DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

IP adresy - cvičení.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Zásobník protokolů TCP/IP
Organizace Internetu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_08.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika Internet.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Role vlád ve správě internetu Digitální výzvy 2013 Annelies Vrbová, odbor elektronických komunikací.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Internet a DNS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Protokoly a adresy na internetu
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
1 Počítačové sítě Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Internet.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Internet.
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
INTERNET.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Jak funguje internet. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Právo doménových jmen Doménové jméno.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
TÉMA: Počítačové systémy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
IP adresy Ing. Jiří Šilhán.
Adresace v Internetu (1)
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

DNS

Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo IP adresy název síťového rozhraní, neboli doménové jméno Toto doménové jméno je možné používat ve všech příkazech, kde je možné použít IP adresu Jedna IP adresa může mít přiřazeno několik doménových jmen

DNS Vazba mezi jménem počítače a IP adresou je definována v DNS databázi. Domain Name Systém. Je to celosvětově distribuovaná databáze. Jednotlivé části jsou umístěny v name serverech. Je možné zadat např. Ping

Domény a subdomény Celý internet je rozdělěn do tzv. domén, to je skupin, které k sobě logicky patří Doménové jméno se skládá ze řetězců oddělených tečkou. Zkoumá se zprava doleva Nejvyšší doména je tzv. root doména. Vyjadřuje se tečkou vpravo.

Root doména Zde jsou definované generické domény 1. Edu, com, net, org, mil, int, arpa v USA 2. Dvojznakové domény jednotlivých států (cz) Doména se dělí na subdomény pro jednotlivé organizace Spshk.cz Cvut.cz

syntaxe Jméno je uváděno v tečkové notaci Řetězec.řetězec.řetězec…řetězec. Celé jméno může mít max. 255 znaků Řetězec 63 znaků Řetězec se může skládat z písmen číslic a pomlčky Pomlčka nesmí být na začátku a konci řetězce Mohou se sice použít velká i malá písmena, ale DNS je nerozlišuje Poslední tečka je součástí jména, vynechává se

Na počítačích uvnitř domény se může vynechat konec jména, který je shodný s názvem domény

Reverzní domény Některé aplikace potřebují k IP adrese najít jméno Domény tvořené IP adresami se nazývají reverzní domény

Dotazy - RESOLVER Přeložení jména na IP adresu zprostředkovává tzv. resolver. Je to klient, který se dotazuje name serveru. DB NS je celosvětově distribuována, nemusí nejbližší NS znát odpověď. Doporučí tzv. vzdálený NS

Uživatel Vzdálený NS Vzdálený resolver Vzdálený NS resolver Paměť CACHE NS DB disk Systém dotazů na IP adresu

Přídělování IP adres a domén V síti Internet je třeba přidělovat adresy IP naprosto jednoznačně. Centrální autorita, která by řídila Internet neexistuje, proto bylo založeno několik centrálních organizací, které mají za úkol celosvětově přidělovat IP adresy, domény, příp. čísla autonomních systémů.

Mezinárodní organizace APNIC Asie Pacifik IANA Internet Assigned Numbers Autority Inter- NIC USA ARIN Amerika DE-NIC Německo RIPE Evropa CZ-NIC Poskytovatel Firma 2Firma 1Firma 3Firma 4

Hierarchie organizací Nejvyšší autoritou je IANA. Rozděluje intervaly čísel pro IP adresy. Přiděluje je jednotlivým IR (Internet Registries). Regionální IR spravují větší oblast (stát,kontinent). Svět je rozdělen na regiony a lokální IR (poskytovatelé Internetu) Regionální jsou : ARIN RIPE APNIC

Bloky adres třídy C Multiregional EVROPA – Ostatní – Variabilní – S. Amerika – J.Amerika – Pacific –

Pokračování S.Amerika – Pacific – Evropa – USA – S.Amerika – Reserva

IP adresy pro Intranet – – –

RIPE Přiděluje v Evropě čísla AS a IP adresy, spravuje domény k přiděleným adresám. Komunikují s ním lokální poskytovatelé Internetu. Musíte mít licenci v ČR: Založením položky o lokálním IR Seznámení s registračními procedurami Uzavření hospodářské smlouvy (..a samozřejmě platit) ftp://ftp.ripe.net/ripe/docs/ripe-191.ps Nejprve je třeba získat IP pro sebe a své zákazníky Potom je třeba získat číslo autonomního systému (pro sebe)

InterNIC Registruje tyto domény:.com (komerční org.).net (síťové zdroje).edu (vzdělávací org.).gov (vládní org.).org (nekomerční organizace) Nejprve zjistit, zda je doména volná Vyplnit žádost

Registrace domény na 2 roky je 70$ Zjištění volné domény: Prodloužení o 1 rok 35$ Formulář je na adrese: ftp://rs.internic.net/templates/ Všechny registrované objekty:

Konec