Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Aneb kdo ještě vydržel v tomhle ústavu
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Kamarádi :o) :o).
Hodnotová orientace svobodné generace
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Sociologický výzkum.
Klíčová otázka č. 1 Co znamená pro společnost bezdomovství? Perspektiva lidí bez domova Miloš Neubauer 26. – 27. listopadu 2014.
Studijní obor: Sociální činnost
Základy pedagogické metodologie
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
KrIsTýNa VoLáNkOvÁ Mé StUdIuM nA 4.ZŠ v ChEbU.
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
NÁZORY CIZINCŮ NA PROCES POSKYTOVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE Vaňáčková, I.; Beharková, N.; Pokorná, A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Chudoba jako sociální problém
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Žáci-cizinci na českých školách www.meta-os.cz2 Žáci-cizinci: kolik a odkud? Školní rok 2008 / 2009: základní školy střední školy
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
MEZI CHODNÍKEM A SILNICÍ Kmen městských cyklistů Mgr. Vojtěch Kračmar.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám listopadu 2005.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie města v oblasti podpory lázeňství a cestovního ruchu Úvodní setkání, Projekt Zvýšení kvality řízení města Františkovy Lázně, reg.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Erasmus+ Praxe v EU Anglie – Birmingham Tereza Černá 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Prevence sociálně patologických jevů
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Lenka Herčíková,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Čím chci být ,až vyrostu.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Výsledky hloubkových rozhovorů v rodinách cizinců z třetích zemí v HMP
Praha 7: Cizinci jako realita, integrace jako výzva
Jestli chceš uskutečnit svůj sen, probuď se!
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Aneb kdo ještě vydržel v tomhle ústavu
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Ondřej Brychta Odbor azylové a migrační politiky
Rozvojová spolupráce českých měst: výsledky průzkumu
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
Krizová pomoc.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Situace hl. m. Prahy v oblasti integrace migrantů
Mabistrát hlavního města Prahy
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy

CÍLE A ZDROJE PRŮZKUMU Cíle:  posoudit koncentraci cizinců z třetích zemí na území hlavního města,  zmapovat jejich sociální situaci,  detailněji popsat vybraný případ soužití cizinců s majoritní společností. Zdroje:  statistických dat institucí  analýz dostupných dokumentů  sběrem dat v terénu

PRŮZKUM V ČÍSLECH 5 měsíců (červenec – listopad 2010) 800 dotazníků – 235 respondentů 40 hloubkových rozhovorů 1 případová studie soužití cizinců a majority v MČ Praha Libuš

KONCENTRACE Různé rozložení jednotlivých národnostních skupin Největší koncentrace: Praha 9, Praha 5, Praha 2, Praha 7, významný počet cizinců – Praha 4 Nejvíce zastoupené národnosti: Ukrajinci, Vietnamci, Rusové

SOCIÁLNÍ SITUACE Sledované oblasti: bydlení, zaměstnání, pobytové záležitosti, informovanost, vzdělávání, život v ČR, vztah k zemi původu budoucnost

BYDLENÍ „Moc těžký, cizincům nechtěli pronajímat, a když chtějí pronajímat, tak nechtěli dát potvrzení pro policii. Když jsme ten papír pro policii potřebovali, tak majitelka řekla, že nám ho dá, ale zvedne nájem.“ (Respondentka Bělorusko)

ZAMĚSTNÁNÍ „až zajdu a přinesu svůj životopis, snažím se mluvit na něj, nějaký inzerát, že hledám práci a hodně mně mluvili, že: Nechceme, protože jste cizinka. Já vím, že není to (práce na hlavní poměr) problém jenom pro nás, cizince. Je to problém pro všechny Čechy, který teďko shání normální práci.“ (Respondentka Bělorusko)

POBYTOVÉ ZÁLEŽITOSTI A INFORMOVANOST „ doba čekání na to rozhodnutí byla pět let-pět let pekla. Po tom, co jsme si s dcerou prožily…Ztratila jsem zdraví a začala chodit k psychiatrovi. Ta nejistota, co s námi bude, byla strašná. Když nám byl udělen azyl, měla jsem strašnou radost, ale síla na to vyjádřit ji, už nebyla“ (Respondentka Rusko)

VZDĚLÁVÁNÍ „Ve škole žádné kamarády nemám. Jak jsme teď ve čtvrťáku a začínají být dospělí, tak začínají se mnou bavit trochu. Hodně dost těžký, protože nikdo mě nechtěl pomáhat, protože jsem cizinka. Někdy koukají na mě divně, protože neumím česky. Někdy si myslí, že když neumím pořádně česky, jsem úplně blbá.“ (Respondentka Kamerun)

ŽIVOT A BUDOUCNOST V ČR „Já rád Česko. Český stát jako jiné státy Evropy, má své problémy, to jo, ale jak oni respektují tu sociální politiku, tak Čechy dali mi i budoucnost pro svoji dceru vidím, že ona tu bude pracovat, zanedlouho až vystuduje, že by tu jako manažer možná mohla pracovat. A přinést to českému státu i sama sobě.“ (Respondent Ukrajina)

SOUŽITÍ V LIBUŠI Přínosné integrační aktivity: Vzdělávání cizinců a podpora nezávislosti Kulturní a společenské aktivity Vzdělávání úředníků a pedagogů Zapojení cizinců do života MČ Vytvoření prostoru pro diskusi

ZÁVĚREM „Jednotlivé městské části s větší koncentraci cizinců již dnes realizují přínosné prointegrační aktivity, nicméně pro zvýšení jejich efektivity je zapotřebí vypracovat zastřešující integrační rámec.“

Děkuji za pozornost!