LAN 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
PC SÍTĚ I.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Počítačové sítě.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Návrh počítačové sítě malé firmy
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Linková (spojová) vrstva
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Programovatelné automaty Vrstvový model sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Síťové karty Eva Zdráhalová 4. Z. Obsah prezentace 1. Role síťové karty Příprava dat 5 3. Posílání a kontrola dat Volby konfigurace.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Základní přehled síťové architektury Ročník:4.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Informatika Milan Šimek
Elektronická pošta Název školy
Základy informatiky část 6
Internet.
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Internet.
Transportní úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 10 Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Počítačové sítě.
TELNET, FTP.
Úvod do počítačových sítí
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

LAN 2

Referenční model OSI 7. Aplikační vrstva 6. Prezentační vrstva Reference model of open systems interconection 7. Aplikační vrstva 6. Prezentační vrstva 5. Relační vrstva 4. Transportní vrstva 3. Síťová vrstva 2. Linková vrstva 1. Fyzická vrstva

Fyzická vrstva Přenos jednotlivých bitů bez ohledu na jejich význam, mezi příjemcem a odesílatelem pomocí přenosové cesty. Přenos probíhá jako plynulá posloupnost binárních symbolů. Základní rozdělení medií pro přenos dat na sítích LAN: Metalická Optická Bezdrátová

Metalická media Koaxiální kabely (historie) Strukturovaná kabeláž Svazky kroucených dvojlinek. Kabel obsahuje 4 páry dvojlinek. Symetrický signál

hliník s polyesterem (stínění)

Zapojení konektoru RJ-45 Dva typy zapojení A B

Optická vlákna

Jsou zde definovány elektrické, mechanické, funkční a procedurální vlastnosti rozhraní Řeší otázky technického charakteru Úroveň napětí digitálních signálů Kódování bitů Délka trvání bitu Počet kontaktů a tvar konektoru Jaké signály jsou přenášeny Jaký mají časový průběh Pro lokální sítě je charakteristický poloduplexní sériový přenos Služba je zajišťována protokoly RS-232C, RS442A, Doporučení V.24/V

Linková vrstva Linková nebo spojová nebo vrstva datového spoje Zajišťuje tyto funkce: Organizuje přenášená data do protokolové datové jednotky označené jako rámec zajišťuje potřebnou synchronizaci na úrovni rámců, to znamená, že rozpozná jejich začátek a konec Toto je zajištěno vysíláním speciálních řídících znaků přenosu (STX, ETX) Řízení toku dat. Zajistí vysílání jen v tom případě, kdy na vysílací straně mohou být data přijata a je k dispozici dostatečná vyrovnávací paměť.

Zajišťuje vyslání a bezchybné přijmutí všech rámců K zabezpečení přenášených dat používá tzv. detekční kódy (CRC nebo „ptvrzování zpráv“)

Síťová vrstva Protokolovou datovou jednotkou na úrovni této vrstvy je paket Musí však být vytvořeno síťové spojení mezi koncovými účastníky (zajišťuje linková vrstva) Hlavní službou je vyhledávání cesty a rozhodování o směru zaslání, tzv. směrování (routing) paketů mezi dvěma uzly, které nemají přímé propojení. K přenosu paketů přes mezilehlé uzly je třeba znát základní informace o topologii sítě, která udává možné směry cest přenosů Řídit tok dat s cílem rovnoměrného využití všech přenosových prostředků

Transportní vrstva Primárním úkolem je zajistit chybovou kontrolu propojených počítačů a kontrolu dat mezi nimi plynoucími Kontroluje validitu datových paketů, sekvencování a správu duplikovaných paketů. Přijímací strana zasílá v této vrstvě potvrzení, že pakety dorazily na místo určení Spojovací transportní protokoly (před vlastním zasláním dat se provede spojení a prověří) Transportní protokoly bez spojení – datagram Předpokládáme, že bude doručen adresátovi (žádné potvrzení)

Rozpoznávání názvů Povinností transportní služby je rozpoznávání názvů hostitelských počítačů a jejich přiřazování k logickým adresám (používají je pro identifikaci počítače v síti) . V této vrstvě pracuje také DNS Transportní vrstva obsahuje též mechanizmus na oddělení příchozí pošty od požadavku prohlížeče Protokoly „TV“ používají různá čísla portů pro dělení síťové adresy

Relační vrstva Vytváří kontrolní body, které zajišťují bezproblémový přenos Otevírá a zavírá dialogová okna jedné relace pro vzájemnou spolupráci dvou programů Kontrola typu přenosu (plný duplex, poloviční duplex) Stará se o vyexpedování dat, klasifikaci služeb, hlášení případných chyb i v jiné vrstvě Také zvládá různé bezpečnostní funkce a funkce na rozpoznávání názvů

Prezentační vrstva Vrstva se stará o nakládání s daty a jejich prezentací Komprese dat Zmenšení objemu dat Kódování dat Konverze do zakódované podoby (jsou nedostupná neautorizovaným osobám) Překlad protokolu Je možné data používat mezi jednotlivými platformami a operačními systémy Na přijímací straně rozbaluje, dekóduje a překládá do formátů, kterým PV může porozumnět

V prezentační vrstvě funguje množství bran Brána (program) je propojovací bod mezi různými sítěmi Oblíbené brány: Gateway services for Netware (GSNW). Je ve WNT,W2k server. Umožňuje přistupovat na server Novell Netware Emailová brána. Tento typ software překládá zprávy z různých typů nekompatibilních emailových systému do formátu typu SMTP (MacIntosh, Eudora, v Lotus Notes) Systém Network Architekture (SNA) umožňuje přístup k IBM mainframe

Aplikační vrstva Zajišťuje interakci mezi aplikačním programem a sítí Tyto protokoly zajišťují např. přenosy souborů, přístup k tisku, doručování zpráv File transfer protocol (FTP) používá se pro přenos souborů mezi počítači. I na různých OS Telnet jako emulace terminálu. Umožňuje přístup k souborům umístěným na jiném počítači (neumí kopírovat) typu klient-server Simple network management protocol (SNMP) shromažďuje informace o síti Simple mail transfer protocol (SMTP)- ASCII protokol využívaný pro zasílání elektronické pošty přes internet Post office protocol (POP) nebo internet message acces protocol (IMAP) pro stahování pošty ze serveru

Hypertext transfer protocol (HTTP) Network news transfer protocol (NNTP) … a další