Ženská pohlavní soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reprodukční systém ženy. Pohlavní vývoj. Stavba a funkce vaječníků
Advertisements

Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
Název Pohlavní soustava - ženská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Jana Fišerová EU- ICT-ČAZ-8-02
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mužská pohlavní soustava
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
Ovogeneze a ovariální cyklus samic Pohlavní cyklus samic(estrální)
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ovarium- mikroskopická stavba
Rozmnožovací soustava
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Soustava vylučovací Ledviny (nefros)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PhDr. Jitka Jirsáková,Ph.D.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Pohlavní soustava - žena
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací soustava ženy
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_445.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Lenka Kraváčková
Pohlavní soustava.
Ženský pohlavní systém
Rozmnožovací soustava muže a ženy
Anatomie a fyziologie reprodukčních orgánů, menstruace
Ženské pohlavní ústrojí
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ŽENY
P OHLAVNÍ SOUSTAVA. Rozmnožování = reprodukce – slouží pro zachování druhu. Podstatou je splynutí pohlavních buněk (gamet) – vajíčka a spermie za vzniku.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_32_INOVACE_PŘČL.13 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Pohlavní soustava - žena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ovulační a menstruační systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_35_01_ženské pohlavní orgány.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Rozmnožovací soustava ženy
Pohlavní soustava ženy
Ženské pohlavní orgány
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Ženská pohlavní soustava - pohlavní orgány dělíme na vnitřní a vnější - vnitřní orgány: vaječníky, vejcovody, děloha, pochva - vnější orgány: velké a malé stydké pysky, klitoris Vaječníky - párová žláza velikosti vlašského ořechu - nachází se v malé pánvi zavěšena na děložním vazu - jeho funkcí je tvorba vajíček a hormonů - při narození je jejich povrch hladký, s věkem se zjizvuje (vliv ovulace) - uvnitř je vazivo obsahující folikuly = vaječné váčky, kterých je po narození asi 400 000, dozrává jich asi 400

- vnitřek folikulu je vyplněn tekutinou a oocytem = základ vajíčka - jakmile dostane folikul impuls, začne růst, až je na vaječníku viditelný jako puchýřek = Graafův folikul - vnitřek folikulu je vyplněn tekutinou a oocytem = základ vajíčka - po prasknutí folikulu je oocyt vymrštěn z vaječníku a zachycen třásněmi vejcovodu = ovulace (na vaječníku zůstane zvrásnění) - zbytek folikulu se přemění na žluté tělísko produkující hormon progesteron - ten brání vývoji dalšího folikulu a udržuje sliznici dělohy pro přijetí oplozeného vajíčka - žluté tělísko se pak zvětší a dál produkuje hormony podporující těhotenství - pokud nedojde k oplození, žluté tělísko zaniká - mimo těhotenství uvolňují vaječníky každých 28 dní střídavě jedno vajíčko, a to od puberty do přibližně 50 let Video: ovulace

Vejcovody - párový orgán, asi 12 cm dlouhá trubice z hladké svaloviny vystlaná řasinkovým epitelem, zakončená třásnitými výběžky zachycujícími vajíčko - řasinky a pohyby svaloviny posouvají vajíčko do dělohy - dochází zde k oplození vajíčka Děloha - dutý svalový orgán hruškovitého tvaru uložený mezi močovým měchýřem a konečníkem, skládá se z těla a krčku - stěnu tvoří vrstva vaziva, vrstva hladké svaloviny a vrstva sliznice - svalovina má schopnost se v těhotenství roztáhnout, při porodu naopak svalové kontrakce vypuzují plod - sliznice je tvořena ze dvou vrstev; bazální naléhá na svalovou vrstvu a je stálá, funkční vrstva v pravidelných intervalech narůstá a poté odlučuje a odtéká s menstruační krví (pouze v případě uhnízdění oplodněného vajíčka zůstává)

Pochva - elastická svalová trubice spojující děložní hrdlo s vnějšími pohlavními orgány - slouží k odvodu menstruační krve, k zavedení spermatu do vnitřních rodidel a jako porodní cesta - uvnitř je kyselé prostředí chránící před infekcí

Zdroje obrázků: http://i.idnes.cz/12/082/cl6/PET451884_zenaustroji.jpg http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Labs/Anatomy_&_Physiology/A&P203/203_Lectures/Ovarian_Cycle.jpg http://media.novinky.cz/211/102115-top_foto2-cnmri.jpg?1236751196 http://www.777888.eu/wp-content/uploads/2012/12/maternica_cz.png http://i.idnes.cz/11/032/cl5/PET39d789_vagina1.jpg Zdroje videí: http://www.youtube.com/watch?v=tWdlaDquM2A