční záření na stejnosměrný proud. V současnosti se používají materiály, které obsahují amorfní křemík, polykrystalický křemík, mikrokrystalický křemík atd. Fotovoltaika je známá jako metoda pro výrobu elektrické energie pomocí solárních panelů, které přeměňují energii ze slunce na elektřinu. V současné době se vyvíjí takzvaná třetí generace fotovoltaiky. Nosnou myšlenkou této generace fotovoltaiky je zvýšení účinnosti za použití technologie tenkých filmů a netoxických, hojně se vyskytujících materiálů.

Fotovoltaický systém 'tree' ve Štýrsku, Rakousko

Princip sluneční elektrárny Elektrickou energii lze získat ze sluneční energie různými způsoby, přímo i nepřímo

Přímá a nepřímá přeměna využívá fotovoltaického jevu, při kterém se v určité látce působením světla (fotonů) uvolňují elektrony. tento jev může nastat v některých polovodičích (např. v křemíku, germaniu, sirníku kadmia aj.) Nepřímá přeměna je založena na získání tepla pomocí slunečních sběračů. V ohnisku sběračů umístíme termočlánky, které mění teplo v elektřinu. Termoelektrická přeměna spočívá na tzv. Seebeckově jevu (v obvodu ze dvou různých drátů vzniká elektrický proud, pokud jejich spoje mají různou teplotu).

Nevýhody Instalace fotovoltaických systémů je velmi drahá. Existuje mnoho různých variant jak instalaci těchto systémů podpořit. Nainstalovaný systém nelze přemístit, pokud se majitel objektu odstěhuje Solární energie není k dispozici v noci a je velmi nespolehlivá za špatného počasí (mlha, déšť, …). Tudíž je nutná instalace systémů, které chybějící energii nahradí. Výkon fotovoltaických panelů se výrazně snižuje, pokud jsou pokryty vrstvou sněhu. Fotovoltaické články postupem času snižují svou účinnost tedy dodávaný výkon. Ekologická likvidace fotovoltaických panelů je nákladná.

Výhody Během výroby elektrické energie fotovoltaický systém neznečišťuje životní prostředí. Znečištění během výroby a likvidace zařízení se dá udržet pod kontrolou za použití již známých metod likvidace elektro-odpadu. Množství sluneční energie dopadající na zemský povrch je tak obrovské, že by současnou spotřebu pokrylo 6000 krát. Fotovoltaické systémy vyžadují minimální údržbu po jejich nainstalování. Provozní náklady jsou tudíž extrémně nízké ve srovnání s existujícími technologiemi.